84 млн. лева струва вотът, най-скъпият досега

За изборите през април са похарчени над 65 млн. лв.
11 юли 2021 08:14, Елка Василева
48
84 млн. лева струва вотът, най-скъпият досега
Снимка: архив, БГНЕС

Парламентарният вот е най-скъпият досега заради машинното гласуване, показа проверка на БНР.

Над 84 милиона лева са отпуснатите досега средства за предсрочния парламентарен вот, което значително надвишава сумата от над 65 милиона лева на априлските избори.

В първата план - сметка, одобрена от служебния кабинет, е определена цена на вота от 57 милиона, но тъй като се провежда в пандемия, са необходими още 11 милиона лева.

Необходимостта от допълнителни машини прибави още десет милиона лева към сметката, а през седмицата кабинетът отпусна нови 5,9 милиона лева за допълнителни нужди.

И тъй като вотът не е преминал, не е ясно каква ще бъде окончателната сметка.

Най-близо до тези стойности се доближава местният редовен вот от 2019-та година, но трябва да се направи уточнението, че той се провежда в два тура, а цената не включва частични местни избори, които след това са се наложили по места - какъвто например бе вотът в Благоевград.

Справка в план-сметките на различните видове избори - местни, парламентарни, президентски и европейски, показва, че всеки от вотовете поскъпва спрямо предходния от същия вид.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Ох майко преди 2 години
Паднаха ли им парички със схемите с машините. С една сделка само, как ще се облажат. Затова ли такъв вой надигаха, щото са гладни като вълци служебните. Как така без обществена поръчка и чрез държавна фирма(1:1 схемата на ГЕРБ) ги купиха? Много бързо научиха старите корупционни пътеки. Я кажете сега, защо да им вярвам? Кое ще се промени? Не ни ли очаква ново ограбване и нов вид схеми? Че те от сега почнаха, ох че сладко, ще надуят томбачетата, щото сме слепи за пореден път.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой може ли да ми обясни ,защо аз плащам да се носят машини по цял свят, за да гласуват хора които живеят, работят и плащат данъци в чужда държава ? Значи ние бедните българи плащаме на богатите уж имигранти да гласуват? До кога, ще ми харчите парите така ? Който иска да градуса да се прибира в държавата си.Милиони двама за това ... сякаш няма болни деца или хора да им се помогнат с теа пари.
29
0
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
как бе , нали щяха да са по евтини от предишните избори ?
28
0
 
4
 
! Отговори
Mdaa.. преди 2 години
Продължавайте с тези машини и това пране на пари :) още преди 10 год. Предложих приложение но никой не обърна внимание.Хич да не ви е...
27
2
 
18
 
! Отговори
Абе преди 2 години
На тия от чужбина кой ще им плаща за кефа да гласуват ,кой ще им плаща 8 лева на глас ,не трябва да има нито една секция в чужбина и който е избрал да не живее в България не трябва да гласува.
26
2
 
17
 
! Отговори
Ясно преди 2 години
Щом в 9 без 10 половината машини дават фира, аз няма да ходя. Ще ги касират. Опороченият вот е от музикантите, които тръгнаха да променят изборен кодекс. Саботаж виждат само неграмотните сватбари, които смятат, че нормалните хора си лягат и стават с техните проблеми. Сметката ще я платим всички, точно като на селска сватба с препили чалгаджии.
25
1
 
11
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Върнете записи от 4 април и ще видите как най- големите защитници на машинното гласуваха с хартия... Върнете се-има записи и проверете преди за правите заключения или да развивате хипотези, които не може да докажете.
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко ви каза, че са безсмислено хвърлени милиони това-но Славуца каза обратното!!!
23
0
 
18
 
! Отговори
Вихър преди 2 години
Почна се! Говорим едно, а на практика излиза друго и без много шум да се вдиха поетапно се отпускат милиони!!! Кражбите започнаха още от изборите!!!
22
3
 
5
 
! Отговори
до 32 преди 2 години
Съботира не сАботира. Научете се на български!
21
9
 
4
 
! Отговори
дам... преди 2 години
С машините се гласува изключително лесно, но зачестилите проблеми с работата им показва едно-умишлено се саботира машинния вот, с едничката цел, той да бъде опорочен! На всички е ясно, кой е против машините и кой чрез своите гласоподаватели го саботира!
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Индикация за това са многобройните сривове, знак за сблъсък на алгоритми, както и забавената реакция на тъчскриновете, знак за потенциална съвместна работа на няколко програми, например машинната за отчитане на гласове с входящ интернет трафик.
19
3
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
Възможно е да са забравили да сложат дънните платки след като по нощите са ги отваряли. Възможно е да има сблъсък на 2 програми. Възможно е да се бъркат логоритмите от сменен фърмуер.
18
1
 
19
 
! Отговори
Рошко преди 2 години
На чалгарят не му пука. Че да не ги плаща от джоба си, я. Каза в прав текст. Ако не му гласувате достатъчно за да управлява сам, господаря и боК ще ви изпрати на поправителен. Нещо да не сте разбрали? Този материал заслужава това отношение. А сега си опичайте акъла, преди да сте го разсърдили още. Този народ е стадо, което е в постоянно търсене на чобанин.
17
5
 
2
 
! Отговори
Гжингиби преди 2 години
Нали говориха за някакви 150 милиона преди 3 месеца?
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ввъ връзка с изборите днес всички вентилатори са изкупени и в момента ги транспортират с таксита до секциите. Там където няма да стигнат вентилаторите ще им правят вятър с уста.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В 25 и 26 МИР имат проблем с машините. Това не са ли секциите на Нинова и Борисов? Малеееееее? :D Сега ще фърля някой къчове. Дрогарката Нинова ще каже съботаж!!! :D Там мисля е и Христо Иванов Бойкикев... ама бат Христо гласува с хартия на 4 април и може да е в играта.
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на чалгопитеците, комунистите и реваншистите... Щото България е много богата или защото кокала е голям... И това е за тези 240 тyлупа в парламента и техните сол-тaшaци... Зеления чорап е трепане, ами няма кой да се жертва...
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСиела е българска фирма. А правилото на всеки програмист е да избягва българските фирми. Представи си какви работят там.
12
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До ГЕРБ-ИЗБОРДЖИЯ/ КОГА ОТИДЕ ДА ГЛАСУВАШ, КОГА СЕ ВЪРНА , ЧЕ И КОМЕНТАРИ ДА ПИШЕШ! ТОВА КОЕТО ДНЕС ЩЕ ОТКАЖЕ Е ПАТИЯТА ТИ