Генерал, инфлуенсър, активист: Най-интересните хора, които стигнаха до ЕП

Някои от тях са с антисемитски възгледи
Обновена: 12 юни 2024 21:32 | 12 юни 2024 21:30, Нели Христова
20
Генерал, инфлуенсър, активист: Най-интересните хора, които стигнаха до ЕП
Снимка: БГНЕС

Въпреки че вниманието беше съсредоточено върху резултатите, постигнати от крайнодесни и центристки партии на изборите за Европейски парламент, този мандат включва разнообразна и често контрастираща комбинация от законодатели. Сред тях са инфлуенсър в социалните медии, състезател и бивш генерал от италианската армия.

Германия

Карола Ракете

Моряк, активист и природозащитник 36-годишната Карола Ракете е едно от най-известните нови лица на левицата, които ще седят в Европейския парламент.

Ракете прекарва голяма част от ранната си зряла възраст в екип за изследователски пътувания до Антарктика. Тя често протестира срещу обезлесяването, но постига политическата си известност като капитан на Sea-Watch 3, противопоставяйки се на тогавашния вътрешен министър на Италия Матео Салвини, като спасява либийски бежанци от удавяне в Средиземно море и ги стовари на Лампедуза.

Това я постави за кратко под домашен арест и й спечели гнева на десните политици, въпреки че я превърна в герой за мнозина вляво, което доведе до избирането й за общ водещ кандидат на германската лява партия за европейските избори.

Въпреки че е най-известна със спасителната си дейност, Ракете казва, че иска да се съсредоточи в парламента върху проблемите на околната среда и климата, включително адаптирането към климата в природата.

Кипър

Фидиас Панайоту, 24, шегаджия в YouTube

Популярен ютубър и тикток звезда Панайоту смая политическата върхушка в островната нация, като зае едно от шестте евродепутатски места в страната, грабвайки 19,4% от гласовете.

Той описва себе си като "професионалист, който прави грешки" и признава, че знае малко за политиката или парламента, но има десетки милиони абонати на своите видеоклипове като "Пътувах до Индия само с 10 долара".

"Това, което се случи, беше шок, чудо", каза той пред държавната телевизия. "Партиите трябва да го приемат като предупреждение, че трябва да се модернизират и да слушат хората."

Италия

Роберто Ваначи, Лига

Ваначи е генерал от италианската армия, който миналата година публикува книга, която пренебрегва ЛГБТК+ хора, мигранти, малцинства и феминистки, предизвикала широка критика.

Идеите му предизвикаха възмущение от много страни, но резонираха с лидера на крайнодясната Лига, Матео Салвини, който го издигна като основен кандидат за своята партия. Сега Ваначи е на път за Брюксел.

В бестселъра си Ваначи постави под съмнение дали цветнокожите изобщо могат да бъдат италианци, дори и да са родени в страната, и защити правото на човек "да мрази".

55-годишен бивш командир на парашутен отряд Ваначи е бил военен аташе в италианското посолство в Москва. Той е разследван за присвояване по време на престоя си в Русия, нещо, което той отрича. Той също така е отстранен от армията, обвинен в дискредитиране на армията с книгата си.

Чехия

Филип Турек, Алианс на автомобилистите

Бивш състезател, Филип Турек е част от евроскептична група, която не е представена в чешкия парламент и твърди, че защитава правата на шофьорите срещу политиките на ЕС в областта на климата. Тя сформира коалиция с протестната партия Клетва, като заедно се класираха трети на евроизборите в страната с 10,3% дял от гласовете.

38-годишният Турек видя как популярността му нараства чрез социалните мрежи с призивите за прекрояване на Европа.

Но полицията разследва и снимки отпреди няколко години, в които той използва нацисткия поздрав и други дейности, вероятно внушаващи симпатия към нацистите. Той не е обвинен и отхвърли обвиненията като неразбиране на минал лош вкус към хумора.

Испания

Тереза ​​Рибера, Социалистическа партия

Енергичният и откровен испански министър на енергетиката Тереза ​​Рибера ще ръководи контингента от 20 евродепутати, които Социалистическата партия запази, след като проучванията на общественото мнение първоначално показаха, че управляващата партия върви към сериозно поражение.

