Устата срещу Джон Малкович: Подиграва се с българите!

Рапърът е против постановката му в Народния театър
21 апр 2024 14:19, Петър Бойчев
147
Устата срещу Джон Малкович: Подиграва се с българите!
Снимка БГНЕС

Рапърът Устата публикува протест в социоалните мрежи срещу пиеса на световната звезда в театъра и киното Джон Малкович, която той поставя у нас.

Ето част от скандалните думи на Иван Динев - Устата:

"Вчера попаднах на редица статии в официални български медии, че американският актьор Джон Малкович е провел кастинг в България за български актьори в пиесата, която той като режисьор ще постави в Народен татър „Иван Вазов“.

Дотук няма нищо лошо, дори напротив........но пиесата, която той планира да постави през месец Ноември е по творбата на Бърнард Шоу „Оръжията и човекът“, която съвсем открито се гаври с българите като нация и то по време на Сръбско-Българската война през 1885 година.

Бърнард Шоу е носител на Нобелова награда за литература но е „абсолютен невежа по география и история“ – това не са мои думи, а на самия него.

Нямам представа дали заради „шоуто“ в името си избира Българо-Сръбската война за действие на своята пиеса, но в нея въпреки непознаването на България и българите, което самият той никога не е крил, съвсем целенасочено се обижда българската нация от онова време с изтъкването на нелепи факти като това, че цял живот не се къпят, че в България има сериозна съпротива на сапуна, че домовете им са обзаведени безвкусно, че липсата им на хигиена ги прави варвари, че имат една единствена библиотека в цялата страна само с два рафта и няколко оръфани книги на нея.

С всички тези внушения в точно тази пиеса Шоу налага в световен мащаб представата за един мръсен и незаслужаващ уважение народ.

Тази пиеса не е превеждана на български език близо 130 години (първото и издание е през 2018та) и е забранявана многократно в световен мащаб. През 1903г е забранена във Виенския "Бургтеатър", а през 1921 година наши студенти освиркват "комедията" във Виена.

Където в последствие спектаклите са свалени от репертоара. Тогава Бърнард Шоу обвинява българите в липса на чувство за хумор и неспособност да се надсмиват над себе си. Разбира се не е прав, но мога да го оправдая, тъй като освен българския народ не е познавал и българската литература с творби като „Бай Ганьо“ и „Криворазбраната цивилизация“.

Проблемът с Бърнард Шоу тогава, а и с Джон Малкович днес, е че те се гаврят с една нация и нейните национални герои. Но най-големият проблем е за Директора на Народния Театър и за всички нас като българи – това ли трябва да аплодираме в салоните?

Замислете се чие име носи Народният Театър и какво е написал Иван Вазов по същото това време в „Новото гробище над Сливница“: "Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха..." А достойна ли е според вас тази пиеса за Народния театър? Знаете ли каква война е това за България?"

Иван Динев-Устата, който от няколко години се изявява и като стендъп комик, остана наскоро без виза за САЩ. По този начин му пропадна насроченото турне през април и май. Както е известно, миналата година той снима клип "Свободата на словото" в Москва. И вероятно това е причина да получи черен печат за Страната на Свободата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от Миш-маш
Методът 4-2-1 - предпочитаният фитнес режим на треньорите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
1- во пиесата не се казва "оръжията и човек" а "Героят и войникът" има екранизация от 1958 Оръжието и мъжът, комедия, препоръчвам на устата и всички негови фенове да вземат и да се позапознаят повече, преди да излизат с подобни гръмки изявления.
22
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-лошата черта на българина - много е крадлив както и мързелив.
21
3
 
23
 
! Отговори
до естествено преди 3 седмици
През 2009 г. Чешкият скулптор Давид Черни поставя Постамент пред сградата на ЕП, в която България е представена като тоалетна чиния! Абе нещо много станаха онези, които демонстративно не ни "Уважават" в Европа.
20
6
 
