“Ориент експрес” пристигна в Русе с пътници от четири континента

На борда има български стюард
4 юни 2024 19:23, Инна Ангелова
5
“Ориент експрес” пристигна в Русе с пътници от четири континента
Снимка: БГНЕС

Както всяка година, най-известният влак “Ориент експрес” пристигна на гарата в Русе. На централната гара на дунавския град се събраха много хора, които желаеха да се снимат с композицията за спомен, предава кореспондентът на БТА.

Влакът, описан в романите на Агата Кристи, превозва 48 пътници, които са разпределение в 8 от 15-те вагона. Нидерландецът Питър Босман работи в бутиковия магазин на влака. Той уточнява, че в два от вагоните има по три луксозни апартамента, в които в миналото са се возили и популярни личности като Анджелина Джоли. Членовете на кралското семейство също са ползвали услугите на “Ориент експрес”.

На борда и тази година има българин. Това е старши стюард Николай Симеонов, който е от Велико Търново. Той казва, че е на борда за пети път. Симеонов споделя, че ресторантите във влака са три, в един от вагоните има бар, а в останалите три е настанен персоналът на влака, който варира между 45 и 50 души.

Българският стюард сподели, че повечето от колегите му са от Франция и Италия, а сред пътниците има хора от САЩ, Англия, Австралия и Сингапур. Случвало се е да срещне сред тях и българи.

„Това е исторически влак. Интериорът е създаден 1930 година. Поддържа се много внимателно. Имаме ексклузивна кухня. Има малко българска, има турска. В момента заминаваме за Турция, така че има от всичко, но главно кухнята е френско-италианска, ексклузивна и е единствена по рода си“, каза Симеонов.

В Русе “Ориент експрес” мина гранична проверка, технически преглед и беше зареден за вода. Следващата му спирка е Варна. За морския град той потегли с български локомотив, управляван от машиниста Владимир Кахърков.

„За втори път съм вече машинист на „Ориент експрес“. Това за мен е отговорност и удоволствие“, каза той.

Помощник-машинист на луксозния влак в България е Десислава Куманска. Утре се очаква влакът да е в Истанбул, а след ден почивка се връща обратно към Париж. Както и през миналата година, в края на август „Ориент експрес“ се очаква отново да мине през Русе по маршрута от френската столица за Турция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: влакгара
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
8
 
! Отговори
А1 преди 3 месеца
Това е частен влак за туристи,нямащ нищо общо с оригиналния Ориент Експрес.Билетите доколкото знам са от 10 хиляди евро и нагоре.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Качват ли с колела?
2
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Егати експреса, щом локомотивът му е български.
1
0
 
13
 
! Отговори
харашой Of преди 3 месеца
В Русе няма ли ***++али да му счупят джама или срежат маркучите