Какво ще прави Путин с излишния газ, ако спре доставките за Европа?

Технически това става много лесно, обясняват експерти
3 апр 2022 12:20, Петя Славова
367
Какво ще прави Путин с излишния газ, ако спре доставките за Европа?
Снимка: БГНЕС

Който не плаща, няма да получава газ, каза Путин. Възможно ли е той действително да спре доставките за Европа? Чисто технически това става много лесно, казват експерти. Но какво ще прави тогава Русия с излишния газ?

Газово съоръжение

За да продължат да получават руски газ, чуждите клиенти трябва да извършват плащанията си през сметки в руската "Газпромбанк", предава "Дойче Веле". Това предвижда декрет, подписан от руския президент Путин. По сметките във въпросната банка ще могат да постъпват както евро, така и долари, а "Газпромбанк" ще ги обменя в рубли. Ако плащанията спрат, спират и доставките на газ, предупреди Путин.

Германският канцлер Олаф Шолц и други западни правителствени ръководители реагираха спокойно на това последно развитие. "Във всички случаи за фирмите важи следното: те искат, могат и ще плащат и занапред в евро", подчерта Шолц. И все пак във въздуха витае заплахата от спиране на газовите доставки. Но може ли
Зеленски е уволнил двама "предатели". Киев твърди, че руски войници край Чернобил са били силно облъчени. Русия обвинява Украйна за първи път в нападение на руска земя. А опера в Сибир се отрича от Анна Нетребко.

"От чисто техническа гледна точка доставките на газ могат да бъдат управлявани, т.е. възможно е кранчето да бъде врътнато", казва професорът по енергийна икономика от Техническия университет в Дрезден Доминик Мьост. Подаването на газ към Европа може да бъде спряно много бързо, обяснява той. За целта просто трябва да се затвори един вентил.

Още по темата

По-различно стоят нещата със спирането на добива на газ. Според шефа на украинския енергиен концерн "Нафтогаз" Юрий Витренко, цитиран от ФАЦ, Русия просто не може да спре тази дейност. "Сондажите не могат да се спрат просто така. Ще рече, че добиваните количества не могат да бъдат рязко намалени, което пък означава, че добитият газ ще трябва да се изгаря. Затова смятам, че по тръбите ще продължи да тече нефт и газ", казва той.

Китай като купувач?

Русия би могла да пласира една част от добитите количества газ в Азия, казва Мьост. През последните години Москва сключи редица договори за доставки с Китай и Индия, а в началото на 2022 Русия и Китай подписаха нов договор за доставки на 10 милиарда куб.м. руски газ годишно през следващите 30 години.

"Това обаче съвсем не означава, че Русия би могла да пласира в Китай всичкия газ, който добива", разяснява експертът. Той припомня, че не всяко газово находище е свързано с газопровод, водещ към Китай, а съществуващите тръбопроводи и сега са запълнени докрай.

Освен това Китай не е зависим от руския газ, казва Хорст Льохел, ръководител на Китайско-германския център към Франкфуртското училище за финанси и мениджмънт. "Китай няма да се нуждае от излишъците руски газ, ако Русия спре доставките за Европа", твърди той. Народната република може да покрива енергийните си нужди с въглища и ядрена енергия. Доставките на газ служат на Китай само за това да намали трайно емисиите на въглероден диоксид, твърди Льохел.

Изгарянето като последна опция

Ако Европа отпадне като купувач на руски газ, при всички положения една част от добитите количества ще трябва да бъде изхвърлена. "Една от възможностите е газът да бъде изгарян. Това обаче би била последната опция за Путин, тъй като това означава унищожаване на нещо, което струва пари", казва Мьост.

