Колко струва ваденето на кърлеж в болницата?

Голямата екстра е с посещение на екип у дома - 100 лева
14 апр 2024 13:37, Петър Бойчев
26
Колко струва ваденето на кърлеж в болницата?
Снимка БГНЕС

Със затоплянето на времето кърлежите плъзнаха, а броят на ухапаните се увеличи.

В столицата ваденето на паразитите достига до 70 лева. Цената за услугата в болниците в страната масово е между 30 и 50 лева. Медицински център в Пловдив дори предлага премахване у дома с поставяне на ТАП срещу 100 лева.

Премахването на впития кърлеж на някои места струва повече, ако манипулацията се извършва през нощта или по празници. Ако са повече от един, ваденето на всеки следващ е с отстъпка. Медицинските центрове предлагат и бърз тест за лаймска болест, който струва 25 лева.

Не мажете кърлежа с олио, не го усуквайте и не го горете с цигара, предупреждават специалистите. Не го заливайте с мазнина, защото това ще го задави и той може да повърне заразена кръв, докато е впит. Това може да доведе до инфекции и заразяване с лаймска болест.

След като бъде отстранен, кърлежът може да бъде изследван за носителство на инфекции, което струва към 30 лева. Според специалистите обаче важно е да изследваме не кърлежа, а себе си около месец след свалянето му. Кръвното изследване за лаймска болест струва около 50 лева.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болест у нас има 25 заболели от лаймска болест само началото на годината. Близо 300 българи миналата година са се заразили след ухапване от паразити, пише Телеграф.
 

Средно между 10 и 20 процента от кърлежите са заразени, но далеч не всеки паразит успява да предаде инфекцията при забиване върху нас. Смята се, че между 1 и 3 процента от ухапванията от кърлежи водят до заболяване от лаймска болест.

Обичайно случаите от лаймска болест през годината са около два пъти повече от случаите на марсилска треска. Тя се предава от друг вид кърлеж, т.нар. кучешки кърлеж, и кучетата са основен резервоар на инфекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Запомнете преди 1 седмица
Кържел не се вади и не се пипа като се е завинтил,щото челюстните мандибули и главата се късат лесно при натиск и опън и всичкото от тялото му се излива в раната Побивният хобот на Кържела има куки отварящи се навън в посока противопол. на влизане ,които го закотвят.Дръпнеш ли скъсал си хобота и сепис.Кърлежа е оставя д пие на воля къв. След 30-40ми. като се напие той се подува 10-20 до 30 пъти куките муе пибирт и започва сам се отвинтва.Сам си пада 30мин.до час и само намазвате с йод и спирт
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какви кърлежи, нали новите кметове пръскат редовно.
23
1
 
0
 
! Отговори
Язе преди 2 седмици
За 30-50лв, ще ида при една къдрокоса докторица с голем бостан и ще я карам с уста да ми вади кърлежо от питоня.
22
0
 
1
 
! Отговори
тъй.....тъй преди 2 седмици
Вкъщи е бадева........
21
1
 
6
 
! Отговори
кучкарите преди 2 седмици
всички дестки площадки и градини в София са пълни с кърлежи заради психопатите с кучета
20
0
 
5
 
! Отговори
Кубрик преди 2 седмици
Нагли,корумпирана система,не само в МВР, даже на бензиностанция ОМВ, тоалетна ако си платил,пълна деградация, отвратително на хората да се помага,те сложиха тарифа, Нацисти.
19
0
 
7
 
! Отговори
Дете Индиго преди 2 седмици
За тези които нямат излишни пари да ги хвърлят по доктори има само един избор намазвате кърлежа с нещо от долу изброените и той сам се вади сам излиза най бързо това става с капка бензин , нафта или газ за горене по бавно става с нещо мазно например с крем за мазане , колкото до вероятността да се заразите от болест пренасяна от кърлежи тя е много малка аз навремето тренирах спортно ориентиране което включва бягане по гори и ливади и сам съм си вадил поне 200 кърлежа а не съм се разболявал.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С памук, напоен а олио. Слагаш в/у кърлежа и въртиш в посока обратна на часовниковата стрелка. Задушава се и излиза. Бялата мафия да го.......Аман от алчността им.
17
0
 
9
 
! Отговори
До Мяу преди 2 седмици
От Бау! Затова, умните хора не ходят в Спешното сами, а с цялата махала! Като се струпат отвън, дори без да проявяват агресия, медиците кротко и дисциплинирано ще ги обслужат всичките!
16
0
 
8
 
! Отговори
До Бау преди 2 седмици
Има и друго - в Спешното може да ти кажат "Ние кърлежи не вадим, обърнете се към хирург." Там вече нещата може да не са безплатни. А на мен са ми правили и инжекция против тетанус в Спешното, но последния път ми отказаха.
15
4
 
7
 
! Отговори
комунист преди 2 седмици
Загниваш български капитализъм и морален колапс. При социализма не беше така !!
14
1
 
5
 
! Отговори
Бау преди 2 седмици
атова, умните хора не се осигуряват, а ухапе ли ги такова животно - Спешното! Ако се усукват, заявявате им, че отивате в София и там ще го извадят!
13
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 седмици
Посещение по домовете - екстра... Виц Военният лекар изтисква цирей върху бузата на новобранец. След това му казва: - Хайде драги, бъди искрен - за такова нещо в цивилния живот не би дошъл при мен, нали? - Прав сте, господин майор, не бих дошъл... Щях да пратя да ви повикат.
12
0
 
8
 
! Отговори
Капитализация преди 2 седмици
Да ти извадят един зъб по евтино излиза, даже с упойката.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да ти закачат един кабел на печката струва 50 лв и нагоре. Скоро очаквам ходенето до обществена тоалетна да почва от 10 лв и да стига до 100 в зависимост от екстрите.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Уникална система! Точно така време е най-сетне да има нива медицинско обслужване според вноската.НЕ може хора с минимална заплата да бъдат равни с такива с горната граница на осигуровките.
9
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 седмици
До Уникална система. 270 лв които плащаш месечно за твое здраве не стигат до никъде. При скромна заплата от 20 000 лв на месец за скромен директор трябват 74 такива буда ли като тебе само за 1 заплата. Ами за пенсията и здравето на този директор? Ами за медицинския екип - заплати, осигуровки, здраве? Ток, вода, телефони, интернет, поддръжка на сградите, бензин, памук, превръзки, игли, инструментариум, мебели? Трябва по една цяла заплата да им плащаш, не някакви си 270 лева дето за нищо не стига
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аве за кво плащаме здравни осигуровки, изедници?!!!
7
1
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Ехаааа...100лв. за да дойдат до вас (по празници и през нощта по-скъпо, но не пише колко), 30 лв. за да изследват кърлежа за лаймска, 50лв. за вас, кръвна проба. Абе като му и дадеш някой лев да се почерпи туpи го 300 лева :))) Само да спомена, че моята дъщеря като беше малка още вечерта видяхме, че има кърлеж на крака. В поликлиниката доктора взе една пинсета и го завъртя за да го извади и после и би 1 инжекция за тетанус. Така че вадете си го сами и ходете само за инжекцията. По-евтино ще е
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
общините да почнат да пръскат срещу кърлежи, а не да краднат парите, и хората по тяхна вина вземат и хванат кърлеж и накрая и да си плащат заради безхаберието на общините

Спонсорирани публикации