Ройтерс: Георгиева - единствен явен кандидат за шеф на МВФ

Крайният срок за номинации изтича днес
7 сеп 2019 11:54, Бойчо Попов
93
Ройтерс: Георгиева - единствен явен кандидат за шеф на МВФ
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Българският икономически експерт Кристалина Георгиева очевидно е напът да наследи Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се Георгиева да бъде единственият кандидат, който ще бъде разгледан за позицията, предаде Ройтерс, като се позовава на двама източници, запознати с процеса на подбор във Вашингтон.

Крайният срок за номинация на потенциални противници изтича в събота в 05:59 ч. централноевропейско време. Единственият известен потенциален конкурент, бившият министър на финансите на Великобритания Джордж Озбърн, реши да се откаже. Говорител на МВФ отказва коментар.

Още по темата

Единствената възможност Георгиева да има конкуренция, е да има таен кандидат, който засега не е обявявал открито намерението си да се конкурира за поста. Правилата на МВФ забраняват оповестяването на подобни кандидатури, ако самият кандидат не заяви публично намеренията си.

66-годишната Георгиева направи поредна крачка към позицията в четвъртък, след като страните членки на МВФ гласуваха за премахване на възрастова граница за управляващия директор. Подзаконовите нормативни актове изискваха управляващите директори да са под 65 години, когато заемат поста си, и им забраняват да заемат позицията след навършването на 70 години.

Георгиева би заменила 63-годишната Кристин Лагард, бивш френски финансов министър, която ще оглави Европейската централна банка, след като осем години ръководи МВФ.

Бордът на МВФ възнамерява да вземе решение за следващия управляващ директор до 4 октомври, две седмици преди годишните срещи на Световната банка и МВФ. Фондът се управлява от европеец от основаването си в края на Втората световна война.

Георгиева беше номинирана от страните от ЕС през август като компромис след дълбоки разногласия по отношение на други кандидати и многократни кръгове на гласуване във водения от Франция процес. Тя е заемала многобройни висши позиции в Европейската комисия, включително комисар по бюджета, и има задълбочени познания за развиващите се пазари, обслужвани от Световната банка.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, който контролира най-големия блок за гласуване в борда на МВФ, се изказа наскоро положително за постиженията на Георгиева в Световната банка.

Икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
та как така от "гробокопач на капитализъма" тая особа се превърна в най-верния негов фен и ратник?!
40
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
и то при допускане,че са се женили по на 25 години,което за ония времена си е било направо "староергенство"..Та:-Излиза,че тейкото на Сталинка Евродирективова е бил на 64 години,когато се е пръкнала тя..?!?!..ВЯРВАЩИ?!Друго:-"Завършва политическа икономия и социология във ВИИ Карл Маркс (днес Университет по национално и световно стопанство) през 1976 г."....!!!!!!!!!Всеки,който е живял по онова време знае,че тая специалност беше отредена САМО за "верни на Партията елементи"..Е?..как так
39
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Сега е моментът да докараме Сорос до фалит.
38
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩОМ СОЦИАЛИСТИТЕ РЕВАТ, ЗНАЧИ КРИСТАЛИНА Е НА ПРАВ ПЪТ.
37
6
 
4
 
! Отговори
ЗА 36 преди 5 години
До АнонименСоциализма умря млад, същата съдба очаква социалистите
36
19
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
ИСТИНСКА БЪЛГАРКА! ДОСТОЙНА, ИНТЕЛИГЕНТНА, ПОЧТЕНА.
35
1
 
19
 
! Отговори
кучка червена преди 5 години
по дяволите тази бабичка! Дръжте си я за Вас! Няма да го върне БКП!
34
12
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Човек е произлязъл от мaймуната, в това може да се убедите сами!Вземете една мaймуна, измийте я, нахранете я, облечете я, и тя ще иска накрая да се качи на главата и да ви се из.се.ре!!!За това тя трябва да се обучи и, да и се дават бонбонки и захарчета , да възприема и да прави правилните действия!Това са и тълпата от хора, неблагодарни когато МВФ им спасява държавите и народите!Впрочем , те нямат ментален ресурс, да осмислят къде са били и къде са сега, да направят истински анализ!Лу!ЦРУ
33
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се постарая да живея до дълбоки старини и да пиша, че единствената стабилна българска държава, е държавата по време на социализма - икономически развита, образовала българите, възпита ги в труд и морал, даде им достойнство, самочувствие, възможност да се наредим между най-развитите страни и проспериращи икономически!И това е благодарение на помощта на СССР и благородния труд на милионите българи, които през 1989 година бяхме 9 милиона!Не се гадси туй, що не гасне!Тайното, ще стане явно.
32
14
 
