Лидерите на ЕС трябва да постигнат финансова стабилност

Дисциплина и сътрудничество са ключови фактори за крайната десница
9 юли 2024 22:30, Инна Ангелова
38
Лидерите на ЕС трябва да постигнат финансова стабилност
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз е изправен пред обезсърчаващо предизвикателство през следващите пет години: да приведе в ред публичните финанси, като същевременно събере инвестициите, необходими за справяне с нарастващия набор от общи предизвикателства, не на последно място прехода към чиста енергия.

Задачата ще изисква ниво на дисциплина и сътрудничество, което е анатема за крайно десните популисти, които след силно представяне на последните избори ще заемат една четвърт от Европейския парламент до 2029 г. Още повече причина тя да бъде изпълнена, пише в редакционен коментар на Bloomberg Opinion.

Комбинираните удари на глобалната пандемия, войната в Украйна и въоръжаването на енергийните доставки от Русия се отразиха на държавните финанси. Предвижда се общият държавен дълг на еврозоната да надхвърли 90% от брутния вътрешен продукт през 2025 г. спрямо около 84% преди пандемията и 66% преди финансовата криза от 2008 г. – траектория, която заплашва да подкопае общата валута. По-специално Франция и Италия - с едни от най-високите съотношения дълг към БВП в региона - трябва да намалят бюджетните дефицити или да бъдат изправени пред санкции съгласно новите фискални правила на ЕС.

Междувременно ЕС отчаяно се нуждае от средства за проекти, които ще бъдат от полза за целия регион. Само зеленият преход ще изисква повече от 5 трилиона евро публични и частни инвестиции през следващите пет години. Актуализирането на физическата и комуникационна инфраструктура, укрепването на отбранителните способности, увеличаването на военното производство и подкрепата на Украйна ще струва стотици милиарди повече.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
0
 
! Отговори
Правилно преди 2 месеца
Трябва всички лидери да получават поне 25000 евро на месец, а не като нашия. С тая мижава заплата никой не го уважава.
8
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 8 "Обединена Европа е почти невъзможно начинание в съвременния свят. Трябвало е да се обединяват преди двете световни войни" - бас държа, че си най-про'с'тия в родата.
7
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Вдигай данъците да има за Украйна, та про'с'таците дето гласуват Брюксел да ги управлява срещу една МРЗ, да изчезнат завинаги!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едва ли. Бюрокрацията и корупцията ще видят сметката на ЕС. Обединена Европа е почти невъзможно начинание в съвременния свят. Трябвало е да се обединяват преди двете световни войни. Сега вече е късно, след като Русия държа в хватка толкова дълги години половин Европа. Всичко е прогнило от тях през годините на диктатурата. Положението е неспасяемо.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Майтап бе Уйли и как се постига финансова стабилност със зелени сделки , въглеродни квоти . Виж това с музиката за кокошките и куклите на прасетата си е сериозна работа в това направление .
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че нали процъфтяваме, бе? Кво има да им се привежда в ред на "публичните финанси? До не би Урцула да е решила да върне онези 10 млрд?
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще си настроят и в Украйна немските вериги с тройно по-ниски заплати и двойни цени и ще им пият и на тях кръвчицата, точно това са им инвестиците то се видя а кой им даде най-добрите терени тука?
2
0
 
8
 
! Отговори
не ви трябват! преди 2 месеца
ЗА ВОЙНА - "увеличаването на военното производство и подкрепата на Украйна ще струва стотици милиарди повече."
1
2
 
10
 
! Отговори
дадохте ги на зелени преди 2 месеца
дадохте парите на зеления фасул - сега олеле!