Консулствата ни в чужбина искали рушвети до 300 долара за работни визи

Заплатите в бранша скочили в пъти, и най-неграмотните са добре платени
25 апр 2024 13:37, Анисия Иванова
138
Консулствата ни в чужбина искали рушвети до 300 долара за работни визи
Снимка: БГНЕС

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма". Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната. Според него освен това държавата няма цялостна политика за кадрите:

"Ние подготвяме кадри за любимите си братя в Европа. Забравяме старата практика, че тези хора, които се обучават за сметка на държавата, трябва да си върнат жеста и 1-2 или 3 години да правят практики в България. Така е в цял свят. Тези хора трябва да учат, да се научат на труд", коментира гостът.

Кадрите отиват в чужбина, категоричен бе Налбантов и отбеляза разликата в заплатите. Според него трябва да отворим пътя за влизане на работници отвън. По думите му в сектора няма по-ниска заплата от 2000 лв.
За този летен сезон бизнесът е намерил дестинации, откъдето могат да дойдат хора - Киргизстан, Непал, Бангладеш, Индонезия, Индия.

Въпросът е в нашите чиновници, бюрократи, подчерта Налбантов и обясни, че хората чакат по 2 седмици в консулствата, за да си внесат документите. По начина, по който работят тези чиновници, документите ще им бъдат готови към октомври, изчисли той. Решението, според него, е:

"Да не събират рушвети. В Делхи хората чакат и им искат от 250 до 300 долара. Това трябва да направи държавата - ДАНС да се вторачи там, а МВнР да командирова - имаме толкова много компютърни специалисти, които да помагат в летния или зимния сезон за обработване на тези визи".

Запитан кой иска тези рушвети, Налбантов отговори "Консулствата". Според него държавата трябва да се сезира и ДАНС и външното ни министерство да направят проверки.

За нас не са достатъчни 3-месечни визи, категоричен бе той и добави мнението си, че те трябва да станат поне 6-месечни.

Туризмът работи въпреки държавата, категоричен бе Налбантов. Според него институциите трябва да се обединят и да работят.

"Все пак на картата сме добра туристическа дестинация. Имаме природа, красота, храна. Време е всички да мислим върху това, а не да плюем туризма. Парите са тук, заровени, но ние ги подхвърляме и подритваме", изказа мнението си Веселин Налбантов.

В предаването "Хоризонт до обед" Илин Димитров, който е съветник на президента Румен Радев по туризма и бивш ресорен министър, подчерта, че все още не е приет Законът за чужденците в Република България, с който се улеснява процесът по наемане на работници от трети страни. Това беше един голям закон с много поправки и той целеше да се облекчат процесите, обясни Димитров и посочи новостите в него. Той изрази надежда законът да бъде приет, защото положението е тежко. В тази връзка Димитров похвали служебния министър на туризма Евтим Милошев, който действа изключително активно в това направление.
 
Малко е късно за чуждестранните работници това лято, отбеляза Илин Димитров и изказа мнението си, че предишният кабинет е "проспал" това, че влизаме в Шенген и новите изисквания в тази посока. Според него посолствата и консулствата ни правят каквото могат. "Няма как с двама човека да се обработят 2000 документа", подчерта той. По думите му едно от решенията е командироване на допълнителни служители.

Димитров сигнализира обаче за друг проблем:

"С приемането ни в Шенген най-вероятно ще възникне още един проблем, който ще видим през лятото и това е напускащият персонал. С взимането на тази мечтана виза всеки един индиец може да поработи 15 дни в България и без да бъде проверен той да отиде в Германия. За него е отворен целият свят. Това няма как да бъде стопирано, тъй като тази виза дава право на свободно придвижване в рамките на ЕС по въздух и вода. Много от хотелиерите ще осъмнат по средата на лятото без нужния брой служители или директно от летището ще бъдат релокирани хора".

