Едва половината българи ще гласуват на изборите за Европарламент

Това сочат данни на "Евробарометър"
17 апр 2024 09:25, Стела Стоянова
97
Едва половината българи ще гласуват на изборите за Европарламент
Снимка БГНЕС

50 на сто са българските граждани, които ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент. Това показват данните от проучване на "Евробарометър", проведено между 7 февруари и 3 март във всички страни-членки, съобщава БНР.

За сравнение - общият процент на гражданите от ЕС, заявили, че ще дадат вота си за Европарламент, е 71 на сто.

60% от анкетираните във всички страни-членки заявяват, че са заинтересовани да гласуват през юни, което е с 3 процентни пункта увеличение в сравнение с есента на миналата година и 11 процентни пункта в сравнение с 2019 г..

Делът за България по този показател е 40%, като бележи ръст от 1 процентен пункт  в сравнение с есента на 2023 г. и  с 5 процентни пункта в сравнение с 2019 г.. Осем от десет анкетирани са съгласни, че гласуването е още по-важно в настоящия геополитически контекст. 62% от анкетираните в България са на същото мнение, което поставя страната на последно място сред държавите- членки.

81% от гражданите на ЕС имат положителна или неутрална представа за Европейския парламент, докато само 18% са с отрицателни нагласи. Мнозинството от гражданите в Общността - 56%, би искало Европарламентът да играе по-важна роля.

Данните за България сочат, че 77% от гражданите имат положителна или неутрална представа за Европейския парламент, а 41% от българските респонденти биха желали Европейския парламент да играе по-важна роля.

Европейските граждани биха искали борбата срещу бедността и социалното изключване -  33%, както и подкрепата за общественото здраве - 32%, да бъдат основните въпроси, които да се обсъждат по време на предизборната кампания. Същите приоритетни въпроси поставят и българските респонденти, като процентът им е съответно 48 и 34.

Гледайки към бъдещето, гражданите на ЕС поставят отбраната и сигурността  като първи приоритет при укрепването на позицията на ЕС в световен мащаб с 37%. За българските респонденти от първостепенно значение е фокусът върху енергийните проблеми - 35%, а отбраната идва на трета позиция с 31%.

71 на сто от европейците са съгласни, че членството в ЕС е от полза за тяхната страна. Малко над половината от българските респонденти - 52 на сто, са на мнение, че членството в ЕС е от полза на страната ни, което я поставя на последно място сред страните-членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русия е страна воин, руснаците са воини и победители. Руският народ се изправи срещу цялата мощ на запада и победи. А българите са дупедавци, гледат само пред кого да се наведат. Воинът води битки, побеждава или умира, а дупедавецът е по-добре, него само го оправят одзаде.
60
1
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 4 седмици
До 68: заради едно управление добро или лошо да се мрази цял народ е глупаво. В Русия командва КГБ и ако някой не го разбира то той да не коментира.
59
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 4 седмици
Гласуването за евро избори е гавра с нас като нация, защото нищо никога не е зависело от нашите депутати. Формулата е грешна. Правилната: всички страни с равен брой депутати.
58
5
 
1
 
! Отговори
мноого русофили преди 4 седмици
Мноого путинофили има в БГ. Верват на мита за братушките !?!
57
2
 
1
 
! Отговори
Сифилиско преди 4 седмици
Най обичам като чуя че нямало да гласува някой. В Б-я няма негласували. Всички гласуват, просто някои гласуват служебно. Единственият начин да се "загуби" гласа е като се гласува за "не подкрепям никого".
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Евроизборите са по важни сега от всякога, просто от ЕС прокарват не добри - вредни закони у нас основната им мисия е да бъдем зависими
55
2
 
3
 
! Отговори
дърт преди 4 седмици
Толкова много?!
54
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До 50 "Някой ще ми каже ли българите в ЕС какво свършиха за България" - ЕС не е направен да работи за държавите, а за себе си. По документи. Факт.
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това че робите не гласуват се знае от древни времена. Още в древна Елада робите са нямали право на глас. Това че в България има роби и те не гласуват не ме интересува. Свободните хора решават съдбата на държавата и народа си, не робите които нямало да гласуват.
52
3
 
