Ново поколение лекарства срещу затлъстяване - какво лекуват и кой ги произвежда

Може да имат странични ефекти като гадене, повръщане и стомашно-чревни проблеми
4 дек 2023 18:00, Елка Василева
40
Ново поколение лекарства срещу затлъстяване - какво лекуват и кой ги произвежда
Снимка: архив, БГНЕС

Ново поколение лекарства срещу затлъстяване - Вегови, Маунджаро, Оземпик, предизвикват вълнение във фармацевтичния сектор и подхранват надеждите на милиони пациенти по света. Те лекуват диабет, помагат за отслабване и могат да се използват за лечение на затлъстяване. Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда, разяснява АФП.

Тези лекарства имитират хормон, секретиран от червата, GLP-1 (съкращение от glugaco-like peptide 1 - глюкагоноподобен пептид-1), който стимулира секрецията на инсулин и намалява апетита, като предизвиква чувство на ситост. Хората ги използват, за да се справят с диабет тип 2, който е най-разпространен, и/или за да отслабнат.

Обикновено лекарствата се прилагат чрез седмична инжекция, но фармацевтични групи като "Ново Нордиск" (Novo Nordisk), "Илай Лили" (Eli Lilly) и "Пфайзер" (Pfizer) работят по създаването на таблетки, които могат да се приемат ежедневно.

Тези лечения могат да имат странични ефекти като гадене, повръщане и стомашно-чревни проблеми.        

Датската компания "Ново Нордиск" (Novo Nordisk), която е номер едно в света по отношение на диабета, използва молекулата на семаглутида в лекарството против затлъстяване Вегови (Wegovy) и в лекарството против диабет тип 2 Оземпик (Ozempic).

Вегови е одобрено в Съединените щати от 2021 г. То се предлага на пазара в Дания, Норвегия, Великобритания, а отскоро и в Швейцария.

Оземпик е одобрено в Съединените щати от 2017 г. Неотдавна лекарството беше изчерпано, след като предизвика фурор в социалните мрежи заради свойствата си.

Молекулата на "Илай Лили" тирзепатид се продава под името Маунджаро за страдащите от диабет, тип 2, откакто получи разрешение в САЩ през 2022 г. Понякога се предписва и извън официалните препоръки с единствена цел отслабване. От 8 ноември тази молекула е одобрена в САЩ и за лечение на затлъстяване под името Зепбаунд.

Зепбаунд е предназначен за хора със затлъстяване и наднормено тегло, които страдат също от диабет тип 2, висок холестерол или високо кръвно налягане.  
(БТА, Христина Терзиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"и 4 часа самоусъвършенстване - да учиш програмиране или да учиш докторантура." - Ще имаш семейство, сериозна работа и ще ми отделяш 4 часа на ден, за да учиш? Целият смисъ, на това, да се изучиш и да се хванеш на работа, беше ТОЧНО, да не се налага да учиш и да се трепеш по 13 часа на ден, все едно сме 1890-та година по фабриките ... И какво, като станеш, каквото си мечтаеш, че ще станеш? Търбо богаташ, чийто деца не го понасят, а бившата едвам го изтрайва, докато ги взима за уйкенда - БРАВО!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Грамотен - Отиди на Женския и като ти тафнат паричките, ела да ми пишеш, колко грамотни са били ...
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Липсват ми старите хапчета за ослсабване! Не само слабееш, ами яко се учеше на тях! И партита бяха много яки на тях .. и не ти се спеше ... по 3 дена. В смисъл спи ти се, лягаш ама сърцеот прави тупси-тупси и отиваш на някой денс клуб ... Хм ... баят съмнителни бяха тея хапчета.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До леля чичо По 8 часа бачкат прошляците като теб. Като имаш собствен бизнес работиш по 24 часа. Ти ходи се самоусъвършенствай ....
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 30 Искам да те видя с инсулинова резистентност или диабет как ще ти се получат нещата с подходяща храна и упражнения само :D Не се чувствай задължен да изказваш мнение по теми, по които си некомпетентен.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имам инсулинова резистентност и пия нетформин. Ефектът без глад е почти нулев. Отслабнах много, за кратко, но съм инал периоди от 5-6 дни на пълен глад. това става възможно само ако не работиш. За страничните ефекти няма да говоря, но на пълен глад понякога е трудно дори да ходиш, особено ако си с наднормено тегло. Всеки си взема сам решенията, но чудодейни лекарства няма. С трениране се увеличава уморяемостта и апетита.
30
1
 
