Фицо се показа за първи път след покушението, "прости" на стрелеца и нападна опозицията

Във видео премиерът на Словакия седи на стол, облечен в светла риза и е значително по-слаб
90
Фицо се показа за първи път след покушението, "прости" на стрелеца и нападна опозицията
Снимка: БГНЕС

Словашкият премиер Роберт Фицо направи видеообръщение за първи път след опита за покушение срещу него, предаде БГНЕС.

Фицо каза, че прощава на 71-годишния поет Юрай Чинтула, който го простреля с четири куршума на 15 май в Хандлова.

14-минутното видео във Фейсбук, което има и английски субтитри, е озаглавено "Прощавам и предупреждавам".

"Време е аз да направя първата крачка и това е прошката. Не изпитвам омраза към непознатия, който ме застреля. Няма да предприема активни правни действия срещу него или да търся обезщетение. Прощавам му и го оставям да разбере какво е направил и защо го е направил в собствената си глава. В крайна сметка е очевидно, че той е бил само пратеник на злото и политическата омраза, която политически неуспешната и разочарована опозиция разви в Словакия до неуправляеми размери", каза премиерът и изрази надежда, че ще може да се върне на работа в края на юни или началото на юли.

Във видеото премиерът седи на стол, облечен в светла риза и е значително по-слаб отпреди покушението.

Премиерът отправи нападки към "антиправителствени" медии и неправителствени организации и ги обвини, че омаловажават опита за покушение срещу него.

"На 15 май активист на словашката опозиция се опита да ме убие заради политическите ми възгледи. Те казват, че това е атака от самотен луд човек, че няма връзки между него и опозицията, че увреждането на здравето ми не е сериозно. Винаги съм пазил личния си живот, така че дори и сега ще се огранича само да заявя, че нападението причини сериозни увреждания на здравето ми, повторни операции, много болка и страдание", заяви той.

"Вече няколко месеца публично съобщавам, че вероятността от убийство на политик от правителството в Словакия се приближава до 100%. Казах го публично в медиите и на пресконференции, казах го на всички посланици на страните от ЕС и НАТО в Словакия, отворих темата и на няколко двустранни срещи с моите партньори. Преди няколко седмици на заседание на кабинета дори помолих министрите да не влизат в тълпата. Моят политически опит от 32 години ме предупреди", добави Фицо.

Министър-председателят на Словакия не пропусна да коментира Украйна и позицията на правителството му спрямо руската агресия. Той повтори, че отказва да предостави военна помощ от държавни ресурси и предпочита "мира пред войната".

Според него войната в Украйна е гарантирала едностранчивото мнение - "който не подкрепя Украйна е наричан руски агент".

Фицо разкритикува Партията на европейските социалисти /ПЕС/, която миналата година изключи словашките партии "Смер" и "Хлас" именно заради позицията им за Украйна, след като те съставиха коалиционно правителство.

"Опозицията срещу политик, с когото не сте съгласни, не се разрешава, като го застреляте. Обратно. Бих искал да изразя вярата си, че цялата болка, през която преминах и през която преминавам, ще послужи за нещо добро", каза още Роберт Фицо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: СловакияРоберт Фицо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е етап от битката със злото. Предупреждение към всички мурзили.
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нямам причини да вярвам, че това е атака от самотен луд човек, каза Роберт Фицо.
43
2
 
10
 
! Отговори
европейски индианец преди 3 месеца
е как прощава като този опит з а обийство не е от опозицията а поръчка отвън ,като Кадафи,Садам,Кенеди и т.н.това си еполитическо убийство за назидание за непослушните
42
3
 
9
 
! Отговори
Юлиян преди 3 месеца
Единственото, за което не пише никой,че съпругата на Цинтула е украинка.Също така се премълчава,че е направила опит,веднага след опита за убийство, да напусне Словакия,но е била задържана на границата.Защо ли се премълчава всичко това?
41
0
 
3
 
! Отговори
Физика преди 3 месеца
Всяко действие има равно по сила и противоположно по посока противодействие. What comes up must go down.
40
10
 
2
 
! Отговори
Гърмян заек преди 3 месеца
Доста е здрав за гърмян, Мити Окото кога го стреляха не можа да се изправи 2 години. Този пич явно са го гърмяли в китката, като Бай Фатик.
39
6
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Много се надявам и ние да влезем в световния обмен на новини с някоя и друга сцепена Тиква...
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До *** с тумбак Стрелеца е за евроинтерация
37
23
 
1
 
! Отговори
селтак с тумбак преди 3 месеца
Аз ли нещо не съм в час, ама този който го простреля не беше ли крайно десен от проруска паравоенна група ... някой май наистина играе голям филм.
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На Ботев не му простиха турците и го застреляха, че искаше да ги свали, че са евроатлани.
35
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЦРУ сега готват да свалат Радев както турците застреляха Ботев.
34
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Конфликтът Русия-Украйна го направиха Първо Сащ-Украйно - Руските Хазаро-юдей. По тази тема говори още през 2014 Едуард Ходос който е бил Равин и знае какво е ставало в Украйна найстина респект за честността и откровеноста на този човек Хазарите използваха малцинството което е смесица между Руснаци и поляци в западна Украйна срещу Русия.
33
3
 
16
 
! Отговори
ЦРУ се издъни преди 3 месеца
сега ще го ядат
32
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да, бе простил е ама дръжки. Той и Борисов уж беше простил за незаконния арест, но ги направи на мармалад шарлатаните.
31
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прави впечатление на много деликатен, мек човек. Защо европейските медии го описват като някакъв агресивен безпардонен тип е като че ли ясно. Европейците ще започнат да се събуждат. ЕС е тоталитарна политическа организация, без мисия. От тази гледна точка тя не може да бъде реформирана. Това е утопия. Освен това стана откровено опасна за европейските народи. Това започва да се разбира все по-добре.
30
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фицо е достоен човек!
29
5
 
7
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
До 49.Аз затова си яздя професионално чувствата и емоциите и ги водя само към любов към САЩ,защото НАТО е един франкенщайсни продукт от взаимоизключващи се държави. А САЩ мине конкретика. Както ми е конкретика Държавата Израел,която искам да видя все по-лаическа инвсе по-малко религиозна. Така че,съгласен съм,че НАТО е гадост. Да живеят САЩ !
28
5
 
23
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Какъвто и да е Фицо знам ,че позицията му по отношение РУСКО-УКРАИНСКИЯТ конфликт е точна и правилна. Украинците доказаха,че ненадминати наглеци и аз не виждам никаква разлика между руската и украинската наглости.В края на краищата цел на конфликта е Русия да победи,а украинците съвсем невинно,плавно и гаднярски да окупират България. И то не кои да е,а именно фашистите на Зеленски от фронта. И след като окупират България ще се случи "чудото",тоест обединението на руси и укри ,а България тяхна.
27
1
 
20
 
! Отговори
Русия преди 3 месеца
Лайнянен на ЕСЪТУ е заплашил грузинския премиер, че ко не изпълнява атлантическата воля на ПОСОЛСТВОТО *** го сполети същото като Фицо и оная депутатка дето искаше есемесите на Лайнянен със Файзер за ваксинити.
26
20
 
4
 
! Отговори
Този преди 3 месеца
с хит леристката физиономия се появи и веднага сизапочна комунистическата ария да плюе и заплашва.Имам чувството,че светата четворка са завършили една школа на говорене.