Хамамът на Топкапъ вече е отворен за посетители

Години наред тези секции бяха затворени за туристи
7 юни 2024 20:10, Инна Ангелова
8
Хамамът на Топкапъ вече е отворен за посетители
Снимка: falco от Pixabay

Турската баня - хамамът на най-известният турски сарай Топкапъ за пръв път ще бъде отворен за посетители. Дворецът на османските царе се намира в историческия център на Истанбул.

Хамамът се помещава в т.н. Ташлък, който е построен през 16 в. и е известен като малкия двор на харема. Освен хамама, там е имало стаи за наложниците и евнусите, както и кухня, сервизни помещения, разказва кореспондента на БТА в Истанбул.

Любопитно е да се отбележи, че тези секции са оградени с дебели зидове, за да ги предпазват от любопитните погледни. За специалния тунел се носят митове и легенди. Той се е използвал само от султана и евнусите и е свързвал харема с резиденцията и другите части на двореца.

Години наред тези секции бяха затворени за посетителите, а това възбуждаше любопитството им още повече.

Хамамът е една от най-старите сгради на двореца Топкапъ. Състои се от три части: студена, прохладна и топла част. Той е мястото, където най-ярко се открояват характерните особености и балнео културата в османската епоха, посочват специалистите. В реставрирания хамам са изложени около 120 произведения на изкуството на тази тема.

Към края на годината ще приключи реставрацията и на останалата част от Топкапъ, които също ще бъдат отворени за туристи. Сред тях е и апартаментът на Валиде султан (майката на султана) с емблематичните малки прозорчета, гледащи към Босфора, спални, дневни стаи, подредени според йерархията, стаи за малките принцове, просторна градинска тераса с изглед към Истанбул, която е оградена с дебели каменни стени, за да не се вижда от любопитни очи, и други.

Дворецът Топкапъ е едно от най-посещаваните места в Истанбул.

Специалистите по османска история посочват, че е важна институция в османската държава - школа, която е просъществувало до 18 в.

Освен жилище на османските владетели и техните семейства, харемът е приютявал и стотици наложници. Зад стените му обаче се е вихрил свят на тайни, политически маневри и схеми за придобиване на власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Кърджали преди 2 месеца
До Анонимен. За товали си проспал цели 550 години защото си нормален ***.
5
6
 
7
 
! Отговори
телляк преди 2 месеца
Турската баня - хамамът!!! - Смешници, хамам е арабска дума за баня, а самата баня са я взаимствали от римляните. Нищо турско. Учете се , другари и другарки...
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Kakвo нu uнтepecyвa тoвa нac, нopмaлнuтe xopa?
3
3
 
1
 
! Отговори
Теди преди 2 месеца
ТОВА Е В ТУРЦИЯ НОМЕР 1 НЕ Е НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ
2
1
 
6
 
! Отговори
хамам преди 2 месеца
Събличате се чисто голи и влизате в хамама, а някой турчин ще ви изтрие гърба. Ще ви каже сетне: Честита баня!
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дай хамама на ДПС и Тиквата :)))