Съботен бис: Аз лидирам, ти чилиш, той превантинира

Едно входирано текстче за едно ваканцуване
Обновена: 4 юни 2022 23:39 | 4 юни 2022 18:37, Александър Попов
42
Съботен бис: Аз лидирам, ти чилиш, той превантинира
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни от ГЕРБ предложиха 24 май да стане официален празник. Денят на буквите. Всеки втори в социалните мрежи го смята за най-истинския ни празник, но дали пък чак толкова уважаваме езика си? Всяка година в нашия речник навлизат все повече чуждици, те стават неизменна част от ежедневието ни. Но заедно с тях ставаме свидетели и на истинско издевателство над българския език. Ако ставаше въпрос за лафчета в компания, дори нямаше да се замислям. Но вече политици, общественици, институции, неправителствени организации и рекламни агенции ни атакуват с безумни думички. Като глагола "превантинирам", който срещнах в един PR на тема здравеопазване.

Та рекох си, защо да не входирам към читателите едно текстче, което да е пълно с чуждици или с думи, които ги няма на "картата"? За да се похваля къде ще ваканцувам, един вид да ви разкрия моя екшън план. Дали ще бъде ОК или пак ще стигнем до хейт? Дали ще послужи за превантиниране? Все едно, така или иначе идва времето за отпуски.

Вече е юни. Коронавирусът е зад гърба ни и заплахата от карантиниране няма да ни страхува поне до есента. Децата матурираха успешно в края на май, Стефан Янев направи партия. Защо го споменавам? Защото формацията не беше сигурна. Помните ли какво беше казал: "Ако се съберат единомишленици, направят си програма и т.н. мога да лидирам". Е, вече я лидира и всичко е ОК.

И сега е времето да си чекнем нещо за летния релакс. Търся си локация, в която няма да има много украинци, защото с мен ще бъдат двама от поколението Z и нямам представа дали няма да ги вземат за поколението на Путин. А няма нужда да си разваляме кефа точно лятото.

Та докато си чиля пред телефона, рисърчвам локациите на морето по на юг. Сигурно ще запитате защо на морето? Ами не съм сигурен дали София няма да е блокирана след обявяването на новите цени на парно, ток, скокът на храните. Протестърите могат пак да се настанят на Орлов мост и да се ядосвам, че не мога да си изразходвам скъпия бензин в центъра. Докато мога да влизам там, че нали и за там се готвят рестрикции за стари коли.

О, май Гош! Погледът ми се спира на стая във Варвара. Клинах, копнах и пейстнах обявата за утрешния ден, защото бях не просто развълнуван, а направо иксайтед. Изпратих и един скрийшот на Z-четата, за да бъдат наясно.

Учил съм сайколъджи и правя бърз кол на стопанката точно в 9:00, за да видя какво ще ме оферира. Обикновено тогава са вежливи и отстъпчиви. 270 кинта за една седмица, не е ол инклузив. Рефрешвам няколко пъти линка със стаята - става, има и еъркондишън. Пък и ще съм в тренда, все пак на Варвара релаксват само хора на изкуството. Няма чалга, силна музика, дискотеки, абе както казват в Пловдив - ще съм пълен айляк. И още едно предимство - няма молове и търговски улици, така че ще спестя някой лев от морски шопинг за двамата от поколението Z. И още червени точки - Варвара не е известна локация за ивенти, айтитата също го избягват за своите тиймбилдинги, а хепънингите са по на север. Не е нужно и да си фешън, за да излезеш на улицата.

Обаче късата клечка. Не мога да открия дали има здравен пункт. Ами ако хапна нещо възстаро в някой ресторант и се наложи да ме хоспитализират? Недостатък, но съм готов да го преглътна. Ще превантинирам с покупки от аптека преди ваканцуването.

Финализирах офертата и се радвам, че благодарение на моята креативност, ще изкарам една седмица на морето. Няма да съм на първа линия, но пък ще нощувам в "Хаус Петрова".

