Ново поколение лекарства срещу затлъстяване - какво лекуват и кой ги произвежда

Може да имат странични ефекти като гадене, повръщане и стомашно-чревни проблеми
4 дек 2023 18:00, Елка Василева
40
Ново поколение лекарства срещу затлъстяване - какво лекуват и кой ги произвежда
Снимка: архив, БГНЕС

Ново поколение лекарства срещу затлъстяване - Вегови, Маунджаро, Оземпик, предизвикват вълнение във фармацевтичния сектор и подхранват надеждите на милиони пациенти по света. Те лекуват диабет, помагат за отслабване и могат да се използват за лечение на затлъстяване. Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда, разяснява АФП.

Тези лекарства имитират хормон, секретиран от червата, GLP-1 (съкращение от glugaco-like peptide 1 - глюкагоноподобен пептид-1), който стимулира секрецията на инсулин и намалява апетита, като предизвиква чувство на ситост. Хората ги използват, за да се справят с диабет тип 2, който е най-разпространен, и/или за да отслабнат.

Обикновено лекарствата се прилагат чрез седмична инжекция, но фармацевтични групи като "Ново Нордиск" (Novo Nordisk), "Илай Лили" (Eli Lilly) и "Пфайзер" (Pfizer) работят по създаването на таблетки, които могат да се приемат ежедневно.

Тези лечения могат да имат странични ефекти като гадене, повръщане и стомашно-чревни проблеми.        

Датската компания "Ново Нордиск" (Novo Nordisk), която е номер едно в света по отношение на диабета, използва молекулата на семаглутида в лекарството против затлъстяване Вегови (Wegovy) и в лекарството против диабет тип 2 Оземпик (Ozempic).

Вегови е одобрено в Съединените щати от 2021 г. То се предлага на пазара в Дания, Норвегия, Великобритания, а отскоро и в Швейцария.

Оземпик е одобрено в Съединените щати от 2017 г. Неотдавна лекарството беше изчерпано, след като предизвика фурор в социалните мрежи заради свойствата си.

Молекулата на "Илай Лили" тирзепатид се продава под името Маунджаро за страдащите от диабет, тип 2, откакто получи разрешение в САЩ през 2022 г. Понякога се предписва и извън официалните препоръки с единствена цел отслабване. От 8 ноември тази молекула е одобрена в САЩ и за лечение на затлъстяване под името Зепбаунд.

Зепбаунд е предназначен за хора със затлъстяване и наднормено тегло, които страдат също от диабет тип 2, висок холестерол или високо кръвно налягане.  
(БТА, Христина Терзиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 14 - 4 деца и 55 часова работна седмица, както и това, че след една възраст, не става толкова лесно. Големият син все ми вика "айде татко, да ставаме в 5:10 да бягаме". Аз ставам в 5:10, за да преглеждам мейли, да си направя закуска, да се освежа и да ходя на работа, което момче. Тея истории в YouTube са за някакво хора с много апри и свободно време или деца на по 20. А ако реално има такива хапчета, да сваля ненужните 4-5 кила, ще е супер.
15
1
 
0
 
! Отговори
777 преди 5 месеца
Какво лекували били.....заплес!
14
1
 
9
 
! Отговори
баба Пена преди 5 месеца
Абе яжте по цял ден кисело мляко леко вкиснало с прясно вкиснала боза седяла 5 дни на слънце до прозореца - да видите тогава как се отслабва, натурално, на макс
13
4
 
8
 
! Отговори
Петър Иванов преди 5 месеца
Преди да си купят хапчета за отслабване , нека хора да се замислят : Защо аз напълнях ? Оговорът на риторичният въпрос е : Защото спрях да се движа , не спортувам въобще ... и .... увеличих без да си забелязвам количеството на храната плюс торти , шоколади .... Значи по обратният път ще отсабна със сигурност : Лека закуска за да не ме хване гастрит , или язва - сутрин стомахът ми е празен , не обядвам , никакви захарни изделия , вечеря преди 19 час
12
4
 
6
 
! Отговори
който стъпи накриво преди 5 месеца
До Зевс, той за едни медицински маски вдигна шум Милен Цветков и го приключиха...
11
3
 
16
 
! Отговори
Супер преди 5 месеца
Така работи икономиката. Първо минаваш през Макдоналдс и си накупуваш храна, стоиш вкъщи ядеш, дебелееш и гледаш филми. Купуваш постоянно дрехи, защото вчерашните вече не ти стават, взимаш инжекция за отслабване, инвестираш в инжекции 10 хиляди долара за 6 месеца, отслабваш, но кожата ти е увиснала отвсякъде. Инвестираш 30 хиляди долара за операция и да ти махнат излишната кожа. След 6 месеца си нов човек. На първата година излизаш от вкъщи и почваш да адаш както преди. След една година повтаряш
10
0
 
28
 
! Отговори
Зевс преди 5 месеца
Не е ли по-лесно да се забрани химията в храните или там не смее никой да пипа, че много пари са замесени?
9
1
 
8
 
! Отговори
С2Н5ОН диета течна преди 5 месеца
проблема ти решава вече.
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лекарството срещу затлъстяване се нарича "спорт".
7
0
 
13
 
! Отговори
Доко преди 5 месеца
Аз пък изобретих хапче против глад - кюфте.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всичко може да се яде,НО в разумни порци
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не съществуват такива лекарства.
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С.мъъърт чрез преяждане. Месото гние в червата.По- добра е растителната храна. Ходенето пеша е много здравословно.
3
5
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 5 месеца
Оземпикът май струваше 1000 долара НА МЕСЕЦ.
2
0
 
15
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 месеца
ПРОСТО СЕ ТЪПЧЕТЕ ПО- МАЛКО. МАКС ДВА ПЪТИ ДНЕВНО И БЕЗ ПРО.СТ.И ЗАХАРИ, ТЕ СА ОТРОВА ЗА ТЯЛОТО.
1
2
 
5
 
! Отговори
арбайт махт фрай преди 5 месеца
Изобретени са ги преди 90 г.

Спонсорирани публикации