Колко струва ваденето на кърлеж в болницата?

Голямата екстра е с посещение на екип у дома - 100 лева
14 апр 2024 13:37, Петър Бойчев
26
Колко струва ваденето на кърлеж в болницата?
Снимка БГНЕС

Със затоплянето на времето кърлежите плъзнаха, а броят на ухапаните се увеличи.

В столицата ваденето на паразитите достига до 70 лева. Цената за услугата в болниците в страната масово е между 30 и 50 лева. Медицински център в Пловдив дори предлага премахване у дома с поставяне на ТАП срещу 100 лева.

Премахването на впития кърлеж на някои места струва повече, ако манипулацията се извършва през нощта или по празници. Ако са повече от един, ваденето на всеки следващ е с отстъпка. Медицинските центрове предлагат и бърз тест за лаймска болест, който струва 25 лева.

Не мажете кърлежа с олио, не го усуквайте и не го горете с цигара, предупреждават специалистите. Не го заливайте с мазнина, защото това ще го задави и той може да повърне заразена кръв, докато е впит. Това може да доведе до инфекции и заразяване с лаймска болест.

След като бъде отстранен, кърлежът може да бъде изследван за носителство на инфекции, което струва към 30 лева. Според специалистите обаче важно е да изследваме не кърлежа, а себе си около месец след свалянето му. Кръвното изследване за лаймска болест струва около 50 лева.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болест у нас има 25 заболели от лаймска болест само началото на годината. Близо 300 българи миналата година са се заразили след ухапване от паразити, пише Телеграф.
 

Средно между 10 и 20 процента от кърлежите са заразени, но далеч не всеки паразит успява да предаде инфекцията при забиване върху нас. Смята се, че между 1 и 3 процента от ухапванията от кърлежи водят до заболяване от лаймска болест.

Обичайно случаите от лаймска болест през годината са около два пъти повече от случаите на марсилска треска. Тя се предава от друг вид кърлеж, т.нар. кучешки кърлеж, и кучетата са основен резервоар на инфекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Куню трипъл ваксъра е откачил тотално. Говори за някакви къpлежu , които нападали от засада надушвайки топлокръвно животно,от десет метра се мятали, явно е получил трайни увреждания докато джвака три месеца тръбата. А кърлежчето си го отстранявате много лесно капвате обилно гъст течен cапyн ,изчаквате няколко минути и ако не излезе сам,разклащате леко и готово.
4
0
 
14
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
Хахахахаха,а за ухапване от комар 50 лв ?само да попитам къде отиват по 9 милярда годишно държавни пари давани за здравеопазването ? С тези пари трябва всеки болен да се взема от адрес с вип лимозина и екип от 10 професора тесни специалисти от световна величина! Всеки пациент настанен в самостоятелна вип стая с водно легло, жакузи и 4 персонални мед ссестри! Но реалността е , че над 80% се крадат . Директори с 7 милиона лева год. заплата мед сестрата с 500 евро на месец. Поечето пари в офшорки
3
1
 
10
 
! Отговори
Гого преди 1 месец
Да не говорим, че като идеш в частен кабинет, не ти дават касова бележка (а по закон дори за потребителската такса трябва да дават) за 80, 100 или повече лева. Ето това е сивата зона. Бях на частно (за очите) на преглед в САЩ, най паззарната страна. Всичко под контрол, въведено в компютър, не говоря за подробния преглед. При нас всичко изродено.
2
0
 
25
 
! Отговори
Доньо преди 1 месец
Значи ваденето на кърлеж не е по здравна каса, така ли? Или хем по здравна, хем от нашия джоб? Абе това да не са ракрасителни процедури? Защо се вземат пари от хората, които са потенциално заплашени от една тежка болест, а дори смърт? Това не е здравеопазване, а бакалия, всяка стока (процедура) с етикет, каква хуманност, какво чудо...
1
0
 
24
 
! Отговори
Уникална система! преди 1 месец
Всеки месец заедно с работодателя ми плащаме 270 лв. здравни осигуровки! Всеки месец! И ако ми се забие кърлеж... трябва да платя за ваденето му :) Уникална система :) Истински ми омръзна да бухам пари в бездънна яма. Време е за нива на обслужване според приноса!

Спонсорирани публикации