Ще останат ли двете коалиции на ДПС извън изборите заради разцеплението в партията?

Заседание на ЦИК е планирано за утре
8 сеп 2024 07:30, Анисия Иванова
112
Ще останат ли двете коалиции на ДПС извън изборите заради разцеплението в партията?
Снимка: БГНЕС

Всички очакват решението на ЦИК за регистрация или отказ на такава на двете коалиции "Движение за права и свободи - ново начало" и "Демокрация, права и сободи - ДПС".

Как ЦИК ще реши спора на ДПС предстои да разберем - заседание на комисията е планирано за понеделник, 9 септември.

Според изискванията на Изборния кодекс една партия може да участва на изборите само в една коалиция. И затова ЦИК поставиха условието коалициите да докажат, че ДПС като партия не е част от състава им. Но и коалициите не отстъпват.

Вчера от коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" са уведомили Централната избирателна комисия, че възразяват срещу указанията, които получиха - да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения, с които двата враждуващи лагера в движението подадоха заявление за предсрочните парламентарни избори.

Жалбата ще бъде подадена днес във Върховния административен съд, според БНТ. В коалицията на лоялните на почетния председател Ахмед Доган участват още две партии - СБОР и Земеделски народен съюз.

От другата коалиция  - около председателя Делян Пеевски, също са отказали да се съобразят с препоръката на ЦИК. В "Движение за права и свободи - Ново начало" участват още две партии - "Новите лидери" и "Български глас".

 След като двете коалиции не изпълнят указанията на ЦИК - какво можем да очакваме?

"Можем да очакваме отказ от страна на ЦИК да бъдат регистрирани за участие в изборите в този формат", каза доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право.

Според Киселова при оспорване пред ВАС има две възможности. Първата: съдът да укаже на ЦИК да регистрира само едната коалиция. И втората: да не бъде дадена възможност за участие на нито една от двете коалиции в този формат.

"Предполагам, че и двете коалиции, тъй като се регистрира една и съща партия за участие, единствената разлика би трябвало да бъде кой представлява партията ДПС. Ако обаче има други различия, за които ние не знаем и ВАС изиска от Софийски градски съд съдействие относно печата или банковата сметка, която партията е ползвала или пък от ЦИК в други избори, то тогава и други фактори може да се окажат надделяващи при даване на зелена светлина за регистрация на коалиция с участието на партия ДПС", обясни Киселова пред БНТ.

До момента 9 партии и 4 коалици са подали документи за регистрация за участие в изборите на 27 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от Избори 2024
Президентът: Ако едно общество се снишава пред явните безобразия, то е обречено на разпад
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
4
 
! Отговори
Иде светло бъдеще! преди 6 дни
Както е известно ДПС и Доган са творения на ДС, а Пеевски с неговата фракция се представят за евро-атлантици. Логично е Радев и служебното му правителство да застанат на страната на Доган и ДС, а Пеевски да бъде отстранен, макар че тези избори нямат никакво значение за бъдещето на Европейска България. Истинските парламентарни избори ще се проведат веднага след краха на крепостните прим.итиви в Украйна, когато етническите и путинистките партии ще бъдат поставени извън закона.
72
1
 
4
 
! Отговори
БЕН преди 6 дни
марш от политиката на сарайските партии.
71
1
 
3
 
! Отговори
коментар преди 1 седмица
Ще участват и двете ДПС-та, но кое колко гласа ще вземе това ще видим в последствие! Важно в случая ще бъде коя от двете фракции ще успее да мобилизира повече своите привърженици, сиреч кое от двете ще бъде разпознато като автентичното ДПС!
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не! И двете ще участват на изборите.
69
5
 
0
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 седмица
Никой джурналист не разясни, защо ДПС просто не участва в изборите а трябва вместо ДПС да има две нови партии и само те да участват в изборите.
68
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
молим се на алах да останат
67
1
 