Каквито и заплати да даваме, ние не можем да се борим със Западна Европа, категоричен е Илин Димитров. Според него проблемът ще става все по-остър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от ЕС
Колко губим от парите по ПВУ? Ще пропуснем над 1 млрд. и 400 млн. лева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
10
 
! Отговори
СекретарНаКонсула преди 3 седмици
Много ясно бате това е България меката на корупцията у рвите от ДС и мафията.Бъдещите работници трябва да се подготвят от рано какво ги чака в Заддунайски Нахуйстан.
33
4
 
8
 
! Отговори
Имане преди 3 седмици
Имаме природа, храна, да не забравяме, че има и война наблизо.
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те са отишли там за рушвети... Назначени от съответната партия, която е на власт и осребряващи благоволението. Срам за държавата и стадото, което представляват. Навсякъде в държавната администрация са такива и смятат хората за навлеци, които им пречат на спокойното мързелуване за европейски вече заплати. Гледаме ги и как се мотат по границите и нарочно нищо не вършат, за да изнервят хората на опашки и да вземат рушвети. Нищо не се променя от комунизма
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само те ли ? Всички държавни структури смучат рушвети. По-коромпирани от държавните структури няма !!! И ми е много смешно като кажат, колко много държавата помагала на бизнеса...
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега нали разбирате защо тухлените кимизарници са по три хиляди евро квадрата, защото се купуват с пари от рушветчилък, рушветчилък на всяко ниво, рушветчилък навсякъде. Еле пък ушев. Няма как *** на държавна хранилка,да изплаща ипотеки от по половин милион евро,със смешна заплата от около четири бона.
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Парите за заплати в туризма се увеличили в пъти. От 300 на 900 лв ли? За 30 дена в месеца по 20 часа на денонощие ли?
28
2
 
23
 
! Отговори
Ivan преди 3 седмици
"Каквито и заплати да даваме, ние не можем да се борим със Западна Европа"-защо тогава цените ви са западни?!Данъци плащате български(онези хора там -не),наеми на помещения плащате пак български(там -не),продукти да речем на почти същата цена като там и пак за заплати сравнени със запада нямате пари?!Къде тогава са ви печалбите-за S класата и за любовницата,нали?Ето от това си мислене са докарахте до там,да ревете всеки ден по пресата!Само,че на никой вече не му пука за вас!
27
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 888 26 Не познавам много умни по чужбината, даже останалите тука са по тарикати от тех, но щом казваш :)
26
0
 
18
 
! Отговори
Да бе да преди 3 седмици
Хахах стига ревали, с трици не става.
25
8
 
18
 
! Отговори
888 преди 3 седмици
Ами то у държавата остана само "Матрял", ве, умните, честните и порядъчни българи отдавна напуснаха Бг и се устроиха със семействата си по чужбина, и децата им пораснаха и се изучиха в чужбина, че вече съ и изпожениха по чужбината (лично познавам такива у Францата).
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кг, не е много.
23
10
 
7
 
! Отговори
кочан за русия преди 3 седмици
Марш в Русия бачкаторе! Там никой няма да те ограбва!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако си посланик в Чужбина, това значи почивка :))) Разбира се зависи къде ще бъдеш, че може и да те пратят в Сомалия, ако не си техен човек :))
21
2
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 седмици
До Няма да спра, релокирай се и няма да ти пречи племето :)
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Толкова мигранти влязоха нелегално в страната ни. Ами обучавайте тях. Не търсете другаде. Пък има и хиляди украинци. Е вярно на тях не им се работи . Получават помощи от ЕС и държавата ни им помага. Но все пак въпреки че са богати и карат скъпи коли да помогнат и на туристическия ни бранш. Във Варна в корабостроителния завод работят много украинци на повече от два пъти по високи заплати от българските инженери.
19
4
 
8
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 седмици
До Бай Дрън, парите се плащат от родителите. И забравя, че много завършват частни гимназии. И забравяш, че света е отворен и всеки има право да избира къде да живее, работи и да се развива. Отивай се закопавай в русия! Щом толкова ти харесва някой да мисли вместо теб!
18
4
 
15
 
! Отговори
ъ преди 3 седмици
Аз не разбрах къде е новината. Нали сме евроатлантици? Значи за нас са нормално нещо както ограбването на бачкаторите /колкото са останали/, така и вземането на рушвети из консулствата. Такива са ценностите, къде е новината?
17
14
 
8
 
! Отговори
Ватник Нагъл преди 3 седмици
Не сме чули някой да дава рушвет за руска виза! А копейки, така ли е? Толкова ли е зле, та и вие не искате да ходите там?
16
2
 
34
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 3 седмици
Добре платени? Вчера гледах обявите. Рецепционист с два езика и опит може макс 1800 лв. да получи, ама БРУТО! Тези с трети език били с предимство :) Щом са толкова добре платени... и условията са много добри... що нямате кандидати? Или да не задавам неудобни въпроси?
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Почнели някой да се оплаква, че е него подпомага държавата . Не става за нищо . Нормално е да си вземеш билет за самолет и в първата борса на труда в които и град на ЕС ще си намериш работа.