Мераклии за Брюксел и за София: Най-голямо дублиране се очаква при ПП-ДБ

Никола Минчев ще се бори само за ЕП, повечето от колегите му и за двете листи
27 апр 2024 09:30, Анисия Иванова
144
Мераклии за Брюксел и за София: Най-голямо дублиране се очаква при ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

Освен двойните по традиция водачи за национални листи се очаква да има дублаж в имената при някои формации и за българския парламент и за европейския. Това е поредната безпрецедентна ситуация за вота на 9 юни. До нея се стигна, тъй като двата вида вот се разглеждат отделно, независимо от съвпадението на датата им тази година, и не е нарушение едни и същи хора да кандидатстват в две листи и дори да са едновременно водачи и за Европарламента, и за 50-ото НС.

А мераклии за Брюксел и за София едновременно има във всички партии, показа сондаж на “24 часа”. Имената на кандидатите още са на ранен етап, тъй като нито една от формациите не е окончателно готова със списъците си. Срокът за регистрацията им обаче вече тече и приключва на 7 май.

Светли вторник е последният ден, в който кандидатските листи за Европарламента трябва да се регистрират в ЦИК, а тези за българския парламент - в РИК-овете.

Няма нормативна пречка за първи път да има двойни кандидати/водачи. “Кандидат за народен представител, предложен от партия или коалиция, може да бъде и кандидат за член на Европейския парламент”, гласи решение на ЦИК от 19 април.

“Всеки вид избор трябва да се разглежда самостоятелно, няма ограничение в закона. Не бива да се смесват изборите за Народно събрание с тези за членове на ЕП. Общото между тях е, че се гласува в един и същ ден. Така че се спазват изискванията на Изборния кодекс за участие съобразно разпоредбите за съответния вид избор”, обясни наскоро шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Подреждането на кандидатските листи в изборите за членове на ЕП и за народни представители е изцяло в преценката на партиите и коалициите.

Най-голямо дублиране на имената се очаква при ПП-ДБ. Причината е, че от “Продължаваме промяната” вкарват в евролистата си много от настоящите си депутати.

Изключение е само водачът Никола Минчев, който вече казал на съпартийците си, че ще се бори само за Брюксел. Досега Минчев беше водач в Пловдив. Очаква се първото място там сега да е за Асен Василев.

Съпредседателят на ПП може този път да поведе две листи, преди беше само в Хасково.

Начело на две листи ще е вероятно и експремиерът акад. Николай Денков - освен в Шумен, името му се спряга и за Бургас. В морския град досега беше Константин Бачийски, но партията му СЕК напусна ПП-ДБ, въпреки че бе мандатоносител на кабинета “Петков”.

Трудно вървял в момента пазарлъкът между ПП и ДБ за водачите в страната. Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов искали повече от досегашните, разкри запознат с разговорите.

Не е ясно кого ще изпрати коалицията например в Благоевград. Предишният водач там Андрей Гюров стана подуправител на БНБ. Спряга се досегашният регионален министър Андрей Цеков.

За разлика от водача за Брюксел Минчев, останалите в евролистата на “Промяната” вероятно ще са и в списъците с кандидати за НС. Причината е, че прогнозите отреждат на ПП-ДБ до 4 места в Брюксел, а с преференции листата ще се размести, т.е. ничий мандат не е гарантиран и водещите фигури си правят и “българска” застраховка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от Избори 2024
Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 111ми Борисов каза че няма 3. милиарда от бюджета и 1 милиард от енергетиката ,така че явно и тук че им дела като в сащ и Англия ,чидим се кога че го арестуват
92
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мераклиите са ПП мушениците ,но на изборите с 2:евродепутата Ко че правят и не са в никоя партия в ЕС. Отиват на Венера с 5..6..%след изборите
91
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Борбата за Брюксел е жестока - кой ще си уреди старините
90
1
 
25
 
! Отговори
Листата на ПП преди 3 седмици
Първи Бойко Рашков, Живко Коцев води листата за евродепутати, ценности да точно така ценности, БЕЗЦЕНО Е да имаш ИМУНИТЕТ!
89
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За тея на снимката Няма Жив Нормален Човек да гласува ,но с ала бала пак може да докопат нещо !
88
2
 
19
 
! Отговори
Форекс преди 3 седмици
От 3 години нулеви инвестиции, а от 9 месеца отрицателни инвестиции-изтеглят се от Бг.Никой нормален инвеститор няма да инвестира в държава , чийто финансов министър е съден в САЩ и Лондон за крупни измами и пресвояване. Дори създателя на Скайп беше измамен от финансовия. Човека даже се свърза с БТВ да ни предупреди преди две години, но се затули бързо новината с натиск върху медии и журналисти. Все едно не е било-свобода на словото по Шарлатански.
87
1
 
17
 
! Отговори
Скъпи гости от ПП преди 3 седмици
Дойдоха сс по един вехт куфар в Бг. и станаха мулти милионери за 3 години с една заплатака. Явно в Харвърд ги учат на пестиливост... Е те това се казва скъпи гости -сметката за народа е над 40 милярда дълг дето ще го плаща всеки -по около 13 хилки на калпак. Да не говорим , че за 3 години обедняхме с над 30%-ФАКТ!
86
1
 
7
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 3 седмици
До анти-СемитТе арабите и евреите са с общ родител . Едните са синове на Исак другите на Измаил с общ баща. Даже арабите са повече семити оти не са се мешали толкова много с поляци,немци , руснаци ,турци , българи и т.нт.
85
1
 
17
 
! Отговори
Шушляци на протест преди 3 седмици
Тия симпатизанти на ПП са неква секта баце, требва да се лекуват при психиятър . Повечето имат и стрнични психо-соматични проблеми като веганизъм , асексуализъм и биполярна полова ориентация.
84
3
 
4
 
! Отговори
анти-Семит преди 3 седмици
Гласувайте само за екстремиски и анти-еврейски партии. Ако искате децата ви да живеят в по-добър свят непременно засадете поне едно дръвче и погребете поне един евреин!
83
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който много дебелее тук, грух-грух-грух-грух - става на суджук
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен На МАСА е правено.
81
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До фейк такси Koи са Шарлатаните? ГЕРБ ли?
80
3
 
12
 
! Отговори
бръм преди 3 седмици
Само листи и лъжи са им в главите . Както народа казва - " И *** ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВА ОТ ТЯХ ".
79
4
 
9
 
! Отговори
Мераклии за преди 3 седмици
лапачка винаги е имало и пак ще има! Мераклии гласоподаватели дали ще има ?
78
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Време е за забрана на Възраждане!
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази снимка в НАСА ли е правена?
76
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мразя ППтата и производните им умни красавци, но никой не е в състояние да нанесе повече вреди на България от Възраждане. Те са част от миналото, не от бъдещето. ИТН пък въобще не са фактор за нищо, освен да се изказват, къде не ги питат.
75
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наглостта на ПП,ДБ няма край, казват на ГЕРБ да се еманципира от ДПС, за да започнат отново с хаоса и похода да унищожат ГЕРБ и да пподължат с трафиканти, ъндърграунда, до нови финансови висоти. Държавата за тях е на последно място. ДПС явно, им пречи . ГЕРБ е преживяла всякакви удари, ще преодолее и този. Като игнорира окончателно, ПП,ДБ.
74
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Киро ще запомни с парапета, лъжите, юмруците които раздаваше и некадърността му.