Владимир Величков: ЕС и САЩ губят войната с Русия

Военният експерт пред Dnes.bg за хода на военните действия
19 фев 2024 07:00, Александър Попов
602
Владимир Величков: ЕС и САЩ губят войната с Русия
Снимка: личен архив

Изминаха две години от началото на войната между Русия и Украйна. Навлязоха ли бойните действия в застой, защо не успя контраофанзивата на украинските сили, как ще се отрзани забавянето на военна помощ за Украйна? Dnes.bg разговаря с оръжейния експерт Владимир Величков. От 1992 до 1998 г. той е шеф на дирекция "Контрол на търговията със стоки и технологии с възможна двойна употреба" в Министерството на икономиката. Бил е директор на Дирекцията "Международно контролирана търговия" в Министерството на икономиката и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.

- Изминаха две години от началото на войната. Защо според вас не успя така очакваната украинската контраофанзива преди няколко месеца?

Руснаците изградиха активна линия на отбрана в три части в териториите, където украинската армия атакува. Но ВСУ бяха разбити още на първата линия. Те загубиха десетки хиляди войници, което наложи и идеята за мобилизация. В момента боевете в линията Бахмут и Авдеевка са много важни. Това, което имам аз като информация е, че много украински войници са се предали, според мен няма как украинците да удържат тези позиции. Малко неочаквано за мен руснаците извадиха ново въоръжение - авиобомби с насочване, крилати ракети. Има много голям контраст между мястото, където се водят военните действия и Киев, където дискотеките си работят. Въпросът е защо не се стига до преговори и Запада и САЩ допускат избиване на украинци. Слушам генералния секретар на НАТО, но той може само да приказва. Не е НАТО губещ в тази война, а европейските държави. За съжаление ние сме отново на грешната страна.

- Според вас е грешна позицията на България?

Нека видим каква е икономическата ситуация и по възможност да се абстрахираме кой кого подкрепя и харесва. Успехът на САЩ е, че спряха Аржентина за БРИКС и печелят милиарди от производство на оръжие. Другият им успех е, че съсипват Европа. Какво постигнаха санкциите срещу Русия? Според мен почти нищо - руски петрол си излива в САЩ, а Русия спечели нови териотрии на влияние в Африка. А там Европа губи влияние, което имаше над 500 години. Големият губещ е Европа. Имам поглед върху Германия - цели заводи фалират или се изнасят към Канада и САЩ. Ние трябва да мислим накъде отива България.

- Позицията на управляващите е повече от категорична в подкрепата си за Украйна...

Така е, но икономиките в Европа вървят с големи стъпки надолу, на все повече места се надига недоволство. Смятам, че трябва нещо ново на политическата сцена и в България, но все пак и хората трябва да го поискат. Важно е да се запитаме накъде отиваме, трябва да се задават въпросе сега, после може да е късно.

- Путин даде интервю пред Тъкър Карлсън, което предизвика голям интерес. Интервю или пропаганда е това интервю?

Гледах части от интервюто и четох чуждестранни анализатори. Две години бяха спуснати завесите за Русия и затова предизвика толкова голям интерес. Факт е, че и в САЩ задвижиха пропагандната машина, което обаче води до обратен ефект. Когато има война, винаги има пропаганда и е въпрос на тълкования. Путин е президент на Русия и е нормално да представи своята гледна точка от неговата си кула. Има един важен момент - НАТО влязоха в задния двор на Русия. Украйна трябваше да е неутрална държава, но това не се случваше. Западните лидери също го признаха. И тук не е въпрос на взимане на страна, а на факти. Друго важно послание беше, че Крим никога няма да бъде украински. Мен това, което ме притеснява, е, че в България все повече политици обясняват как Русия може да ни нападне и да се готвим за война. Кой го иска това, народът ли? Има един тънък момент - според мен Русия не може да нападне държава, член на НАТО.

- Защо?

Ами да разсъждаваме логично - ако Русия и ЕС влязат в конфликт, превъзходството няма да е на страната на руснаците и като въоръжение, и като численост на армията. Как би могла да се защити? С ядрено оръжие. А кой луд човек би искал да се използва ядрено оръжие?

- Наскоро Зеленски направи промени във военното ръководство - може ли това да окаже влияние върху хода на войната?

