Мераклии за Брюксел и за София: Най-голямо дублиране се очаква при ПП-ДБ

Никола Минчев ще се бори само за ЕП, повечето от колегите му и за двете листи
27 апр 2024 09:30, Анисия Иванова
144
Мераклии за Брюксел и за София: Най-голямо дублиране се очаква при ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

Освен двойните по традиция водачи за национални листи се очаква да има дублаж в имената при някои формации и за българския парламент и за европейския. Това е поредната безпрецедентна ситуация за вота на 9 юни. До нея се стигна, тъй като двата вида вот се разглеждат отделно, независимо от съвпадението на датата им тази година, и не е нарушение едни и същи хора да кандидатстват в две листи и дори да са едновременно водачи и за Европарламента, и за 50-ото НС.

А мераклии за Брюксел и за София едновременно има във всички партии, показа сондаж на “24 часа”. Имената на кандидатите още са на ранен етап, тъй като нито една от формациите не е окончателно готова със списъците си. Срокът за регистрацията им обаче вече тече и приключва на 7 май.

Светли вторник е последният ден, в който кандидатските листи за Европарламента трябва да се регистрират в ЦИК, а тези за българския парламент - в РИК-овете.

Няма нормативна пречка за първи път да има двойни кандидати/водачи. “Кандидат за народен представител, предложен от партия или коалиция, може да бъде и кандидат за член на Европейския парламент”, гласи решение на ЦИК от 19 април.

“Всеки вид избор трябва да се разглежда самостоятелно, няма ограничение в закона. Не бива да се смесват изборите за Народно събрание с тези за членове на ЕП. Общото между тях е, че се гласува в един и същ ден. Така че се спазват изискванията на Изборния кодекс за участие съобразно разпоредбите за съответния вид избор”, обясни наскоро шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Подреждането на кандидатските листи в изборите за членове на ЕП и за народни представители е изцяло в преценката на партиите и коалициите.

Най-голямо дублиране на имената се очаква при ПП-ДБ. Причината е, че от “Продължаваме промяната” вкарват в евролистата си много от настоящите си депутати.

Изключение е само водачът Никола Минчев, който вече казал на съпартийците си, че ще се бори само за Брюксел. Досега Минчев беше водач в Пловдив. Очаква се първото място там сега да е за Асен Василев.

Съпредседателят на ПП може този път да поведе две листи, преди беше само в Хасково.

Начело на две листи ще е вероятно и експремиерът акад. Николай Денков - освен в Шумен, името му се спряга и за Бургас. В морския град досега беше Константин Бачийски, но партията му СЕК напусна ПП-ДБ, въпреки че бе мандатоносител на кабинета “Петков”.

Трудно вървял в момента пазарлъкът между ПП и ДБ за водачите в страната. Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов искали повече от досегашните, разкри запознат с разговорите.

Не е ясно кого ще изпрати коалицията например в Благоевград. Предишният водач там Андрей Гюров стана подуправител на БНБ. Спряга се досегашният регионален министър Андрей Цеков.

За разлика от водача за Брюксел Минчев, останалите в евролистата на “Промяната” вероятно ще са и в списъците с кандидати за НС. Причината е, че прогнозите отреждат на ПП-ДБ до 4 места в Брюксел, а с преференции листата ще се размести, т.е. ничий мандат не е гарантиран и водещите фигури си правят и “българска” застраховка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от Избори 2024
Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
95 "Възраждане" изградиха международна мрежа за подкрепа на Путин и руската агресия в Украйна. Тя трябва да бъде забранена със закон. Ако не у нас, то в Брюксел с решение на ЕК.
72
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПП,ДБ хайде, омитайте се, имахте власт дадена на тепсия, която не заслужавахте, манипулирахте машинния вот, плюхте, обиждахте, крадохте, забавлявахте се и летяхте за наша сметка, разпиляхте милиарди държавни пари, не свършихте нищо, с изключение на това, за което ви помогна ГЕРБ, а напоследък и ДПС. Сега, марш!
71
3
 
20
 
! Отговори
фейк такси преди 3 седмици
Шарлатаните искат да "оправят" и ЕС хахаха.
70
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
91 Но не, за да отиде под руския ботуш. Накъдето я води Копейкин.
69
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
75 Киро от парапета открито пазаруване депутати, дори каза, че му трябват още 5, преди време. И този позор остана ненаказан.
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
77 Ами Спецов, ще си пращат ли СМС-и с Кокорчо : "Липсваш ми"? Като Костов и трафиканта от сауната.
67
6
 
15
 
! Отговори
ПП-ДБ са смешни! преди 3 седмици
Непрекъснато говорят за морал - видяхме какъв им е морала, за влизане в Шенген и Евро зоната, а особено Асен Василев особено работят срещу това и забравят, че протестите започнаха в деня когато България, при правителството на ГЕРБ и Патриотите бяха приети в чакалнята Евро зоната при изпълнени всички критерии! Непрекъснато си приписват изцяло отдавна започнали, още при управлението на ГЕРБ инициативи, като разширяват действието на някои от тях. Това е лесно за проверка!
66
6
 
13
 
! Отговори
Но ние помним преди 3 седмици
"Ще разрушим моделът ГЕРБ", "Ще създадем санитарен кордон около ДПС и те никога няма да бъдат във властта", "Пеевски е най-голямото зло в българската политика", #КОЙ назначи Пеевски, #ДАНС with me. И като се докопаха до властта се екоалираха точно с ДПС и ГЕРБ.
65
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Пишете на кирилица защото не е едно и също да се напише : "Пенка уморена седна на къра" и "Реnka umorena sedna na kura".
64
4
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Явно ще има приятелски огън. Жертвите ще се броят след изборите. Само едно не е ясно-какво правят ДБ при ПП.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Комшу, пиши на кирилица и спри залаганията онлайн от компа.
62
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
време е за Възраждане!
61
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Провалени политици, некадърни експерти! Това са листите на партиите! И са все едни и същи хора, довели страната до дъното! И искат още и още и още! Срам!
60
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ристю и Кокорчо вече са си купили апартаменти в Брюксел!
59
3
 
1
 
! Отговори
Това в Казиното преди 3 седмици
Ли е?
58
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва да бъде забранено! Както и това да те изберат за нещо и после да се откажеш! Това си е чиста измама за гласоподавателите и манипулиране на хората! Не може едни и същи хора да кандидатстват за всички възможни длъжности в страната и чужбина! Често и по едно и също време! Това е възмутително! Но никога няма да го забранят, защото е в интерес на политиците.
57
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 3 седмици
Най-доброто нещо, което можем да тнаправим е наказателен вот срещу първите 3 партии.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Открийте 10-те прилики в четирите портрета.
55
2
 
7
 
! Отговори
Играят на машинките преди 3 седмици
Залагат яко
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На снимката няма хора, които могат да ни представляват в ЕП.