1
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Приемете че МВФ, това са енергията и труда на милиарди хора по света, които са били експлоатирани, и сега вие имате възможност да се възползвате, и вие да дадете вашия труд и енергия, други народи да се развиват и да се спасят!!!МВФ е донесла повече ползи на човечеството, отколкото се пишат негативи!!!Животът е жесток, истината е само за просветени хора!Агент Кейси Донован!ЦРУ!!!
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропагандата вони освен на мухъл и на...Кандидатурата на сталинка е поредният пример за лицемерието на мафиотския запад.А може би изток, север, юг...Светът е в ръцете на разбойници в костюми, които правят "икономическа политика", която е само в полза на разбойниците.Сталинка - на вдсеки километър! Дялан камък - дялан, щото навсякъде я пъхат, камък, защото, освен лицемерна муцуна с крива гримаса, кофти английски, послушна...няма нищо. Става!Жалко , че са я нарекли на Сталин! Жалко!
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитат от речта на Сталинкиното на въшрос : 'Какво ще направите за България и Българите.Една изчезваща демографски и културно държава ? :'-България е развита икономически държава.Тя не се нуждае изобщо от помощтта на Запада и МВФ така, както една Суб-Сахара Африка например с нейните държавите.Трябва да сме позитивни и отзивчиви.Трябва и да помогнем с каквото можем най бедните африкански мигранти и бежанците от Африка за да могат те безпрепятствено да влеят 'жива'кръв в Европа Това е приоритета
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри комунизма тази нямаше да може да се издигне толкова нависоко. Тя и сега не е толкова високо колкото изглежда, тя е пионка и го знае - само една малко отклониение или непослушание нейните господари ще я смажат, свършено е с нея, зад нея стоят съвсем други хора и групоровки с интереси които не се шегуват.
28
0
 
10
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Ройтерс "... единствения явен кандидат ..." значи състезанието ще е може би от един кон и то куц, е нищо чудно при такива условия и да спечели.
27
7
 
1
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Свръх индустриализираната комунистическа държава, както ми говори през екрана почти всяка седмица професор социолог Иво Христов, нямаше финансов ресурс да си плаща не само дълговете , но и да се финансира и води някакъв нормален стопански живот, за това Андрей Луканов спира плащането на външния дълг, държавата беше в икономическа и финансов изолация от МВФ!!!И какво са виновни хората от МВФ, които искат да дадат пари не в бездънна яма, а в реформирана държава, която ще си плаща!Люк Джарси!ЦРУ
26
0
 
10
 
! Отговори
Илюминат и Масон преди 5 години
Нейчо Неев го беше казал "Егати и държавата, щом аз съм ѝ вицепремиер"!!! Хабати и МВФ- ту щом СТАЛИНКАТА му е единственият кандидат .
25
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доходите в България се увеличават!
24
10
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
България в момента съществува и просперира, благодарение на това , че МВФ направи план , отпусна заеми и се осъществи преход от планова към пазарна икономика!!!Всичко друго за задкулисие, за ционисти банкери, за това как ни заробват със заеми е фантасмагория и опит да се преиначи истината!!!В центъра на София трябва да се вдигнат два паметника, единия е на собствениците банкери на МВФ, а втория на Леля Меркел и великата немска индустрия, която дава милиарди евра помощи!Агент Стю Брадлийв!ЦРУ!
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както се казваше през комунизма " всестранно развита личност"беше кандидат за МВФ, ООН, Еврокомисар, председател на Европейската комисия, май и за служебен премиер.Да е жив и здрав Франциск, но ако се спомине, Кристалина и за Папа ще кандидатства.
22
0
 
6
 
! Отговори
БКП преди 5 години
Браво! Комунистите на най-главните постове, дано доживея да я видя шефката от село.