Правителството в Берлин одобри план за спиране на всички АЕЦ

Отказът ще струва между 90 и 200 милиарда евро
6 юни 2011 14:30, Елка Василева
20
Правителството в Берлин одобри план за спиране на всички АЕЦ
Снимка: Reuters

Германското правителство одобри в понеделник план за излизане от атомната енергетика, предвиждащ поетапно спиране на дейността на атомните електроцентрали до 2022 година, предадоха световните агенции.

Германия ще бъде първата голяма световна икономическа сила, която ще обърне гръб на ядрената енергетика, посочи министърът на икономиката и технологиите Филип Рьослер, цитиран от АФП.

Правителството на Ангела Меркел определи на извънредно заседание стратегията, която ще позволи на страната да отвърне на това безпрецедентно предизвикателство. Основите на решението бяха поставени още миналата седмица от партиите, участващи в управляващата коалиция.

Според законопроекта изключените седем най-стари АЕЦ, построени до 1980 година, няма да бъдат пускани отново в експлоатация, уточнява ИТАР-ТАСС.

Това са АЕЦ Некарвестхайм 1 и АЕЦ Филипсбург 1 (провинция Баден-Вюртемберг), Библис А и Библис В (Хесен), Изар 1 (Мюнхен), Унтервезер (Долна Саксония), Брунсбютел (Шлезвиг-Холщайн) и резервната АЕЦ Крюмел на 30 км от Хамбург.

Преходни етапи в процеса на излизане от ядрената енергетика са 2015 г., 2017 г., 2019 г. и 2021-2022 година. През 2022 година ще бъдат спрени последните три най-нови атомни централи.

Така Германия ще се лиши от ядрената енергия, чийто дял в брутното производство на електроенергия в момента възлиза на 22 процента.

Като резерв с цел избягване на евентуален недостиг на електроенергия до 2013 година според плана на правителството ще бъде оставена една АЕЦ.

Гласуването на законопроекта в Бундестага (долната камара на парламента) ще се състои на 30 юни, след което планът за излизане на страната от ядрената енергетика ще бъде внесен в Бундесрата (горната камара).

Засега Берлин не съобщава колко ще му струва отказът от атомната енергия. Според експерти става въпрос за сума между 90 и 200 милиарда евро, която ще бъде разпределена между данъкоплатците, потребителите на електроенергия и енергийните производители.

Още по темата

Отказвайки се от атома, Германия се надява да даде пример и в средносрочен план да намери приложение за своите "зелени" технологии.

Парадоксално обаче това решение може да постави под заплаха целите за намаляване на парниковите газове в страната, принуждавайки я да прибегне до много по-замърсяващи околната среда електроцентрали, отбелязва АФП.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
даскала преди 12 години
И к'во стана с атомните централи - баба Меркел ги пусна :D :D :D
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много е трудно да се сетите защо дойчовците бяха обхванати от тази внезапна самоотверженост - може би в името на ядрената безопасност на Континента, дори с риск да замигат като дискотека? Или са решили красивата им страна да заприлича на игленик от перки или да покрият зелените си поля с фотоволтаици?ХАХАХА, би казал др. Живков! Просто през октомври 2011 г. потичат 55 млрд. куб. м. ГАЗ годишно по "Северен поток"! Кеф ти ток, кеф ти квото се сетиш, ама те не са чак такива русофоби като нас...
15
6
 
2
 
! Отговори
jj преди 12 години
Тези изкукаха... В годината на абсолютни рекорди на парникови газове подобно решение е резултат от масова психоза. След 10 години ЕС (ако още го има) ще събира помощи за Дойчланд.
14
3
 
6
 
! Отговори
Антом преди 12 години
Германия се отказва от атомните си централи, а ние ще сме на голяма далавера, ако построим Белене? Нещо не се връзва, ама какво ли...
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С отказа си от атомната енегия Гармания ще загуби между 90 и 200 милиарда евро, а ние ако се откажеме ще спечелиме между 10 и 15 милиарда евро!
12
5
 
2
 
! Отговори
Петре преди 12 години
За ваеки случай ще си оставят една:) До 2022 я камилата я камиларя.
11
4
 
14
 
! Отговори
Митьо Отверката преди 12 години
Пише,че само 20% от енергетиката им е ядрена,останалите 80% са им от други източници,никакъв проблем не е за германците да сложат няколко стотин хиляди перки и няколко стотин хиляди слънчеви колекторчета за да компенсират седенето на ядрени пачи яйца .
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Kato cheta komentarite Ganio pak znae poveche ot vsichki :)))))
9
8
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Не, ще е в учебниците, заради такива като теб
8
2
 
17
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
Да, то германците са от вчера, та да не са си напаравили сметката... как па на *** всичко му се струва криво и не на място... пък и не се знае какво ще излезе от ЦЕРН, така че може и да треснат десятката с това си действие, а вие си плювайте, като не разбирате нещо поне не го плювайте!!!
7
3
 
3
 
! Отговори
Men преди 12 години
Za va6e svedeniq atomnata elektroenergiq e subsidirana mnogo pove4e ot vsqka druga. Pointeresuvaite se kakvi sa subsidiite za atomni reaktori v google.
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да припомня ли другаря Путин какво питаше :)"Газ не искате, атомна енергетика не развивате. С дърва ли ще се отоплявате? Но и за дърва трябва да ходите в Сибир"
5
6
 
8
 
! Отговори
legion d'etrang преди 12 години
някой вярва ли им, че не моа се сетя
4
4
 
8
 
! Отговори
Хм преди 12 години
мдааа - мноо е "зелено" да изгориш до дупка лигнитите от Рурщат... чисто, екологично... а после? потоп...
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щот си немат кадърен колнсултант като Доганг Углу.
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно и в Германия бизнесът се сети, че може да пробутва яко зелена енергия, при която печалбите са гарантирани. Аз имам предложение - вместо да строим Белене, немците да ни подарят всичките си нови блокове незабавно, защо да чакат до 2022 година. Да ни ги дават и да ги слагаме. Така всичко ще е безплатно, а ние наистина ще станем ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР НА ЕВРОПА. ДАНО СТРАХОТНАТА ИДЕЯ МИ СЕ ОСЪЩЕСТВИ!
1
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затова ще има Германия ,дълго след като турско -руската губерния известна, като България влезе в учебницте по история