4
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 седмица
Ще ми се да вярвам, че Шишо Порка е "Троянският кон" на силни и влиятелни фигури, които са решили просто да остранят ДПС и Доган. Ако хипотезата ми е вярна, най-вероятно, тези "сили" са от "Сивия и Сенчест" Олигархат в Бг. Но, така или иначе се ВИДЯ, че без Доган, етническото ДПС е обречено.
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-ми е смешен Пеевски, щял да прави ново начало ама със старите к... Данчо ментата, Анастасов, Хамид и т.н. Нов бардак със старите к... не се прави бе феномене, това се знае от хилядолетия, предстои ти да го разбереш и ти по трудния начин!
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ще ги регистрират и двете
64
0
 
5
 
! Отговори
Само питаме: преди 1 седмица
АБЕ, ДОГАН "ПОРЪЧАН" ЛИ Е ВЕЧЕ....???!!!!!!....ХИЧ, ГО НЕМА...
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ДАНО, МОЛЯ СЕ НА БОГ ДА Е ТАКА!
62
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами, да се турчи РУНДЮ, щото нема кой да му носи КЕША...
61
1
 
7
 
! Отговори
Смех... преди 1 седмица
АБЕ, ЗАКОНА НЕ РАЗРЕШАВА ДА ИМАШ 2--ЖЕНИ ..И 2- ДПС-та.....ЩЕ СЕ ТУРЧИМЕ ЛИ СЕГА....ХАХАХАААА....АЙДЕ---- НЕМА НУЖДА....!!!
60
2
 
7
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 1 седмица
ИЗВЪН ИЗБОРИТЕ---- Е НАПЪЛНО ЗАКОННО И ЛОГИЧНО....ХАХАХАААА.....ПЕЕВСКИ ЩЕ СИ ГЛЕДА " ЛАФКИТЕ"-- А, ДОГАН " ХИДРОИНЖИНЕРСТВОТО".......ХАХАХАААА.....
59
1
 
6
 
! Отговори
Да решават въпроса! преди 1 седмица
Какво пречи да има Две коалиции в които не фигурира ДПС като партия но Коалициите да носят сегашните имена!Но тук възниква въпроса към Съдебната система-Как така може да се Регистрира Партия с Двама Съпредседатели А не може Партия с тези Съпредседатели да участва в отделни Коалиции?Ако Съпредседателите не са на ротационен принцип значи имат РАВНИ ПРАВА в Ръководството на Партията!Огромна грешка на Съда при Регистрацията на ДПС с Двама Съпредседатели!Сега не ни е нужно етническо противопоставяне!
58
5
 
6
 
! Отговори
Рационализатор преди 1 седмица
Кой се интересува какви си ги мерят в тази извънконституционна партийка ? Я марш на строежите на магистрали и тунели,мостове ! По времето на бай Тошо тая с.г.ан служеше кротко и безмълвно на родината ни !!! Върнете бай Тошо !!!
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бг мюсулманите са раздвоени - за кого да гласуват, дали ще има автобусен туризъм и секции в Турция. Разкъсано е ДПС на две, въпросът е хората кой ще изберат.:)) и ще се срине ли старото ДПС.
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По скоро обратното, ГДБОП и разузнаване да влязат в ЦИК и риковете, да изпоарестуват всички ала "професор" Константинов, които направиха изборите за починалите, а не за живите. ГЕРБ ДПС получават всеки път на изборите над 100 хиляди гласа от починали избиратели. Спрямо ЦИК и риковете трябват много сериозни мерки, да има страх от манипулации. Арест на прасатата Борисов Цацаров и Сарафов още днес
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Проскубаният Сокол е Персона нон грата в Турция,защото е руски агент.
54
2
 
17
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
На бас, че движение за палати и сараи ще участва в избори. Ако ги изритат, такъв вой ще настане за застрашаване на етнически мир, дискриминация, език на омраза и подобни смешшки. Щях да се изкефя, ако ги спрат. Ще се спести маса пари, защото в тяхната родина няма да има нужда от секции, освен това ще изчезне явление изборен туризъм.