Френският президент: Може да се стигне до гражданска война

Предсрочните избори във Франция са на 30 юни
Обновена: 25 юни 2024 15:24 | 25 юни 2024 15:24, Инна Ангелова
111
Френският президент: Може да се стигне до гражданска война
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Победа на крайната десница или крайната левица на предстоящите предсрочни избори във Франция може да предизвика “гражданска война”. Това заяви френският президент Еманюел Макрон. Изборите са на 30 юни. 

Макрон допълни, че крайнолявата партия "Непобедима Франция", както и крайнодясното Национално обединение Марин льо Пен, прилагат политики, които "насърчават разделенията и напрежението между общностите", предаде politico.eu.


„Отговорът на десните на нестабилността е разделение на хората според религията или произхода и следователно тласкане на хората към гражданска война“, каза Макрон пред подкаста Generation Do It Yourself, пише в-к “Труд”.

Според френския президент крайната левица, водена от лидера Жан-Люк Меланшон, насърчава форма на разделение за целите на предизборните кампании, „което също насърчава гражданска война, защото свежда хората до тяхната религиозна или етническа група“.

По този начин той се позова на обвиненията, че Непокорна Франция се позиционира, за да привлече мюсюлмански избиратели чрез критичното си отношение към войната на Израел в Газа.

До предсрочните избори във Франция се стигна след като коалицията на Макрон претърпя поражение от Националното събрание на европейските избори.

Французите сега се готвят да гласуват на парламентарни избори, които могат да доведат до рекорден брой крайнодесни депутати в парламента. В предишните дни съюзниците на френския президент предупредиха за рисковете, пред които е изправена Франция, ако избирателите се насочат към крайно дясно или ляво.

"Политико" добавя, че днес Макрон е отишъл крачка напред, предупреждавайки, че "екстремистите" засилват "конфликтите и гражданската война".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Францияизборипартия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най0слабият президент за всички времена, който съсипа франция до неузнаваемост, а и иска да наложи този модел и в европа.
80
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Такива като Макарона нали разправяха,че в Русия ще има Гражданска война,а ква стана тя сега.Както има една приказка Те ти булка Спасовден
79
1
 
22
 
! Отговори
Рада Асенова преди 3 месеца
Сещам се за едно интервю по програма " Хоризонт" с една българска студентка. Беше през зимата и тя разказва ,как е участвала в някакъв протест на средни френски фермери, как пред нея полицията е нанесла побой на протестиращите и даже на някаква жена са й извадили окото. И това ,защото тези фермери искали да имат достъп до някакви кладенци с вода. Толкова за правата на човека и " демокрацията" във Франция. И сигурно тази държава отдавна си е на ръба на гражданска война, може би Макрон сега видя
78
2
 
16
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 месеца
Е, то не мое само из Източна Европа и третия свят да има граждански войни. След толкова износ на революции, редно е и западните държави малко да я пробват тази екстра. Тъй де:)))
77
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слава Богу в България няма опасност от гражданска война, понеже цари пълна ceляния.
76
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еми може и да стане гражданска война като не иска да си изт репе опозицията като оня късия колхозник или като прасчо
75
1
 
10
 
! Отговори
Оптимист преди 3 месеца
Може, може.... и още как може!!! Пожелавам ви успех в това вълнуващо начинание!!! А, и не забравяйте за мадам Гилотината! -)))))
74
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На тоя дето не ясно дармони баби или бабите дърмонът него само война му е в главата!
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А досега как делите и ненавиждате Българите давате на онея бежанците а нас дискриминирате. Дано започне разпад на тоя Расистки Съюз дано спечелят Крайнодясните.
72
1
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
"Крайно ляво" и "Крайно дясно" са нищо незначещи изрази,целящи да злепоставят всички,които са различни от "центъра".У нас размахват от години балканския вариант-така наречената "Етническа карта"..
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите са франкофони и много обичат Франция. Всеки познава Макрон и баба му познава. Даже на строителни обекти в БГ говорят френски . Двама режат талпа:- Жи опре?!- Ба, yййжи опре!?
70
1
 
17
 
! Отговори
Нане Вуте преди 3 месеца
Всичко започна от тебе , макароне! Ти докара нещата до тук с продажния си слугинаж пред краварите!!!
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До сега в историята никъде няма пример на краен човек или движение , което да е успяло да постигне нещо с радикални действия. Звучат добре, но после става разруха. Не мисля, че хората теябва да вярват на подобен тип партии и личности. Повечето от тях нямат опита и плана да се справят . С радикализъм нестава. С празни приказки също не става. Тези хора трябва да бъдат унищожени във всички държави и да се кротне ситуацията на всякъде. Агресията води до по-голяма агресия. Трябва да го осъзнаете
68
1
 
18
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Е, нали Макарона много иска да воюва? Може да му се предостави тази възможност и то на място във Франция, без да се хаби да праща войски в Украйна. Всъщност либералните *** се мъчат да сплашат хората, че да не гласуват за националните си интереси. Само за мултикулти, жендърията и бангстерите.
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И преди съм се чудил, как стават тези процеси в едно общество. Но се оказа че това е дълъг период от време през който някой не взема правилни решения и стават проблеми . Които се наслояват с времето . След много години на замитане на проблемите ... се появяват хора с крайни разбирания дали финансирани от някой или не... които обещават радикална промяна. В повечето случаи и те немогат да направят радикална промяна ... но правят конфликти вътре в държавата , където пострадват всички.
66
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изборите ще бъдат спечелени от Националното обединение на Марин льо Пен.
65
3
 
22
 
! Отговори
Фрунзе преди 3 месеца
Отлично.Една гражданска война ще дойде добре на Франция.Гордите галски петли ще разберат,че ,едно е да разпалваш граждански войни в ,,неправилни държави",а,съвсем друго,когато сам засърбаш тази кървава попара.
64
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Страх го тресе от изборите. Това са думи на отчаяние.
63
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А срещу кого протестираха жълтите жилетки?
62
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Той пак да фалшифицира изборите, пък тогава да види какво го чака. Тресе го страх, та знае ли се. *** продажен...ама те франсетата ще ти разкажат играта