55-годишната технократка Рибера заема поста в министерството от шест години и вече е влиятелна в Брюксел, където е поддръжник на реформата на енергийния пазар на блока.

В Испания тя ръководи амбициозна зелена програма от 2018 г. насам, защитавайки по-труден и по-бърз преход към икономика с нулеви въглеродни емисии.

Също така е много вероятно Рибера да бъде избраният от Испания еврокомисар с ресора по околна среда.

Полша

Гжегож Браун, Конфедерация

Гжегож Браун, от полската крайнодясна партия Конфедерация, предизвика международно възмущение през декември, когато взе пожарогасител от стена във фоайето на парламента, за да загаси свещи, запалени като част от честванията на Ханука.

След това той се качи на подиума в залата, нарече еврейския празник като "сатанински", заявявайки, че възстановява "нормалността".

57-годишният Браун вече беше спечелил известност с прояви като изхвърляне на коледна елха, украсена в цветовете на Европейския съюз и Украйна, в кошчето и повреждане на микрофон по време на реч на историк на Холокоста.

Испания

Алвисе Перес, Партито свърши

34-годишният мъж от Севиля, който някога е работил за либералдемократите в Обединеното кралство, шокира испанския истаблишмънт, като стана евродепутат от партия, която няма предизборна програма, противопоставя се на имигрантите и иска да построи най-големия затвор в Европа.

"Дори човек, който има татуировка на банда, отива в шибания затвор. Ако трябва да поставим 40 000 момчета там, ще ги поставим там... И ако ООН се появи, ще им се изсмея в лицето", каза той пред El País.

Перес, който обеща да се откаже от заплатата си като евродепутат, ако бъде избран, спечели почти 800 000 гласа и има почти 1 милион последователи в Instagram, въпреки че има много малък профил в традиционните медии.

Друг от специалитетите му е да тормози пресата, пише испанският вестник. Той посочва журналисти, за да могат последователите му да ги атакуват в социалните мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До анонимен 8. Всеки има право на мнение, лошото е, че тези, които не харесваме налагат собственото си мнение на нас и така ни лишават от това наше право.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От кол и въже събрани. Без реална представа за какво са там.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
най-интересен е Ицо Хазарта, чудо невиждано
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тя брюкселската пропагандна машина си е държава в монархия която не зачита.Големия въпрос е ще има ли монарха топки да приеме оставката на провалилия се лидер или ще клекне под натика на либераското лоби
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най свестен е италианеца на салвини и чеха а най големия бо-:к-лук е лудата дето е вкарвала не-гри в Италия
8
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Хората нямат ли право на мнение.Дали харесваш някой или не,е въпрос на личен избор.
7
0
 
6
 
! Отговори
Тийн преди 3 месеца
Едно Не Разбирам - какво Означава "Някои от тях са с антисемитски възгледи" и Какво Значение Има - щото Има ли ЕвроПейска Конституция, в която Да Не Пише "Право на Личен Избори и Свобода на Убежденията", т.е. Не Ни Ли е Позволено - Да Мразиме, който Лично сме си Избрали да Мразиме или за Световните Шефове - Не Може - Тях Може само да ги Обичаме и за Тях Конституциите - Не Важат, така ли?! Моля Разяснете!
6
3
 
2
 
! Отговори
Ицака на който преди 3 месеца
На който съм фен в политиката е рапър
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като изключим испанката, германката и кипъреца, останалите са хубави хора и бих гласувал за тях.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бивш рапер издигнат от бивши политици или кандидати за такива!
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И ние имаме интересно попълнение - Рапър. Като го казвам с най-добри чувства. Ицо е готин.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тъкмо преди няколко дни коментирахме темата с един поляк, че след изборите брюкселската пропагандна машина ще вдигне оборотите и ще започне да нарича крайната десница "антисемити" и "расисти", и както виждаме не закъсняха.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Можете ли да напишете нещо подобно за нашите евроодупетати ? Имат ли някакви прояви или ползи за обществото ?