В кадър: Жители на Барселона стреляха по туристи с... водни пистолети

Те са против масовия туризъм
8 юли 2024 11:04, Нели Христова
56
В кадър: Жители на Барселона стреляха по туристи с... водни пистолети
Снимка: БГНЕС

Протестиращи в Испания стреляха с водни пистолети по туристи в Барселона в последната демонстрация в страната срещу масовия туризъм.

Хиляди хора носеха плакати с лозунги като "Туристите да се прибират у дома" и "Туризмът убива града". Някои се изправяха и срещу чужденци, докато вървяха по улиците, пръскайки ги с вода или предизвиквайки ги вербално, пише вестник El País.

Местната полиция изчисли, че 2800 души са дошли на демонстрацията в събота, въпреки че организаторите твърдят, че са присъствали 20 000 души, пишат от The Times.

Протестът имаше за цел да привлече вниманието към проблеми, като пренаселените улици, шумовото замърсяване и антисоциалното поведение, както и рязко растящите разходи за наемане или закупуване на имоти.

Организаторите избраха La Rambla, оживената пешеходна улица в центъра на Барселона, чиито атракции включват пазара La Boqueria и исторически сгради като двореца Virreina.

Повече от 140 организации в града се включиха в шествието, включително сдружения на жители, природозащитници и профсъюзи.

Сред изложените лозунги бяха призиви към кмета на Барселона - Хауме Колбони от Каталунската социалистическа партия - да предприеме повече действия, като например ограничаване на броя на круизните кораби и полети и ограничаване на броя на кафенетата по тротоара.

Колбони, който наскоро обяви план за забрана на краткосрочните наеми в града от края на 2028 г., отговори чрез социалната мрежа Twitter/X, че неговият "ангажимент за ограничаване на масовизацията на туризма и последиците от него в града е непоклатим".

По-рано тази година подобни протести бяха проведени в Майорка, Малага и Канарските острови.

Антитуристически графити и плакати се появяват на редица туристически горещи точки и носят послания като "Моето нещастие, твоят рай" и "Дигитални номади, не сте добре дошли тук".

През 2023 г. Испания е втората най-посещавана страна в света след Франция с над 85 милиона туристи. Този брой е с 19% по-висок от предходната година, според класацията на ООН за световен туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 18 - Печалбата е за 0.1% от населението. Останалите отнасят негативите. Велин град няма и 1/10 от натоварването, което се получава в Барселона. А и на какво да вдигнат цените? Ще се изравнят със скандинавските още малко.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Някой обяснявал ли е в цифри на протестиращите колко работни места осигуряват туристите и колко са важни за икономиката? " - Важни за 200 бизнесмена, които дори не живеят там и за няколко хиляди, дето можеше да са на полето ...
19
1
 
11
 
! Отговори
Не могат преди 2 месеца
Спря някой да ходи някъде. Няма как да стане. Да няма туристи- разрушете си всичката архитектура, плажове и храна, начин на живот и ще станете като България - 4млн туристи годишно, а не 90 както е сега Испания
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
добре. Няма да ви посещавам, обещавам. Някой обяснявал ли е в цифри на протестиращите колко работни места осигуряват туристите и колко са важни за икономиката? Вместо да вдигнат цените на всичко - нощувки, храна, транспорт, сувенири и според това да отсееш по-богатия от по-бедния турист, тръгнали да си съсипват бизнеса. Ние във Велинград такъв проблем нямаме. Ама да сме върнали някой дошъл да празнува нова година при нас?
17
3
 
7
 
! Отговори
Pedro Garcia Prado преди 2 месеца
Aquells catalans van resultar ser gent salvatge. Бях в Бирселона няколко пъти, уви, там няма какво да хванете, цените за всичко са астрономически. Не знам какво е толкова привлекателно за един качествен турист, освен може би за наркомански злоупотреби...
16
8
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 2 месеца
Все някой друг е виновен на Гаьовецa, но не и самия той! Утре пак като отидеш на лекар, когато лекарите и сестрите ти се разкрещят и тия долу на каста те чакат да платиш пак цели у Иван Костов са ти виновни нали глупаворк ще цял живот те управлява ДПС и Пеевски нали *** че си *** четирикатлъка в България издигнат на пиядиспал и измамата нали орk
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Без танковете на Франку нема се оправат.
14
4
 
7
 
! Отговори
До хайде преди 2 месеца
Гарантирано от Иван Костов *** и американското посолство ! Агент Джон Пъроу, ЦРУ
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Liberta liberta liberta
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аматьори! Тук стрелят по хората с водно оръдие!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 9 Ама бате исламе да го упрайме *** не ни дават пушкоте не ни дава и крадец не моеш грамни вече
10
3
 
6
 
! Отговори
До Хайде преди 2 месеца
Медикаментите ли не си си взело, ***
9
20
 
3
 
! Отговори
Хайде преди 2 месеца
Сега панели и под тази статия покажете колко сте компетентни, оправихте си клозета, в който живеете сега оправете света. По противно племе от Ориенталско-монголското Булгаp няма. Хубавото е, че изчезва - за 30години 3млн.Сега са вече 6 с 2млн от махалата
8
1
 
4
 
! Отговори
Бе, то… преди 2 месеца
Имам приятелка венецианка- маци не може да си иде на работа като хората от тълпи туристи като ми показваше Венеция настоя да ме разходи след десет вечерта, цитирам за да успееш да видиш красивата архитектура, все пак вярно нямаше нищо общо с ужаса, който преживях на следващият ден лол
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е да се изкъпят малко тия,че от как маврите са ги онодили са с шведски отенък като от махалата.
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дано се освобдат от 700 г. испанско робство както бг с турци.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Там е над 40 градуса и няма вода вече. Туризма ги убива.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Levarta Cataluna!
3
1
 
9
 
! Отговори
важен въпрос преди 2 месеца
A тезо жители притежават ли земя или са под наем?
2
7
 
21
 
! Отговори
Нено от Тутракан преди 2 месеца
Няма туристи, намаляват работните места, ко прайм тогава ? пък това с водните пистолети не е протест, а прословутата просстотия на тамошните.