П. Диков: Страх и алчност причиниха ситуацията на пазара на имоти

Според главния архитект на София още сме в началото на кризата
24 апр 2009 14:24, Десислава Попова
35
П. Диков: Страх и алчност причиниха ситуацията на пазара на имоти
Снимка: БГНЕС

Основните причини за днешната ситуация на пазара на имоти са страх и алчност - стремежът за наднормени печалби породи проблеми, а страхът ги ускори.

Това заяви по време на Втората антикризисна конференция BalREAct главният архитект на община София Петър Диков.

Конференцията се провежда в столицата от днес до неделя с медийното партньорство на Investor.bg

По думите на Диков още сме в началото на кризата.

Диков посочи два основни проблема за пазара на имоти в столицата.

Единият е проблемът с инфраструктурата, който той определи като "плод на безхаберие от страна на общината и държавата", а другият е стремежът за реализация на бързи печалби в "златните години" за изграждане и търговия с имоти.

Тези два фактора доведоха до появата на голям брой имоти, немалка част от които са некачествени, а още по-голяма част са поставени в среда, която е далеч от изискванията на платежоспособните клиенти, заяви той.
 

Вижте още 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
al4en stroit. преди 15 години
Kakto kazvate sredno cenata na kvadrat e okolo 400evro.verno e , q sega kajete koi e tozi nenormalnik biznesmen koito 6te vloji 400ev. i posle 6e prodava na 400ev.TOVA E BIZNES MOM4ENCA nie ne sme blagotvoritelni drujestva....aide kupete si po evtino v ispania garcia i tn. tam 6e vi dadat za 100ev na kv.
33
0
 
0
 
! Отговори
tuert преди 15 години
до 24ако не възразяваш 1. "Банкерът" Хампарцумян не е банкер а е инженер-химик, просто в момента са му отредили ролята Банкер.2. наистина строителите печелят /печелеха/ по 300-400% върху себестойността на квадрат застроена площ.....нооооо, дойде видов ден! за сведение - квадрат застроена площ излиза около 250-300 евро. А те горките искат по 1000 евро. нещо май са се объркали, нали?
32
0
 
0
 
! Отговори
BF преди 15 години
Да купуваш имот в неперспективен регион и то в БГ си е чиста глупост,освен ако не искаш да се прекараш.Ще го разберат всички,но ще бъде късно и точно това е смисъла.Нали ако всички бяха умни,нямаше да сме на това положение.
31
0
 
0
 
! Отговори
Nerealen преди 15 години
Човече- писал съм-чети!!! Само строителните работи струват толкова. В случая парцелът е малък и цената няма да се качи много. Същото е и в големите градове, защото дори и парцелът да е скъп, той се разделя на доста апартаменти!!! А ако ще и на пъпа на Луната да е с 15 училища, болници, детски градини и молчета наоколо не може да имаш от нещо 200% печалба. Не сме балами, всеки има приятел или познат в строителния бизнес и е наясно кое колко струва. Щом като в Меден Рудник в Бургас продават по 390-400 евро кв.м и не са на загуба, значи има нещо нередно.
30
0
 
0
 
! Отговори
YYY преди 15 години
1200 e mnogo za Balchik, ta dori i v centura da e, normalnoto spored men e okolo 900-1000 maksimum
29
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 15 години
Mozesh da gi sadish za psijichna travma.
28
0
 
0
 
! Отговори
сосинка преди 15 години
Моля спешно ми кажете какви евра на квадр. м. да дам за апарто в центъра на Балчик!За начална цена ми искат 1200 евра
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nomer 4 ne znaia dali e umen no ima istina v napisanoto.
26
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 15 години
много си умен, но трябваше да задържиш тези гениални мисли за себе си
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
24 и аз го чух, егати как са ни ограбвали, че то след като такъв специалист шеф на банкерите в страната го каза отговорно пред телевизора ясно, че е така. Банкерете най.добре знаят какви са цените. Направо са за съд тези строители, та те са ни ограбили 300% печалба, та теза ни вземали за София по 700 евро отгоре бе хора. Та всеки продаден апартамент им е носел по една луксозна лимузина и бензина и за следващите 10 години. Баси крадците.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В МОМЕНТА ПО БТВ СЛУЩАМ ИЗКАЗВАНЕ НА БАНКЕРА ХАМПАЦУРЯН КОЙТО КАЗВА ЧЕ НЕ Е РЕДНО СТРОИТЕЛЕТЕ ДА ПЕЧЕЛЯТ 200-300 ПРОЦЕНТА. Е КЪДЕ СТЕ СТРОИТЕЛИ И ТОВА ЛИ Е ЛЪЖА.
23
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
Nikade po sveta ne se predlagat apartamenti na shpaklovka,zamazka i na "tapa" za otoplenie i na vsichko otgore s nizko kachestvo i na tazi thzena.Realno m2 struva 250-300E.Stiga gusha!
22
0
 
0
 
! Отговори
ju преди 15 години
ti mai ne si hodel da pazaruva6 kakvoto i da e ot koito i da e magazin...???smetnal li si izob6to cenata na parcela i kyde se namira tozi parcel?nemoje edno jili6te koeto e v yv ili blizo do centura, s u4ili6te-universitet,bolnica i infrastruktura da go sravnqva6 s nekoe selo makar i do moreto
21
0
 
0
 
! Отговори
Nerealen преди 15 години
Лятото правих оферта на чужденец за строеж на къщаблизо до морето. Всичките ми възможни разходи на кв.м. излязоха около 250-280 евро!!! Айде сложете още 100 евро за лукс, каквото и да означава това в БГ и имате точната сума, която харчи строителят. Останалата разлика от 800-1000 евро са чиста печалба. Това, да правиш 200-300% печалба от един продукт, го няма никъде другаде по света.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
po princip mozhe i da e taka ako se gleda sredna cena za stranata, ne sam siguren za cenite po moreto i v sofia
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Takiva lihvi po ipoteki v evropa otdavna nyama, ne pishi ako ne si informiran
18
0
 
0
 
! Отговори
Карбориович преди 15 години
Благодаря на всички писали преди мен . Разбрах от вас че в България и по-конкретно в София нетрябва да поглеждам камоли да мисля да копувам жилище . Само не ми е язно ако направя ремонт и сложа примерно спецялна дограма с фотосоларни батерии дали ще искат допълнителен данък . Иначе съм абсолютно съгласен че такова некачествено строителство се шири че няма на къде . Не си мислете че в Германия няма некачествено строителство но ако имаш малко желание да отвориш нужните книги и да наемеш адвокат специялист можеш да си върнеш бая от строителя да не кажа че даже и на печалба ще излезне човек . Аз наскоро започнах да строя но за сключването на договора взех със себе си и адвокат вещт по темата и съм доволен . Пожелавам късмет на всички желаещи да купят собствено жилище или къща .
17
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 15 години
Всъшност даването на пари за каквото и да е, което няма възвръщаемост е пилеене на пари!!! А бе приятел тогава защо ядеш??? Разбира се интересно е да се каже, че наемите са близки до вноските по кредитите - разликата е, че в единия случай си загробен с жилище, а в другия свободен с пръст в ....!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и най-некачествените, и най-грозните, и без всяква инфроструктура , и без никакви переспективни окабелявания.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако ни тресне земетресение 4-5 степен ще видите как жилищата луксозно изпълнение ги няма никакви, и куриоза, че критикуваните панелки ще са си там, с дребни козметични дефекти.