Кои въглехидрати не повишават кръвната захар?

Вижте защо е важно да добавите повече фибри към диетата
14 дек 2021 23:00, Михаела Лазарова
4
Кои въглехидрати не повишават кръвната захар?
Снимка: Istock

Въглехидратите са съществена и незаменима част от храненето. Те са един от основните източници на енергия за тялото. За да функционира правилно и за да осигури нужните енергийни ресурси, организмът се нуждае от захари, нишесте, фибри, всички от които са различни видове въглехидрати.

Всички въглехидрати се разграждат до захари по време на храносмилането и метаболизирането им, според Клиника Кливланд. Усвояването на някои от тези въглехидрати предизвиква по-висок скок в нивата на кръвната захар. В отговор на този процес се освобождават по-големи количества инсулин, което при инсулинова резистентност или диабет тип 2 може да доведе до неправилно обработване и усвояване на глюкозата.

И все пак, има един вид въглехидрати, които не предизвикват скок в нивата на кръвната захар. Това са фибрите.

Фибрите насърчават доброто здраве на червата, намаляват сърдечносъдовия риск, риска от диабет, лошия холестерол, заявява доктор Ейми Краник, диетолог пред everydayhealtth.com, цитирана и от healthdigest.com. Фибрите не изискват освобождаване на инсулин за обработката им. Така че те не въздействат като останалите въглехидрати, но въпреки това доставят на организма нужните вещества и енергия.

Защо е важно да добавите повече фибри към диетата?

Ако имате диабет тип 2, инсулинова резистентност, метаболитен синдром или просто искате да намалите захарите, включете повече фибри в храненето си.

Още по темата може да прочяетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
dr greenthumb преди 2 години
Да пробва масло от коноп.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 - Цяжалвам да чуя за баща ти, но се надявам, че през годните е намирал неща, да му помагат :(
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баща ми е на 88г. от 40 г е с диабет, вече каквото и да хапне, кръвната захар му върви на 25-30! Идва момент, когато никакви храни не помагат!
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ширатаки нудълс! Не- чеснто - не са баш паста, по-скоро елко жилирани са, но може да ги ядеш в огромниколичества и има смао ползи. Еиднствена опаснтос е, ако ядеш САМО ширатаки нудълс, защото са с нещо от рода на 10 калории на 100 грама.