Пожар на минираната ни граница с Гърция

Огънят вече е на километър от полосата
21 юли 2024 13:00, Петър Бойчев
43
Пожар на минираната ни граница с Гърция
Снимка БГНЕС

Пожар в Гърция приближава границата ни – огънят вече е на километър от България. Огнеборци и горски дежурят край селата Петрово и Голешево, предаде БНР.

Два екипа от горски служители и екипи на противопожарната служба от Сандански и Гоце Делчев са високо в планината. Правят се просеки, там където границата минава през пасища и треви. Разчиства се и растителността по граничната бразда. Българските служители обаче не могат да преминат границата, тъй като в района има мини, останали от времето на Студената война. "Може да няма нито една, но след като има индикации, че има такива, не можем да рискуваме", заяви главен комисар Александър Джартов пред БНТ.

Пожарът по границата е на върха. Гори в планината Орвилос, над Ахладохори в община Синтики. Там от гръцка страна гасят само с хеликоптери и един самолет, тъй като пламъците са в местност, до която наземните противопожарни екипи не могат да достигнат.

Горските служители в България са притеснени, че всеки момент огънят може да премине от нашата страна. Може да бъде засегнат био резерватът „Али ботуш“.

Министър-председателят Димитър Главчев отново ще пътува за Воден. Официално бе съобщено, че премиерът ще провери на място изпълнението на поетия от мобилните оператори ангажимент да осигурят клетка, която да обезпечи комуникацията в селото.

В събота транспортният министър Георги Гвоздейков докладва на премиера, че клетката в района на село Воден е монтирана и работи.

Във Воден премиерът Главчев ще провери и доставката на контейнерите, пригодени за живеене, които могат да бъдат използвани при необходимост. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че започва организацията по доставянето на 14 напълно оборудвани фургона от активите на МВР, във всеки от които могат да бъдат настанени от 5 до 8 души, чийто къщи изгоряха.

Министър-председателят ще разговаря и с екипите от турска страна, които участват в гасенето на пожарите.

Четири хеликоптера и два самолета ще се включат в неделя в гасенето на пожара край село Воден. Това съобщи пред журналисти старши комисар Любомир Баров, зам. директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
19
 
! Отговори
Да не бягаме от рая преди 1 месец
Границата там е била минирана за да не бягаме от социалистическия рай в прогнилия капитализъм. Там в било сравнително лесно да се премине. Минирано е и около Триград. Там е голяма планина и постовете не са вършели работа. От Голешево има избягали, особено при смяната на имената. И от двете страни на границата са помашки села. Има роднини останали от двете страни на границата. Северна Гърция е била помашка, а към Гюмюрджина предимно турска.
11
4
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Мини няма,но и наште пожарникари нямат работа там.Гърците имат самолети и ще угасят пожара.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Минавал съм границата между България и Гърция през ГКПП Златоград - Термес. Спряхме да посетим параклиса "Св. св. Константин и Елена" и да се разходим. Нагоре над параклиса има дървета, на които от едната страна корените са в България, от другата страна са в Гърция. Само маркировка по камъни показва до къде е границата. Там за мини никой не ни каза, че може да има. Мините останали от войната може и да се активират. Гърците да не се мотаят, а да гасят, щото ние нямаме като тях 90 хеликоптера!!!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същите който и на делян и главчев и тоя на чвр иммплащат
8
3
 
24
 
! Отговори
@Color Conductor преди 1 месец
Не лъжете ! Границата беше разминирана още през 90 - те години на 20 век.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в Австралия и Нова Зенландия как са? Там минираха ли се вече?
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българските военни , най-добрите военни в целия свят! Толкова не знаят има ли мини няма ли мини. 34 години си бараха автоматите та не използваха техника за да разминират или да проверят има ли няма ли. Ватенки смотани
5
6
 
26
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Помня като запалиха военните складове при костов за да изчистят излишните боеприпаси отведньжКолко отрови издишаха софиянциВ софия бе като в ирак от гьрмежиНяма до днес никой осьден
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да няма нито една, но след като има индикации, че има такива, не можем да рискуваме", чудесно изказване в стил ..Ставането е сутрин точно в пет, независимо колко е часът!
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имахте 30 години да я разминиране, какво дремахте?
2
3
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Дано не прескочи в бьлгария -оганяИ се разминем без изгорели села и обгорени хора
1
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ох, дано не се разминира от пожара! Не знаех за тези мини, но със сигурност ни пазят по-добре от арабските навлеци, отколкото стената.

Спонсорирани публикации