Предстои театрален фестивал на българската класическа литература

Елена Петрова и Яцек Янков споделиха повече за представленията
21 сеп 2023 17:52, Анисия Иванова
0

Богата програма ще ни предложи театралният фестивал на българската класическа литература. Той започва на 30 септември. Едни от най-дългоочакваните представления на фестивала са "Търновската царица". В него тандем ще бъдат актьорите Елена Петрова и Яцек Янков.

"За първи път се появява такъв фестивал на българската театрална сцена. Това са български класически произведения, драматизирани по чудесен начин и основната функция е през сцената да стигнат до хората. Много семейства и поколения са израснали с тези герои и романи, и ще ги видят претворени на сцената, което е най-голямата цел на изкуството - да поднася тази истинност, да напомня за тази памет, за тези ценности, които се разминават напоследък", каза актрисата Елена Петрова в студиото на "България сутрин".

По нейни думи е хубаво да се поканят зрителите да гледат постановките, защото те са много силни като послания.

"Отговорна работа е, не само за тези постановки, като цяло професията актьор е отговорна работа, доста хора не са чели тези пиеси и би било хубаво да се наблегне върху това да ги прочетат или поне да дойдат на театър да ги гледат. Там също се разказва историята и се разбира за какво става дума", сподели актьорът Яцек Янков пред Bulgaria ON AIR.

Елена Петрова обясни, че в програмата са включени произведения като "Преспанските камбани" в колаборация с Драматичен театър Разград и "Осъдени души" на Димитър Димов под шапката на Драматичен театър Шумен.

"Учениците, които сега започнаха училище и ще се сблъскат с творчеството на Талев, също е добре да дойдат и да видят тези постановки. Стартираме на 30 септември с "Язовецът", прекрасна повест на Емилиян Станев, там се сблъскваме със Стефка Янорова за първи път на театрална сцена", подчерта Петрова.

"Във всичките постановки посланията са силни и става въпрос за любов. Без любов изкуството няма как да съществува, но любовта понякога е много страшна, силна, любовта е отключваща и в много случаи тя трансформира и те превръща в чудовище. След това то намира своето изкупление, както е в "Антихрист". Има катарзис, има път, в тъмното трябва да намериш светлината, това е заявено почти във всички постановки", каза още актрисата.

Яцек Янков разказа как е получил ролята за участието си в постановката "Търновска царица". "Аз бях на кастинг не пред режисьора, или пред самия директор, а бях на кастинг пред самата Елена Петрова. Това беше първата ми такава главна роля, което е предизвикателство за мен, беше интересен процес. Нямах време за репетиционен процес. Представлението беше готово, трябваше да навляза бързо", каза актьорът.

"Много силно и истински работя с партньори, затова искам да ги проверявам. Ние имаме много страстни сцени заедно и трябваше да мога да усетя човека - дали е готов да се впусне в такова нещо, дали би изживял цялата роля по начина, по който трябва, за да мога и аз да направя и осъществява своята роля", призна Елена Петрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари