Консулствата ни в чужбина искали рушвети до 300 долара за работни визи

Заплатите в бранша скочили в пъти, и най-неграмотните са добре платени
25 апр 2024 13:37, Анисия Иванова
138
Консулствата ни в чужбина искали рушвети до 300 долара за работни визи
Снимка: БГНЕС

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма". Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната. Според него освен това държавата няма цялостна политика за кадрите:

"Ние подготвяме кадри за любимите си братя в Европа. Забравяме старата практика, че тези хора, които се обучават за сметка на държавата, трябва да си върнат жеста и 1-2 или 3 години да правят практики в България. Така е в цял свят. Тези хора трябва да учат, да се научат на труд", коментира гостът.

Кадрите отиват в чужбина, категоричен бе Налбантов и отбеляза разликата в заплатите. Според него трябва да отворим пътя за влизане на работници отвън. По думите му в сектора няма по-ниска заплата от 2000 лв.
За този летен сезон бизнесът е намерил дестинации, откъдето могат да дойдат хора - Киргизстан, Непал, Бангладеш, Индонезия, Индия.

Въпросът е в нашите чиновници, бюрократи, подчерта Налбантов и обясни, че хората чакат по 2 седмици в консулствата, за да си внесат документите. По начина, по който работят тези чиновници, документите ще им бъдат готови към октомври, изчисли той. Решението, според него, е:

"Да не събират рушвети. В Делхи хората чакат и им искат от 250 до 300 долара. Това трябва да направи държавата - ДАНС да се вторачи там, а МВнР да командирова - имаме толкова много компютърни специалисти, които да помагат в летния или зимния сезон за обработване на тези визи".

Запитан кой иска тези рушвети, Налбантов отговори "Консулствата". Според него държавата трябва да се сезира и ДАНС и външното ни министерство да направят проверки.

За нас не са достатъчни 3-месечни визи, категоричен бе той и добави мнението си, че те трябва да станат поне 6-месечни.

Туризмът работи въпреки държавата, категоричен бе Налбантов. Според него институциите трябва да се обединят и да работят.

"Все пак на картата сме добра туристическа дестинация. Имаме природа, красота, храна. Време е всички да мислим върху това, а не да плюем туризма. Парите са тук, заровени, но ние ги подхвърляме и подритваме", изказа мнението си Веселин Налбантов.

В предаването "Хоризонт до обед" Илин Димитров, който е съветник на президента Румен Радев по туризма и бивш ресорен министър, подчерта, че все още не е приет Законът за чужденците в Република България, с който се улеснява процесът по наемане на работници от трети страни. Това беше един голям закон с много поправки и той целеше да се облекчат процесите, обясни Димитров и посочи новостите в него. Той изрази надежда законът да бъде приет, защото положението е тежко. В тази връзка Димитров похвали служебния министър на туризма Евтим Милошев, който действа изключително активно в това направление.
 
Малко е късно за чуждестранните работници това лято, отбеляза Илин Димитров и изказа мнението си, че предишният кабинет е "проспал" това, че влизаме в Шенген и новите изисквания в тази посока. Според него посолствата и консулствата ни правят каквото могат. "Няма как с двама човека да се обработят 2000 документа", подчерта той. По думите му едно от решенията е командироване на допълнителни служители.

Димитров сигнализира обаче за друг проблем:

"С приемането ни в Шенген най-вероятно ще възникне още един проблем, който ще видим през лятото и това е напускащият персонал. С взимането на тази мечтана виза всеки един индиец може да поработи 15 дни в България и без да бъде проверен той да отиде в Германия. За него е отворен целият свят. Това няма как да бъде стопирано, тъй като тази виза дава право на свободно придвижване в рамките на ЕС по въздух и вода. Много от хотелиерите ще осъмнат по средата на лятото без нужния брой служители или директно от летището ще бъдат релокирани хора".

Каквито и заплати да даваме, ние не можем да се борим със Западна Европа, категоричен е Илин Димитров. Според него проблемът ще става все по-остър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от ЕС
Колко губим от парите по ПВУ? Ще пропуснем над 1 млрд. и 400 млн. лева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
5
 
! Отговори
10,000 преди 3 седмици
А аз и бате праснахме по 10 бона в щатското консурство и визите ни додоха безпроблемно. Отдавна сме граждани на САЩско и не ни дреме на дъртите yищa.
73
7
 
7
 
! Отговори
Забегнал от НРБ преди 3 седмици
Кви кадри, кво чудо, бре!? Всички кадърни хора с акъл се изнизаха от БеГето преди петилетки. Остана шкартото и вярващите в комунизма вaтeнkи. Дори пeдepacтитe се утекоха. Останаха само най-ниЗките - да не се бърка с думата "ниСки".
72
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Затворете си хотелите и няма да имате проблеми с персонала
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И защо не са уволнени? Или просто се лъже пак?
70
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не разбирам как в България може да има европейски, че и по-високи цени, но не може да има европейски заплати
69
8
 
9
 
! Отговори
Т преди 3 седмици
Аз съм служителка в консулство, няма да уточнявам кое, но докато не си изкарам минимум 1500 евро на ден, не бих и час седяла на стандартното заплащане. Това, че искаме пари откандидатите не е срамно и трябва да се легализира!
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
аз бонго бонго мамуната от клона сега работи на слинчака плаща рушвет на булгари 200-300 долар те дават виза ,после може да не се върна и към алеманията сега от наше племе всички дойде на слинчака работи
67
2
 
6
 
! Отговори
индиец в българия преди 3 седмици
аз ходи плаща на булгарите 200-300 долар в пликче после пиколо на слинчака доволен предоволен носи куфари на туристи дава бакшиш ,сега мои приятели плаща на булгари в посолство и те на слинчака найс лейди гуд
66
0
 
24
 
! Отговори
c преди 3 седмици
А така ... 35 години гоним българите от България, а сега ще ги заместим с мигранти от Балгладеш - гениално
65
0
 
12
 
! Отговори
Нищо не дължа преди 3 седмици
На държавата на мафията и корупцията мутрите ши ба ното ДС
64
1
 
14
 
! Отговори
СМ1РТ НА ДС преди 3 седмици
И да го ду хат комунистите и вутрите
63
0
 
20
 
! Отговори
реалист преди 3 седмици
Какъвто е бизнеса такава е и държавата. И искам да допълня, че никой нишо не дължи на държавата, защото заплатите на всички държавни и обшински учреждения към които спадат и училища и университети са платени от нашите данъци за нашите деца. И децата не ви дължат нищо, жалки комунисти.
62
0
 
18
 
! Отговори
Държавна Сигурност преди 3 седмици
Съсипа България
61
0
 
5
 
! Отговори
112 преди 3 седмици
До Бай Дрън ще работи тук, ама като му плащаш по европейски. Иначе -не.
60
0
 
7
 
! Отговори
НОТАРИУСА преди 3 седмици
Който е учил за нотариус е добре ама който не е
59
0
 
18
 
! Отговори
СИОН преди 3 седмици
да фалирате всичките дано, 20 г не направигте нищо по въпроса да си защитите интереса, а само се чудихте къде да вдигните хотел.. айде
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От народа : И какво от тва :Бог високо , цар далече ,... а Баце си пълни чекмеджето !
57
0
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Хотелиерите не са от най-умните,но Налбантов е започнал да стопля какво ще се случи.Работниците от Бали,Бангладеш и Непал изобщо няма да стигнат до хотелите по Черноморието.Ще останат на софийското летище 2-3 часа преди да се качат на следващия самолет в западна посока.Заради черноморските мутраци ще станем съучастник в трафик на мигранти и скоро сухопътен Шенген няма да видим.
56
0
 
4
 
! Отговори
ako преди 3 седмици
ако това е така трябва да виждам да търкат нара долните
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ОБНОВЕНА :"Служителите по консулствата от герб , искали РУШВЕТИ'' . Ами нормално било , и след 13 г . управление , още се смятат за НЕДОСЕГАЕМИ . Такива са всичките кадри - корумпета от герб !