Броят на милиардерите расте, богатството им възлиза на 12,7 трлн. долара

10-те най-богати хора имат колкото 40% от населението на света
23 май 2022 14:23, Александър Попов
43
Броят на милиардерите расте, богатството им възлиза на 12,7 трлн. долара
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Богатството на десетте най-богати хора в света надхвърля общата нетна стойност на 40% от най-бедните хора в света - 3,1 милиарда души. Това се посочва в доклад, публикуван днес от международната благотворителна и хуманитарна организация Oxfam.

Тя отбелязва, че в света има общо 2688 милиардери - с 573 повече отпреди две години, чието общо богатство възлиза на 12,7 трилиона долара. Oxfam посочва, че богатството на 20-те най-големи доларови милиардери надхвърля БВП на цяла Субсахарска Африка. Експертите посочват, че от началото на пандемията от коронавирус статистиката показва, че на всеки 30 часа в света се появява нов милиардер.

А през последните две години общото състояние на милиардерите е нараснало повече, отколкото през всички предходни 23 години, взети заедно. Общото им богатство сега възлиза на 13,9% от световния БВП, което е три пъти повече, отколкото през 2000 г.

Икономистите посочват, че собствениците на бизнеси в областта на енергетиката и хранително-вкусовата промишленост са реализирали особено големи печалби напоследък - 453 млрд. долара за две години./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: милиардери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Хамериконски или европейски трилиони?
12
1
 
9
 
! Отговори
Демек, преди 2 години
планетата вече е купена и е собственост на една шепа "хора".
11
1
 
23
 
! Отговори
Бедността преди 2 години
е инструмент, който движи тая система. Милиарди се дават за войни, а все още има глад. Този глад може да бъде преборен за броени часове, но... А иначе военното образование е безплатно, а медицинското е платено. + ред други такива неща, които правят впечатление.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като спретнат още няколко пЛандемийки , войнички и др.подобни "човеколюбиви " мероприятийца и богатството им ще стигне и 100-те процента ! Взето от нас - бедняците , щото на нас пари не ни трябват - няма да ги ядем , я ...
9
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тиквата къде е у списъка :)))
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У гробището да ги отмъкнат, ега!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те си правят войните и икономически кризи, взимат всичко на хората и хоп , радост в къщи .
6
2
 
14
 
! Отговори
Муньо преди 2 години
Да видим колко ще отнесат на оня свят
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За богаташите инфлация на, активите им за бедняците, инфлация на стоките и услугите от първа необходимост да продължават да емитират пари без да има произведени нови стоки и усуги зад тях..
4
16
 
7
 
! Отговори
бай Тодар преди 2 години
Затова социализъма е най-добрият строй - всички са равни, както са се родили и както ще си заминат. Айде сполай ви и каквото съм ви оставил в наследство дано да не се руши бързо.
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национализация.......да дават на хората и да благодарят на Господ че ги е погледнал благосклонно....един има късмет,друг няма...
2
4
 
7
 
! Отговори
За милон нема закон преди 2 години
То и ние през 1996-1997 *** бехме сите милионери.Кото разбрал - разбрал.САШт ги чака хиперинфлация!
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да мине един камък през атмосферата около 3 км и да почнем отначало може пък ще се създаде по спреведлива цивилизация които останат

Спонсорирани публикации