Как се печелят кметски избори в селата? Необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес

Жителите на 343 села са се увеличили двойно преди вота
Обновена: 19 окт 2023 07:10 | 19 окт 2023 07:00, Анисия Иванова
45

За любопитни данни в навечерието на изборите сочи първият по рода си доклад на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване". Официално населението в страната се топи, но точно преди местния вот жителите на 343 села са се увеличили двойно. В карнобатското село Сигмен преди година хората с право на глас са били 245, а днес вече са със 147 повече.

Подобна е ситуацията и в димитровградското село Бодрово, където новите жители са се увеличили със 112, или общо с 40%. В района на Видин, и по-точно село Подгоре, ситуацията е подобна - нови 73-ма са решили, че ще се заселят там. Врачанското село Чирен също е доста привлекателно. Там новорегистрираните жители са 319.

Село Сигмен се намира на 7 км от Карнобат. Само за няколко месеца новорегистрираните са се увеличили. Кандидатите за кмет на село Сигмен са четирима. Потърсихме са коментар кметския наместник, който е в отпуск, тъй като отново ще се бори за поста.

"99% тези хора имат къщи. Село Сигмен е вилна зона на Карнобат. Досега не бяха регистрирани, регистрираха се заради вота. Не виждам нещо кой знае какво да си кмет на едно малко село, но има кандидати", коментира кметският наместник Атанас Бяндов.

Селото започва да "расте" необичайно в началото на лятото, когато са и първите сигнали за нередности. Тогава общината в Карнобат и полицията правят първите проверки.   

"Математиците достигнаха до 120% увеличение на местното население. По последни данни са дерегистрирани 26 човека, които не са отговаряли на критерии, но останалите 56, които са били обект на проверката, са показали или нотариален акт за съществуващи къщи, или нотариален акт за парцели, които предстоят да бъдат застроени", заяви говорителят на МВР Бургас Цветелина Рандева.

Същата е ситуацията в още 343 населени места у нас, показват данните от доклада на ГРАО.  

"Определям го като демографска аномалия. Едва ли може да допуснем, че има съществено изменение в условията на живот в едно населено място, което да предизвика в рамките на една година прилив на население, по-голям от съществуващото преди една година. Тук става въпрос обикновено за села, където се избират кметове на кметства и се гласува за общински съветници", смята министърът на регионалното развитие Андрей Цеков.

На тези избори свой кмет ще избират жителите на населени места с над 100 жители. Досега в малките села кметските наместници се назначава служебно от кмета на съответната община. Тази промяна дава право и на тези села да изберат сами своя кмет. Това ще направят и карнобатското село Сигмен.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева по Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 6 месеца
Всеки който си е направил труда да се регистрира на този адрес преди шест месеца има право на Глас според сегашното законодателство.Никъде в закона не е споменато,че трябва да си постоянно там.След,като няма нарушение на закона за какво се вълнувате?Съвсем друго ще е ако няма временен адрес а само постоянен.Депутатите да променят закона,като не им изнася или им харесва така.
29
0
 
1
 
! Отговори
Шопа преди 6 месеца
Избори се печелят с пари , всичко друго е ала-бала .
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Шоп... Абе това е електората на ДПС и герб , а после винаги комунистите били виновни ! !
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами след като се знае ПРЕСТЪПНАТА схема , защо няма осъдени ?Няма и да има явно , защото тези престъпления се правят от властта , а именно от герб и ДПС , и как да стане след като всички пари и медии са в техните ръце !?!?
26
0
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 месеца
Право на глас трябва да имат само живелите на адреса поне една година непрекъснато, което освен с адресна регистрация при нужда трябва да докажат с фишове за платени сметки и други.
25
0
 
3
 
! Отговори
Без право няма държа преди 6 месеца
Няма независими кандитати вече нито за депутати нито за кметове всичко е в групировка 20% до 80% такса спокоиствие и няма нито един осъден кмет или политик станал мултимилионер от обикновен лепяч на плакати...
24
0
 
2
 
! Отговори
Сийка Милева преди 6 месеца
Моля ви, да не уронваме престижа на прокуратурата. Не сме уведоми за никакви нередности. Приликата с минали години е случайна!
23
0
 
7
 
! Отговори
Ром'с преди 6 месеца
С пари..
22
0
 
4
 
! Отговори
Бочко преди 6 месеца
До 33-3В чужбина не се гласува за местни избори
21
0
 
13
 
! Отговори
Коиловци преди 6 месеца
По някой села трябва шериф с право да стреля на месо след 23:00ч. ,а не кмет !
20
1
 
8
 
! Отговори
Падаря преди 6 месеца
С селска община кмета е феодал над държавата , земи ,ЧСИ-та внимавайте кого избирате може да ви зароби завинаги!
19
1
 
18
 
! Отговори
33-3 преди 6 месеца
Нима е толкова слочно да почерпим от чуждия опит? За да гласуваш, необходимо е да си живял ефективно там в последните 6 или 12 месеца например. Иначе какво става - изборни пришълци. Явно това е в полза на някого, и затова не се решава. По същия начин българите в чужбина не би трябвало да гласуват. Идея си нямат какво става тук.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Необичаен?!Как необичаен като на всички избори е така!!! Вие ЕдИотЕ ли сте ?!?!Всички с необичайни регистрации в ЗАТВОРА!!Ето така се прави Промяна и Държава а не с празни приказки и соц лозунги!!Ама нали сте тъъъпи българета!!
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Още Алеко Константинов го е описал - със сопа и пищов.
16
1
 
6
 
! Отговори
Един от похватите преди 6 месеца
Като давят конкурента в язовир.
15
1
 
17
 
! Отговори
Хора преди 6 месеца
Не виждате ли че държавата иска това да продължава,защо си чешем езика само.
14
1
 
22
 
! Отговори
Нищо преди 6 месеца
33години едно и също и какво?
13
8
 
7
 
! Отговори
По постояненадресса преди 6 месеца
Хората мигрират в селата вече.Не само заради изборите.Най-евтините къщи първи са продадени.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пълни глупости. И всичките тези неща се случват далеч от големите градове, контрол няма измама да.А какво стана при последните избори като в едно село на адрес имаше регистрирани 500 души, и адреса се оказа травопост?
11
3
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Навремето бе мода, всяко село да има нов селски стадион. Нищо, че нямаше отбор. Селата имаха подобри стадиони от някои от ори, подвизаващи се в А група :) Имаше разни разследвания по телевизии, ама само с разследвания на журналисти си останахме.