Според руския енергиен експерт Михаил Крутихин евентуалното спиране на газовите доставки ще има тежки последици и за Русия: "Ако Русия спре да продава газ за дълго време, някои от активните сондажи ще трябва да бъдат затворени. А не всички от тях след това могат отново да се отворят, за да бъде възстановен добивът", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
21
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ преди 2 години
Няма такъв филм като излишна газ . Когато добиваш повече газ от колкото можеш да продадеш намаляш добива ,цената на газта рязко се вдига поради ограничения добив и печелиш повече с по малко добито количество и залежите ще ти стигнат за повече време.Другия вариант е да разработиш нови пазари и съм убеден че Русия работи по този въпрос. Едно е сигурно ,и двата варянта устройват Путин !
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия доставя 155 милиарда куб/м годишно. Ако намерим от някъде 101 милиарда куб/м газ, и ако намалим производството с 30%, намалим потреблението, отоплението, ползваме споделени душове, перем дрехите на ръка вместо да пускаме перални и миячни машини, ако караме колела или ходим пеша, ако не използваме минерални торове и ядем насекоми вместо плодове и зеленчузи, с тези 101 милиарда куб/м можем да станем емергийно независими.
25
2
 
14
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 2 години
Не му берете грижата на Президента Путин какво щял да прави с излишния газ. Кой глyпaк ви убеди, че природния евтин руски газ може да бъде излишен? На 01.04.2022 г Русия изключи подаването на свой газ за Трибалтийските умирати. Няма рубли - няма газ. Изключване заплашва и Наглобритания, която "мъдро" наложи санкции на Газпромбанк и не може да си открие сметка и да плаща с рубли.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западна Европа служи на афроамериканския нужник Ще се осерят ,но дано не вкусно и да закончилась
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за Путин, но на европейците ще им мръзнат задниците и ще ядат хляб по 20 евро.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще седя гладен, но много ме топли, че съседа няма да може да си изяде всичкат храна и ще трябва да подарява и хвърля на други.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ви кажа, продава го на Турция, а те го продават на Европа на двойна цена. Просто бизнес. Хахха
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще прави Русия с излишните си суровини не е проблем. Какво ще правим ние с липсващите такива? Ето това е сериозен проблем вече.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оказа се че Китай внася много малки количества газ от Русия.10милиарда куб.метра годишно за Китай е плюнка.Малка България внася 3,5 милиарда.
18
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега кремъл ще учинаселението да яде газ и нафта9
17
2
 
17
 
! Отговори
Анониемн преди 2 години
Путин ще се оправи с излишния газ, ама ЕС без газ какво ще прави е големият въпрос?
16
7
 
5
 
! Отговори
Номерът не мина преди 2 години
Значи всички знаят, че Русия не може да спре газта за Европа и това с рублите е само за вътрешна руска консумация !
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петенце, ей тоя абзац скъпа няма място в тази ти статия:Зеленски е уволнил двама "предатели". Киев твърди, че руски войници край Чернобил са били силно облъчени. Русия обвинява Украйна за първи път в нападение на руска земя. А опера в Сибир се отрича от Анна Нетребко.Вземи да го махнеш, нещо като си копирала малко си се пообъркала, чети моля преди да публикуваш, бърза работа нямаш!
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин, всеки ден отваря нови производства в Русия, ние какво ще правим, като и хлебчето ни се прави с газ.
13
8
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Ти нали си вече в раша на "топло". Ако не си още, бегай бързо, че тук е ЕС и НАТО и ще гладуваш...хахаха
12
1
 
17
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
На петрола му намери пазар,Индия - 35 долара на барел.Добре ли е,евросамоубийци?!
11
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма къде да отиде, но и самият *** колкото и да блъфира ще е по-големият губещ ако спре подаването, сами се сетете защо и колко кеш гълта ежедневно. И не нито Китай нито Индия няма изведнъж да им притрябва десетки пъти повече газ.
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По ме грее ние какво ще правим без газ?
9
6
 
31
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 години
Излишен газ няма, всичко отива в химическата индустрия на Русия Индия, Китай, Пакистан, Индонезия и др. Обявилите санкции нямат 1/7 от населението на Земята.
8
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изгарянето е опция. Все пак стратегическите ползи от разцепен от гладни бунтове ЕС си струва всеки кубик изгорен газ :)