38
 
! Отговори
??? Ехаа.... преди 3 седмици
Да внушаваш на домакините ,че са :...един мръсен и незаслужаващ уважение народ....е много ВЪЗВИШЕНО и ДУХОВНО в американското холивудско театрално изкуство...
19
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Човека изпълнява поръчка,важно е да знаем кой му е спонсора и кой го е поканил с тази пиеса! Според мен първо трябва актьорите да реагират и да не участват! А бе следа след себе си няма да остави този човек!
18
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами пък ние можем да покажем на Джоня какво мислим, като никой не отиде на пиесата. Признавам, че не бях чувал за тази пиеса, но браво на Устата да повдигне темата. Може да е комплексарско поведение, но аз лично ще я пропусна.
17
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Устата е прав в случая, но на фона на ниската култура в БГ и така наречените експерти в нашето кино, дето сричат като първокласници, направо си е звезда :)))
16
24
 
7
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 3 седмици
До АнонименИван Динев и култура ? Интелигентност ? Исторически познания ? Куха лейка , егоист , прякора го описва най добре! Едно голямо нищо!
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всеки търси популярност по различен начин В интерес на истината в България има доста шегички по адрес на звездите от Английския национален отбор.
14
6
 
32
 
! Отговори
888 преди 3 седмици
""""Гаврата с българите е съвсем целенасочена и не е случайна."""" ------ А, може би причината е в нас самите??? Човек или Народ, който не уважава себе си, не може да очаква уважение от другите!!! Нашето Сервилно и Раболепно поведение е Пословично...!!! Първо слугувахме на Германия, след това на СССР, днес, на Брюксел и Вашигтон... Кога за последен път видяхте Бг твърдо да Отстоява и Защитава своите Национални интереси??? Аз не си спомням, а вие???
13
7
 
45
 
! Отговори
Естествено вие какво преди 3 седмици
ОЧАКВАТЕ от човек с хърватско-сръбски корени.....да уважава една държава с 1300 годишна история и с третата призната ПИСМЕННОСТ в света....
12
34
 
9
 
! Отговори
Да не е излъгал нещо преди 3 седмици
Евреите имат качеството да казват на всеки народ какво мислят за него. Пряко, директно. На англичаните, ако им кажеш, че навремето не са се къпели с месеци и че са пияници и сега ще се засмеят и ще кажат, че е така. Това е, защото нямат комплекси. Да видим кои народи се сърдят? Ето го, този дето пя в масква пак от комплекси, макетата като им кажеш, че са бивши българи, турците като им кажеш, че са избивали арменци. Ето защо има народи и народи и ние все още сме с макета и турци в един кюп.
11
14
 
11
 
! Отговори
Рубладжийте, преди 3 седмици
Да бяхте препечатали дословно коментара на устатия. Намесата ви понамирисва на водка и сельотка! Плоска манипулация в стил КГБ. Възраждане не се нуждаят от подобни конспирации. Справят се и сами. А и много българи едва свързват двата края. За всички тях "оная" демокрация предишната е за предпочитане пред "тая" проевропейската. На комунисто-капиталистите в управлението през последните тридесетина години дните са преброени.
10
10
 
38
 
! Отговори
прав е преди 3 седмици
Прав е! Тази простотия не трябва да се прави, особено пък в София. Да иде да си я прави в Ню Йорк.
9
7
 
16
 
! Отговори
Бай медьо дьо ганьоф преди 3 седмици
Е така си е уста-майсторе! Проблема е, че само един клоун пищи! Ако имаше истински мъже до сега да са опукали оня малчик жони, а и мен отдавна нямаше да ме има.!.
8
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Набедения за актьор Малкович, дето е като флегма, вече търси изява в БГ-то... :))) Прав е устата :)
7
9
 
35
 
! Отговори
СЕМ преди 3 седмици
Да се забрани постановката!!!!
6
6
 
40
 
! Отговори
мдааа... преди 3 седмици
Прав е да се възмущава...но аз апелирам тази пиеска -постановка да се играе на празни трибуни !!! БОЙКОТ !!! Халал да му е на Малкович тази гавра....
5
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Може и ние да напишем пиеса. Ненормален либерал с психически проблеми поставя пиеса на друг ненормален либерал. Пиесата не се поставя заради нормалната съпротива на обществото. Режисьорът на пиесата разбира че е пропилял живота си. Накрая го блъска боклукчийски камион, извозващ сметта.
4
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Клипът на Устата беше сниман и в Брюксел. Беше гост при Карбовски в Ютюб. Не го съветвам да ходи в сащ, може да го застрелят, я полицаи, я наркотърговци, я надрусани нer... афроамериканци.