И съм сигурен, че във Варвара ще срещна още френдове, с които да обсъдим дали през септември и ние да не станем протестъри. Всъщност ние ще лидираме протестите. Но не срещу антикорупцията - там лидира Кирил Петков. Ние ще застанем зад идеята 24 май да стане официален празник. Куул, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПросТото.....ако наистина сиконтактувалс иранци би трябвало да ти е направило впечатление че те владеят по някошко езика. Може би става въпрос за небългарски мозък
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А язе па че ги офлеймуроуввам!
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубав текст. Но в него има още толкова чуждици, които дори вече не се схващат като такива. Езикът непрекъснато се развива - расте, богатее, после, ако носителите му изчезнат, изчезва и езика. Някои езици се променят, че съществуват в две разновидности. Както старобългарският и съвременният български език. Най-често изчезват народите с езиците без писменост. Ромският народ е изключение. Длъжни сме да развиваме езика си без изнасилвания и изкълчвания, според модната политика,за да се РАЗБИРАМЕ!
14
4
 
36
 
! Отговори
браво преди 1 година
Перфектна статия! Повече такива трябва да има с надеждата че властимащите ще се научат да говорят на БЪЛГАРСКИ. Не са виновни учителите!
13
0
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ще използвам случая:..-Понеже езика е свързан точно с интелектуалната съставка на мозъчната дейност,за това и най-близки до нас са ИРАНЦИТЕ !...Имал съм възможност да контактувам с такива в България..Ами хора,тия за два месеца така овладяват българския език и толкова правилно и логично го говорят,че ако не се взреш в...малко *** им лица,няма да усетиш,че не са българи...Генът си е ген!
12
3
 
26
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...драги,българския език е един от най-богатите в света!!!!..Колкото и странно да звучи,той /българския език/ НЕ Е ЗА ВСЕКИ!...Богатството му е резултат от интелектуалното БОГАТСТВО на тези,които го говорят!...А че не разбираш некои диалекти,ами разбираемо е!..Само ще ти припомня Вазов:..-"Език СВЕЩЕН на моите деди"...Защо "свещен"?..-Ами защото на него са изричани ХВАЛЕБСТВИЯ към Бога,а Той явно ги е приемал с удоволствие..Странно племе сме българите..Мисля,че все пак ще оцелеем..
11
43
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българския език се говори от по-малко от 6 млн включая хаха роми турци арменци Селинджъри на които не им се разбира петричани трънчани арчарци които не знае какъв точно език говорят...най добре езикова англоезична реформа и КРАЙ с тази недодялана реч
10
4
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До factНе мога да не се съглася, че имаш право.
9
5
 
11
 
! Отговори
fact преди 1 година
До Някойне там е ПРОБЛЕМЪТ! Разните му там ПРОФЕСОРИ СЕ НА ЗАПАД СА УЧИЛИ. И задават езиков еталон като от техната алма матер на майната си. И това се приема за авангардно, редно и достойно за подражание. Последния пирон е, че правителството ни превърна България в БЕЖАНАРИЯ. Да говориш на български: или си бълък без фешън или си от долните класа или си некой дет трее се мачка и да се страни от него. ура другари!
8
5
 
14
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Някак не разбирам.... от четири годишни масово записваме децата си на английски, немски и т.н. После, ама защо има чуждици в езика ни. Е какво да има. Онзи ден четох за статия за думи, които вече не се използват. Е бога ми 80% бяха турски. Натам накъдето се обърнем такива ще са привичките ни, такава ще културата ни и такъв ще стане и езикът ни.
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всеки втори в социалните мрежи го смята за най-истинския ни празник, но дали пък чак толкова уважаваме езика си?"___________Не знам, вие ми кажете. Вече над 10 години полагам усилия да ограмотя журналистите в сайта ви. То не бяха "пърформанси", то не бяха "хепънинги" и "трипове".
6
13
 
3
 
! Отговори
fact преди 1 година
браос.Нацьонален празник на БЕЖАНАРИЯ може да е само 29-ти февруари.
5
2
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
мдаааа ..."Език мой,враг мой"...
4
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече такива статиии трябва, ония дет тролват няма изобщо да ги разберат....
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха кефи статията.Макашитата няма да я разберат.
2
4
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ха,браво. Може би първото 'текстче', което прочетох цялото
1
12
 
22
 
! Отговори
българин преди 1 година
що за глупости! аман от английски прелести! говорете на български и оставете джендърите да пътуват зад океана!

Спонсорирани публикации