Китай изпревари Япония като най-голям износител на коли

През миналата година Китай измести Германия от второто място
19 май 2023 19:08, Елка Василева
86
Китай изпревари Япония като най-голям износител на коли
Снимка: архив, БГНЕС

Китай обяви, че е станал най-големият износител на автомобили в света, след като е изпреварил Япония през първите три месеца на годината, предаде Би Би Си.

От Китай са изнесени 1,07 милиона превозни средства от началото на януари до края на март, което е повишение с 58 на сто спрямо първото тримесечие на 2022 г., сочат официални данни, публикувани през миналата седмица. През същия период японският експорт възлиза на 954 185 превозни средства, което представлява увеличение от 6 на сто на годишна основа.

Китайският износ е стимулиран от търсенето на електрически автомобили и от повишените продажби в Русия на фона на западните санкции срещу управляващите в Москва, наложени поради военната инвазия в Украйна.

През миналата година Китай измести Германия и стана вторият по-големина износител на автомобили в света.

Китайският експорт през 2022 г. възлиза на 3,2 милиона превозни средства, докато германският - на 2,6 милиона, показват официалните данни на митническите власти в Китай.

Преходът към електрически превозни средства спомогна за възхода на китайската автомобилна индустрия, отбелязва Би Би Си.

Износът на превозни средства, задвижвани от нови енергийни източници (NEV), които включват и електрическите автомобили, се е увеличил с над 90 на сто през първото тримесечие на годишна основа.

Китайското подразделение на американския производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) - "Ес Ей Ай Си Мотър" (SAIC Motor) и автомобилостроителна компания "Би Уай Ди" (съкратено от "Build Your Dreams" или "Изградете вашите мечти" - бел. ред.) са сред водещите износители от Китай на превозни средства, задвижвани от нови енергийни източници.
(БТА, Пламен Пенчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
11
 
18
 
! Отговори
А погледнете ФАЩ преди 11 месеца
Погледнете държавата ФАЩ!! Погледнете им улиците и въргалящите се там беззъби наркомани бездомници. Това ли са нашите идоли? Това ли са хората, които искаме да ни казват как да си живеем живота. Вижте ги и сами преценете; https://youtu.be/mCfzaiY6rpw
54
1
 
10
 
! Отговори
До 50 преди 11 месеца
Работи се здраво там! Може би първо вие трябва да се научите какво значи 996.
От 9 до 9, 6 дни в седмицата,

Терминът се отнася основно за стартъп компаниите в Китай. Често това са млади хора, които работят мнпго но с очаквания за сериозна възвръщаемост, когато успеят да развият и продадат бизнеса си. В Америка има хора, които работят по 80 часа в седмицата. Това са 996 плюс още 8 маса. Хайде сега ги оплачете и тях!
53
0
 
11
 
! Отговори
До 53 преди 11 месеца
ЕС не е 750 милиона а към 500
52
12
 
10
 
! Отговори
анонимен келеш преди 11 месеца
Не ми хвалете Китайците!Нация която се храни с котки,кучета,маймуни,змии,червеи,прилепи,плъхове,мишки и предимно ориз НЕ мерси!:):):)
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен - дай клипче от световно автомобилно изложение с павилионите на българските автомобили, като си зараздавал клипчета колко богато живеят в България.
50
0
 
4
 
! Отговори
До 50 преди 11 месеца
Не, преподават английски като за начало.
49
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Икономическия съюз БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка. Това са 5 милярда души, 78% от населението на земята. Дали Китай им пука за пазара в Европа която е едва 750 милиона (10% от населението на земята) или за САЩ 300 милиона? Както казват в Китай : "Европа е мижав пазар сравнение с Азия, Африка и Южна Америка".
48
2
 
6
 
! Отговори
Китайската Система преди 11 месеца
Китай е една капиталистическа система с редица социални политики и с мощна държавна намеса където и когато е нужно. А това, че има само една партия е доста заблуждаващо. Партията е по-скоро една огромна организация с множество боричкащи се фракции и мнения по различните етажи. Докато някакво решение пробие път до върха и бъде гласувано и имплементирано то вече е минало хиляди дискусии, прегледи, тестове на по-ниско ниво. На нас само ни изглежда, че някакви хора в парламента гласуват единодушно.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 45 Ама двамата ти приятели англичани не са отишни да работят на поточна линия в завод за чорапи в Китай примерно,а са ги назначили на хубави позиции в скъпоплатени корпорации нали? Много ясно,че ще им хареса.И аз знам много чужденци които живеят в България и им е кеф. Взимат си по 10 бона тук. Позволяват си всичко. Някой мъже са несемейни и буквално през ден си поръчват елитни българки от занаята. Бая добре си изкарват и в слаборазвитата България.
46
2
 
3
 
! Отговори
Как живеят богатите преди 11 месеца
в Китай! Пет етажна къща в покрайнините на Чончин. https://youtu.be/12YuoVD8BxU
45
10
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 11 месеца
Тва да си купиш Китайски автомобил трябва бая да си скъсан:):):)Тва са коли за социално слабите:):):)
44
1
 
6
 
! Отговори
До 44 преди 11 месеца
Ето ви един цял канал в Ютюб с десетки клипчета по десетки часове разходки из големи Китайски градове. Това са градове в Които живеят десетки милиони. Може би има и не толкова лицеприятни места, но има достатъчно красиви и подредени градове за цвл един канал с клипчета. https://youtube/@WalkEast
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Китай е друга планета, на светлинни години са пред запада, репортаж от автоизложението изложението в Шанхай и информация за Китай youtu.be/rGkvMwTi3b4
42
3
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 11 месеца
В това така наречено от вас сметище живеят не малко чужденци. И реалната картина излиза навън малко по малко. Само за тази година знам за двама Англичани които се преместиха да живеят в Китай за постоянно. Явно им харесвасметището! Хахаха https://youtu.be/bRDhtSL4zTo
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 36 И аз мога да ти покажа клипче за България в което виждаш супер сгради,хотели,плажове и после друго с няколко града в северна България и мизерията там. Този клип нищо не доказва. Навсякъде има и хубаво и лошо. Създават се модерни градове където работят предимно брокери,корпорации и съответно има работнически градове тънещи в сивота и мизерия.
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Автомобилното изложение 2023 в Китай, Шанхай. Японските и немските концепт презентации определят бъдещето на автомобилната индустрия! Момчета, защо толкова късно, всичко това на вашите концепти китайците вече го продават като реални автомобили, разходете се и вижте моделите по китайските павилиони, ставате смешни.
39
0
 
8
 
! Отговори
Китайското Метро преди 11 месеца
https://youtu.be/V7pginKBhsY А В БЪЛГАРИЯ КОГА ще има такива метростанции и влакове? А ФАНДРЪНКОВА ??
38
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Китай са гола вода, ЕС ще им изпляска едни санкции и Китай ще рухне икономически.
37
0
 
7
 
! Отговори
Дръжте се за Китай преди 11 месеца
нашите политици ако имат малко акъл в *** тикви ще пренасочат компаса. Ама явно и толкова нямат.
36
8
 
2
 
! Отговори
Ганьо цървула преди 11 месеца
Аз карам само Ламборджини и Ферари и Мерцедес! Китайска кола - не!