Нямам информация за украинската армия. Факт е, че и Залужний, и Сирски са под някаква форма руски ученици. Но според мен хода на войната не зависи от главнокомандващия, когато самите войници осъзнават, че губят. Истината е, че нямат хора да удържат 1000 км фронт. ЕС и САЩ губят войната с Русия, независимо от военната помощ, защото няма как да закарат хора на огневата линия. Руснаците наблегнаха на производството на дронове, а независимо от приказките за лопати и перални - превъзхождат Украйна по отношение на артилерия и снаряди. По отношение на боеприпасите, които Украйна получава, има три много важни аспекта. Първо, изсипва се въоръжение, а част от него се озовава в други държави. И това лесно може да се провери по маркировките, които се променят трудно. Вторият факт е, че Европа не беше подготвена за производство на толкова много оръжие. И най-важното - как се използват боеприпасите на фронта. И ще дам пример как руснаците умело карат украинските сили да ги изразходват - изстрелват се дронове и стари крилати ракети и задействат тяхната ПВО. Така снарядите се топят, а ЕС не може да издържи на пари и производство.   

- Всички се питат кога ще се седне на масата за преговори и ще запази ли Украйна своите граници?

Трудно е да се каже. Може би ще се изчакат и изборите в САЩ. Това, което стана ясно от интервюто на Путин е, че Крим няма да бъде част от Украйна. Но истината е, че сега няма как да се прогнозира какво ще се случи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
458
3
 
1
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
Глупостите на тази гни да от смесен българо-рузки произход вече държат рекорд по престой на първа страница на тиймажийския пар цалл... Кога ще започне ликвидацията на агресивна рузка изз мет?
457
1
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
Помним как САЩ и ЕС загубиха войната срещу СССР, нали другарю, или май беше обратното.
456
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя щастливо възпален хемароид, докога ще седи на сайта?
455
8
 
11
 
! Отговори
Руските трол преди 1 месец
Това е този "експерт"
454
8
 
12
 
! Отговори
кънчо преди 1 месец
гуям експер тоя владко, колко време ще се зъби на тая снимка
453
2
 
5
 
! Отговори
серььожкин преди 1 месец
До Анонимен БЛОКИРАТ -защото има купеикъ
452
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво
451
13
 
14
 
! Отговори
Чайка преди 1 месец
Много анализатори се изказват но никой не иска да напомни че Русия няма да допусне това което стана през Втората световна война.Дори и с използването на ядрено оръжие.Това е ужасно но фактите го доказват.Цяла Европа помага на Украйна и в същност я унищожават.Русия няма сили да напада други държави и ще се подготви за солидна отбрана.Това го знаят и заявяват висши военни от НАТО и САЩ.
450
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха натките ги наткат яко, прав е човека отвсякъде
449
14
 
5
 
! Отговори
НАТО преди 1 месец
До Анонимен Верно ли бе анонимна мишко? Най-много ме е страх от червени едноклетъчни като теб.Цапате ми подметките като ви размазвам
448
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сата НАТОЧистене на такива като тебе скоро, скоро
447
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук или има много платени джендита или много *** екземпляри, може би и двете но колкото и да плюете все тая хахахаха, плъхчета гнидки
446
14
 
14
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Дзън още няколко копейки в джобчето на д е б и л а на снимката
445
14
 
17
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
А владко е загубил акъла си. 'баси!...
444
22
 
21
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Глупостите на тази гни да от смесен българо-рузки произход вече държат рекорд по престой на първа страница на тиймажийския пар цалл... Кога ще започне ликвидацията на агресивна рузка изз мет?
443
19
 
30
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
До 0077 Значи всеки,който казва истината е путинофил. Украйна изгуби войната, Нато и USA изгубиха войната. Жалко за православните ни украински братя, които дадоха живота си заради продажните си политици.
442
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По ирония на съдбата парти, съглашения и държави съдържащи в името си името "демократи" "демокрация" и"демократична" са най тоталитарните... Примери за тоталитарни организации у нас и по света много.. "Демократическата партия", "демократична България", "корейска народна демократична република", "социалдемократи", "демократичен алианс", "Християндемократи".. Пълно с кандидати за големия казан!
441
5
 
12
 
! Отговори
вогата преди 1 месец
това заглавие коко дни ще виси-може би 1 година
440
22
 
19
 
! Отговори
Я па Я преди 1 месец
Тоя експерт по русофилия ли е!!!
439
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приятелю, Нато и ЕС не им дреме за расия .. ако я награбят , ни иран , ни китай ще им помогне ..