ЕК препоръча повече безопасност за почти всички АЕЦ в Европа

Няма повод за затваряне на някоя от европейските атомни електроцентрали
4 окт 2012 16:30, Елка Василева
3
ЕК препоръча повече безопасност за почти всички АЕЦ в Европа
АЕЦ в Лайбщад, Швейцария. Снимка: архив, Reuters

Стандартите за безопасност на атомните електроцентрали в Европа са високи, но се препоръчват по-нататъшни подобрения на показателите на безопасността за почти всички европейски АЕЦ.

Това съобщи Европейската комисия по повод оповестяването на резултатите от извършените през последната година изпитания за устойчивост на централите в ЕС, както и в Украйна и в Швейцария.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер съобщи, че при проверките е било получено сътрудничеството на Русия, Армения и Беларус. Експерти, запознати с хода на изпитанията, уточниха, че проверките са извършени основно от националните
контролни органи, а ЕК е обобщила резултатите от националните проверки в общ доклад. Издадените препоръки за подобрения са изцяло в рамките на изискванията за безопасност на Международната агенция за атомна енергия.

Основният извод от представения днес доклад е, че няма повод за затваряне на някоя от европейските АЕЦ. Експерти отбелязаха, че проверките, разпоредени с решение на Европейския съвет, е трябвало по възможност да обхванат и реакторите в съседни на ЕС държави, но не и депа за съхранение на ядрени отпадъци, нито готовността за действия извън територията на централата при евентуална авария в АЕЦ.

Изпитанията са били насочени главно към рисковете от земетресение в зоните на централите, както и времето за автономна работа на аварийните защити до намесата на специалните екипи. Оценява се, че най-застрашени са централите, където при авария апаратурата не може да действа автономно в продължение поне на един час.

ЕК отбелязва, че сегашните стандарти за изчисляване на риска от земетресение не се прилагат за 54 реактора. За 62 реактора не се прилагат стандартите за риск от наводнения.

Проверката е обхванала 145 ядрени блока, от които действащи към настоящия момент са 132.

Комисията уточнява, че всяка АЕЦ трябва да разполага със сеизмични измервателни уреди за отчитане и предупреждение за възможни трусове. Такива уреди следва да бъдат поставени или подобрени при 121 реактора. Със системи за контролирано изпускане от херметичната обвивка, снабдени с филтри, които да позволяват безопасно понижаване на налягането в херметичната обвивка на реактора в случай на авария, не разполагат 32 реактора. При 81 ядрени блока липсват съоръжения за справяне с тежки аварии, които да бъдат съхранявани на места, защитени дори
в случай на общо разрушаване на реакторите.

Докладът посочва, че в случай на авария главната контролна зала може да стане непригодна за хора и затова трябва да бъде на разположение резервна аварийна зала за контрол. Такива зали все още не са на разположение за 24 реактора, включително за двата действащи в централата в Козлодуй.

Основната цел на изпитанията бе изготвянето на оценка на устойчивостта на АЕЦ в случай на наводнения и земетресения.

Случаи на самолетна катастрофа в района на ядрена централа са били разглеждани, доколкото биха довели до изключването на нормалната работа на охладителните системи.

Националните регулаторни органи ще изготвят и до края на тази година ще предоставят национални планове за действие с график за изпълнение. В началото на 2013 г. тези планове ще бъдат подложени на партньорски проверки, за да се потвърди, че препоръките се прилагат правилно и прозрачно в цяла Европа. Комисията възнамерява да докладва отново по тази тема през юни 2014 година, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Ядрен Гъбарко преди 11 години
Буммммммммммммммм !
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако направят дефектоскопия на стоманата вложена досега в Белене няма да се изкупи и за скрап
1
0
 
10
 
! Отговори
??? преди 11 години
Според вас,уместно ли е да се започва строеж на АЕЦ върху зона с доказано висок сеизмичен риск?НЕ(+)ДА(-)