15
 
! Отговори
Мислят ли павианите? преди 4 седмици
. . . биха желали Европейския парламент да играе по-важна роля. . . . Какво сънува гладната кокошка т.е. българите? Да дойде някой отвън и да ни оправи бакийте! Затова не ходят на избори - били отвратени, после пискат като настъпен пинчер (кученцата са модерни сега)! Явно останалото на територията ядро му липсва умствения багаж да разбере, че при масово гласуване е много по трудна манипулацията отколкото да промениш/фалшифицираш 5 или 10 гласа! Ниското образователно ниво липса на знания статисти
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Н-ние Запорожие. Водят се боеве в района на Работино. Съобщава се, че в самото н.м. има сили както на зомбитата на киевската хунта, така и на ВС на РФ. Съдейки по появилите се в интернет кадри, зомбитата са изгонен или унищожени от северните покрайнини на Работино. В момента зомбирана по натовски стандарт биомаса има само на север. На северозапад от Вербовое се водят насрещни боеве.
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кураховско н-ние. Продължават боевете в южните и югоизточните покрайнини на Красногоровка. ВС на РФ имат напредък. Руските бойци вече са на подстъпите към основната укрепзона на зомбитата, разположена в завода. Н-ние Угледар. Щурмът на Новомихайловка продължава. Няма сериозно развитие в района. ВС на РФ методично отработват позициите на зомбираната по натовски стандарт биомаса, включително пътищата за снабдяване и различни тилови съоръжения.
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В н-ние Авдеевка най-значителната активност се наблюдава на северния фланг. ВС на РФ започнаха да настъпват югоизточно от Новокалиново. Освен това руските бойци успяха да се приближат почти до самите покрайнини на Очеретино. Боевете се водят и малко на юг - на подстъпите към Новобахмутовка. Позиционните боеве се водят в северните и западните покрайнини на Бердичи.
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Артемовско н-ние. Продължават боевете на северния и южния подстъп към Часов Яр, както и в източните покрайнини - в микрорайон Канал. През последните 24 часа не е регистриран сериозен напредък. Артилерията и авиацията на ВС на РФ работят по позиции на противника в Часов Яр, унищожавайки зомбита и техника.
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Купянско н-ние. "Сблъсъкът" на ВС на РФ и зомбитата на киевският наркокартел продължава северно от Синковка, както и в района на Табаевка. Без изменение на ЛБС. Лиманско н-ние. На линията Терни-Ямполовка се водят позиционни боеве. Предмостието на левия бряг на река Жеребец, където се намират горепосочените н.м., е много важно за зомбитата, затова те прехвърлят резерви и не пестят артилерийски снаряди, атакувайки ВС на РФ от десния бряг на реката. Северское н-ние. Край Белогоровка се водят позиционни боеве. ВС на РФ все още не могат да изместят зомбитата от позициите на отвала на кариера за вар
46
1
 
11
 
! Отговори
2 преди 4 седмици
че Сирски просто се е опитвал да унищожи лоялните на Залужни при поредният щурм на "месо". Преди това 67-а бригада беше прехвърлена от Часов Яр в тила след поредица от скандали: западните медии писаха за "драматични събития" в бригадата и личен конфликт между ръководството и командването на бригадата. Защитата на военните позиции след прехвърлянето им се пое от силите на териториалната отбрана.
45
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 4 седмици
Цели бригади на киевската хунта отказват да се подчиняват на главкома Сирски. Както заяви британският анализатор Александър Меркурис, украинските части, които преди това са били близки до бившия главком Залужни, игнорират заповедите на Сирски. По-конкретно, става дума за 3-та азовска бригада и 67-Mа бригада - Сирски се опита да ги изпрати в контраатака близо до Авдеевка и да ги предислоцира в Часов Яр. Меркурис призна, че тези бригади скоро ще бъдат разформировани. Съдейки по факта, че Авдеевка и Часов Яр са най-трудните направления за киевският наркокартел, може да се предположи,
44
2
 
1
 
! Отговори
Ала бала преди 4 седмици
Процентите не са верни. След преброяването няма обявени данни. Защото не са за показване. Населението е намаляло много затова и процента *** гласуващите излиза нисък .
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е личната държава на Пеевски с подкрепата на ББ , кротувайте и населявайте територията му .Толкова по всички въпроси !
42
2
 
1
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 4 седмици
ЗАВЗЕМИ ЛИ ТИ ЗЕМЯТА, ДЕМОКРАТ ОТНЕМИЛИ ТИ СВОБОДАТА И СТИГНЕМ ЛИ ДО ТАМ ВСИЧКО ДА ЗАВИСИ ОТ НЯКАКЪВ ТИП НА ИМЕ АХМЕД НЕ ЧАКАЙ ДА ТИ БЪДЕ ВСИЧКО НАРЕД.