0
 
! Отговори
Грамотен преди 4 месеца
С този правопис не знам как успяваш да Ограбиш някой.
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Физически упражнения и подходяща храна трябват а не лекарства за отслбване.
28
10
 
3
 
! Отговори
До леля чичо преди 4 месеца
Това са оправдания на слабохарактерните хора. Човек работи 8 часа, пет дни седмично. Всеки ден от понеделник до петък имаш свободни 8 часа, 1 за трениране, 1 за вечеря със семейството, един за закуска със семейството, имаш 1 час пътуване и 4 часа самоусъвършенстване - да учиш програмиране или да учиш докторантура. Имаш 2 дни по 16 часа през уикенда да си със семейството, учиш и тренираш.
27
2
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Е добре, де! Защо нападате човека! Баща на 4 деца, работи здраво, гледа си семейството! За какво му е, да тренира? И е казал, *** е само с няколио килограма нагоре. А вие, като някакви диви зверове, душевно опропастени демони, го нападате безмилостно, с нечовешка жестокост! Срам! Срма и позор е това!
26
3
 
2
 
! Отговори
Леля чичо преди 4 месеца
Има няколко начина по които може да се отслабва и в същото време да се правят пари, работи безотказно на 100% и това е.... да бачкаш общак на строеж, гипскартонджия , шпакловчик, зидаро-мазач, арматурист , хамалин на пристанище, сътрудник в супермаркет да подреждаш рафтовете, разносвач на поръчки (фууд панда, глово, take away)
25
1
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 4 месеца
Нека да уясним нещо - няма да толерирам непознат, да ми говоти на ти! Така че - СПАЗВАЙТЕ ДОБРИЯТ ТОН! Второ - Вие май имате проблеми? Къде съм казал, че съм жена? Просто Ви попитах, според вас, кок ражда децата, защото на глупав въпрос, не желая да давам умен отговор.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Наричаме ги мамуни, защото се радват на бананче и ги изстискваме като лимонче. " - Още една причина, да нямам грам огризения, когато ограбя някой като теб до шушка.
23
5
 
0
 
! Отговори
До 24 преди 4 месеца
Нали беше мъж, пък сега си жена?
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 19 - Липсват Ви елементарни обноски! Що за човек сте?! Явно, г-не или г-жо, сте прекалили с филмите, ако искренно вярватв, че всеки с бизнес има мениджмънт, който свободно поема уоравлението, без проблеми, а шефовете щракат с пръсти и "тренират". И според вас, КОЙ е раждал децата? Ако сте с бизнес за 20 млн. лева, да сте жив/а и здрав/а! Ние управлявмае малък семеен бизнес! Съобразявайте се! Бе сте на къра! Контролирайте си егото!
21
4
 
2
 
! Отговори
мърльо преди 4 месеца
само дето от "оземпика" не се отслабва! гарантирам! знам го от личен опит!
20
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как кой ги произвежда? Най-високо развитата държава в света Рассиюшка, родината на Радев, Нинова, Малинов и всички останали предатели русофили.
19
3
 
4
 
! Отговори
ДДБ Дагодуат бедните преди 4 месеца
Лекарството на Ивайло Мирчев. С депутатската заплата( от вашите данъци) си го позволява човека ЕЖЕДНЕВНО БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ ! А другите "българи" с диабет да се оправят сами за тях не стига партидата . Ако гласувате на следващи избори за Продължаваме Промяната може и да ви се даде едно флаконче след това ще си плащате!
18
11
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 4 месеца
Ти ли си ги раждал децата? Не разбирам нещо? Щом имаш бизнес, значи би трябвало винаги да намираш време да тренираш като си делегираш задачите на мениджърите си. Ако обаче си служител, независимо на каква позиция и си преглеждаш мейла в 5:30 и работиш по 55 часа на седмица, значи си пълен балък и точно такива хора иска бизнеса. Наричаме ги мамуни, защото се радват на бананче и ги изстискваме като лимонче. Като минат 40 им бием шута, защото за неговото място чакат още 100 мамуни
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отслабване става с качествено хранене и спорт! Не да плюскаш като вол.