Едва половината българи ще гласуват на изборите за Европарламент

Това сочат данни на "Евробарометър"
17 апр 2024 09:25, Стела Стоянова
97
Едва половината българи ще гласуват на изборите за Европарламент
Снимка БГНЕС

50 на сто са българските граждани, които ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент. Това показват данните от проучване на "Евробарометър", проведено между 7 февруари и 3 март във всички страни-членки, съобщава БНР.

За сравнение - общият процент на гражданите от ЕС, заявили, че ще дадат вота си за Европарламент, е 71 на сто.

60% от анкетираните във всички страни-членки заявяват, че са заинтересовани да гласуват през юни, което е с 3 процентни пункта увеличение в сравнение с есента на миналата година и 11 процентни пункта в сравнение с 2019 г..

Делът за България по този показател е 40%, като бележи ръст от 1 процентен пункт  в сравнение с есента на 2023 г. и  с 5 процентни пункта в сравнение с 2019 г.. Осем от десет анкетирани са съгласни, че гласуването е още по-важно в настоящия геополитически контекст. 62% от анкетираните в България са на същото мнение, което поставя страната на последно място сред държавите- членки.

81% от гражданите на ЕС имат положителна или неутрална представа за Европейския парламент, докато само 18% са с отрицателни нагласи. Мнозинството от гражданите в Общността - 56%, би искало Европарламентът да играе по-важна роля.

Данните за България сочат, че 77% от гражданите имат положителна или неутрална представа за Европейския парламент, а 41% от българските респонденти биха желали Европейския парламент да играе по-важна роля.

Европейските граждани биха искали борбата срещу бедността и социалното изключване -  33%, както и подкрепата за общественото здраве - 32%, да бъдат основните въпроси, които да се обсъждат по време на предизборната кампания. Същите приоритетни въпроси поставят и българските респонденти, като процентът им е съответно 48 и 34.

Гледайки към бъдещето, гражданите на ЕС поставят отбраната и сигурността  като първи приоритет при укрепването на позицията на ЕС в световен мащаб с 37%. За българските респонденти от първостепенно значение е фокусът върху енергийните проблеми - 35%, а отбраната идва на трета позиция с 31%.

71 на сто от европейците са съгласни, че членството в ЕС е от полза за тяхната страна. Малко над половината от българските респонденти - 52 на сто, са на мнение, че членството в ЕС е от полза на страната ни, което я поставя на последно място сред страните-членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
тия плъхове само се въртят из софия, и се надъхват...ей, софия не е България! - ще се уверите на изборите!
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз съм очуден, как Борисов още не е притиснал Главчев да сложи санкционирания по Магнитски Влади Горанов за финансов министър във този фалшив служебен кабинет.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тука някои наивно смятат,че ДС са измрели.А техните синове и внуци заемат техните позиции,връзки и канали и ви управляват.
38
3
 
10
 
! Отговори
ЕДИН преди 4 седмици
ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ - ЗА ЕДНИ МАЙКА - ЗА ДРУГИ МАЩЕХА
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ти се радвай ,че всеки месец има избори, пак ще захлебиш.
36
3
 
2
 
! Отговори
1 от изборна комисия преди 4 седмици
За тези избори 2 в 1, ще свършим двойна работа, а ще платят един надник.
35
3
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 4 седмици
То вече не останаха живи от ДС .Стига сте ги плашили с нея! Има мафиотски структури, които са превзели държавата.Корумпирани държавни служители във всяка сфера.Огледайте се и вижте някои от ръководните кадри на партиите? Хора алчни за власт и пари.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
БОЙКО ГОЛ В БИСТРИЦА! БАБИ АПЛОДИРАТ!
33
0
 
4
 
! Отговори
морски преди 4 седмици
31, в някои крайбрежни общини активността на местните избори е два пъти по-висока от тази, която си обявил.
32
1
 
3
 
! Отговори
НОРМАЛНИТЕ ХОРА преди 4 седмици
НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА КАКВО СТАВА ПО СВЕТА И У НАС
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За пореден път на следващите избори, управляващите ще прецакат останалия в България народ. Тия дето са се измъкнали отдавна в чужбина се спасиха, но тези които са още в България ще бъдат излъгани и ограбени за пореден път от управляващата клептокрация. Честито на печелившите!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бойко гол в Бистрица, отива на канал!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
българите са малък но много прос народ
28
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
99% ОТ БЪЛГАРИТЕ ГЛАСУВАТ ПРОТИВ РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В БЪЛГАРИЯ
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е защото еврокомисията управлява,а нея не я избираме. Европарламента няма значение какво решава,решава еврокомисията. Демокрация.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 26:Не е вярно.По едно време си бяха честни изборите.Сега нещо се пробват да шмекеруват.
25
1
 
10
 
! Отговори
Василев преди 4 седмици
Социолозите почнаха еана,рано да ни подготвят за процента на гласоподавателите.Те дали ще са 30- 35% ?И като сложим,че списъците на имащите право на глас не са коректни,то към 20 % ще гласуват .И то за двата избора.И от тези 20% ще се сформира някаква коалиция от около десетина и малко процента. И те ще вземат важните решения за съдбата на хората? Това е България.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вече 34 години в България независимо от избирателната активност, няма дори едни честно проведени демократични избори. Всичко е нагласено. Диктатура. И да гласувате и да не гласувате резултата го определят от ДС. Все едно да плюете или да пикаете срещу вятъра, все ще сте прецакани....
23
1
 
8
 
! Отговори
Стоян Стелий преди 4 седмици
"съобщи Евротьпометър"Айде у лево!
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
аз ще гласувам за Волгин ей така защото българите са 9та дупка , някой от досегашните нещо да е направил