Отговорността за кабинет е на ГЕРБ, трябва да предложат формула

Разцепление в коалицията ПП-ДБ би довело до по-сериозно задълбочаване на кризата
55
Отговорността  за кабинет е на ГЕРБ, трябва да предложат формула
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спечелилите изборите трябва да предложат формула, която да структурира евроатлантическо мнозинство. Така ще се види коя партия ще има воля за управление, коментира пред Нова телевизия Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи и бивш посланик в Турция.

„Смятам, че този път трябва да се опита по обратния начин – а именно да се отговори на въпроса има ли евроатлантическо мнозинство. В Европейския парламент се търси първо мнозинство, а след това се излъчва комисия, а не да се прави правителство и да се търси кой ще го подкрепя”, поясни Нейнски.

Според нея има два варианта - да има ясно или неясно мнозинство. Смятам, че голямата отговорност е на първия -да предложи формула, която да структурира евроатлантическо мнозинство.

По думите й няма как България да провежда непрестанно избори.

„Невъзможността или нежеланието да се структурира мнозинство, което да излъчи стабилно правителство води до радикален вот, който виждаме, че се увеличава. „Възраждане” вдига своите резултати, ИТН се връща в играта и като добавим БСП виждаме, че има друго мнозинство”, обясни още Нейнски.

Тя обясни, че темите за Шенген, еврозоната и съдебната реформа трябва да бъдат ясно разписани, за да се види коя партия къде стои.

„Дяволът е заровен в детайлите на конкретните ангажименти, които България трябва да поеме. Кризата в доверието на нашите партньори към България е очевидна”, допълни бившият министър на външните работи.

Според нея разцепление в коалицията ПП-ДБ би довело до по-сериозно задълбочаване на кризата.

„Нито на първия, нито на втория ще му е лесно. Прокрадва се идеята за правителство на малцинството. По парламентарната логика обаче всяко правителство на малцинството се избира от мнозинство. Ледът, по който трябва да се движат политическите лидери, е тънък. Ситуацията е патова. Ако съм на мястото на втория, ще тръгна от програмата и ще разпиша основните приоритети в детайли”, коментира още Надежда Нейнски.

Относно корупцията у нас, тя заяви, че навсякъде по света има такава, разликата обаче е в търпимостта на различните държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: избориГЕРБППНейски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
todor преди 1 година
Тая се скри в Турция и много е далеч от това какви далавери се вартят тук и много ще и се хареса като види края на сагата Бойко
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наде , Наде , и ГЕрП като вас , са свикнали да предлагат само схеми , не формули !
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без коалиция от сега нататък никоя партия няма да управлява
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи това било най-важното, а именно евроатлантическото мнозинство. Не вътрешната политика - инфлацията, корупцията, съдебна ситема и прочие. Да служим на външните сили, а не на народа си!
33
1
 
1
 
! Отговори
До Татул преди 1 година
Какви тотални щети и вреди по-точно? Това че Путин ни спря кранчето ли?
32
1
 
4
 
! Отговори
Татул преди 1 година
Отговорността е обща. Пределно ясно е, че Герб не може да състави самостоятелно правителство. Ако не бъде подкрепен от другите партии тогава е ясно, че не може да състави. Очаквам ПП всячески да му попречат да състави такова, с надеждата да получат лъвския пай. Само, че ПП не са по добра алтернатива. Видяхме ги как за малко време успяха да нанесат тотални щети и вреди на българската икономика.
31
0
 
2
 
! Отговори
хубавото Наде преди 1 година
Асоциация на МАВЪРА-защо винаги като я водя тая ми се ще да и го подам за еднаСвирка...?
30
3
 
0
 
! Отговори
123 преди 1 година
До да живейЕстествено,че ще управлява.По-добре тя,отколкото *** то Подмяната!
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ега ти правителството - на бивш пожарникар, по-ниско и от милиционер, станал на 18 години във Висшата милиционерска школа-Симеоново член на БКП, сетне се школувал в СИК,сега най-големият демократ на БГ! Стига клоунади и смешки! Да дава път на младите в ГЕРБ, а той да си гледа внучетата и прецъфтелите магнолии!
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кабинет няма да има, колкото и да се пънат тез партии и коалиции..
27
1
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
защо никои не говори къде отидоха чувалите с парите от банките тази тема не сеповдига всяко чудо за три дни да ама не е така помним и ще питаме това момчес 10 апарт в дубаи от хидрострои там какво става
26
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 Бойко доказано работеше за българия Строеше санираше увеличаваше доходи развиваше икономика. Дано се разберат с ДБ за правителство.Руския шпионин копейкин увеличи проценти което е много смущаващо . Избирателите му нито знаят какво иска Нито какво може. Захласват се по за учените му фрази с които ги омайва. Този човек иска излизане от ЕС от Нато и отхвърляне на най силната валута в света.Неща които ще направят и избирателите му по гладни и по не защитени.Въпреки това ....гласуват за него??
25
4
 
7
 
! Отговори
Хъммм преди 1 година
До 18 В полза на хората ли? Или в полза на Алианса? В полза на хората (обещева да ) работи само Възраждане. Но алианса няма да му позволи.
24
15
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
АКО ГЕРБ И ПП ДБ НАПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО ,ТОВА ЩЕ БЪДЕ НАЙ ДОБРОТО ЗА БЪЛГАРИЯ,НО ГЕРБ СМУКАХА ПАРИ ОТ ПЕЕВСКИ ЧРЕЗ ФАЛИЛАРАТА КТБ,ПП И ОСОБЕНО ДБ ГЪЛТАХА ПАРИ ОТ БОЖКОВ И ДЪРЖАТ И ТО ТВЪРДО ГЕШЕВ ДА БЪДЕ МАХНАТ,НЯМА ПАТРИОТИ А САМО .АФИОТИ
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Do 21 vsizki glasuvali sa boika da bydat isprateni na popravitelen trud v Sibir zestito
22
3
 
9
 
! Отговори
да живей преди 1 година
хартиената коалиция, да управляват сега
21
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуваш, не гласуваш, накрая Козяк решава.
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуваш за шайката получаваш и шарлатаните и обратнтоо гласуваш за шарлатаните получаваш като зестра и шайката
19
17
 
11
 
! Отговори
Незабавно!!! преди 1 година
Всички гастарбайтери в Западна Европа гласували за Копейкин да бъдат изгонени от там с черен печат!!
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А що пък точно за евроатлантическо мнозинство? Не може ли мнозинство от нормални мислещи хора? Или много искам, такива не виреят в парламента ни...