Как се превръщат изоставени фабрики в хотели

От старите панелни блокове в България може да стане един много хубав паметник - ако събориш всички и остане само един, казва холандският дизайнер Ян Мелис
19 окт 2007 13:19, Десислава Попова
Как се превръщат изоставени фабрики в хотели
Ян Мелис. Снимка: Личен архив
Холандският дизайнер Ян Мелис е завършил Академията по индустриален дизайн в Айндховен. В момента е ръководител на департамента по вътрешен дизайн на Дизайн академията в Айндховен и преподавател по мебелен дизайн в академията Willem de Kooning в Ротердам.

Сред най-впечатляващите му проекти е проектът Hotel Insomnia (хотел „Безсъние“) в холандския град Флисинген. Използвана в миналото за корабостроителница и ремонт на плавателни съдове, постройката е превърната в мотел с висока артистична стойност.

Ян Мелис беше в София за изложенията СИХРЕ и „Светът на мебелите”. С него разговаряме за превръщането на сградите в идеи, дизайна и разликите между Източна и Западна Европа.

- Г-н Мелис, имате разнообразни проекти - от душ-водопад до Hotel Insomnia през различни интериори и продукти. Кой от тях Ви е любим, кой Ви изразява най-добре като дизайнер и какво ги обединява?

Ще започна в обратен ред – според мен ги обединява идеята, концепцията. Каквато и да е ситуацията, ако направиш добро проучване и добър анализ, получаваш добра концепция – това важи за всичко. Двата споменати проекта ги делят близо 20 години и двата са ми доста любими, като между тях имам много различни проекти.
 
Образованието ми е на дизайнер на продукти, но сега се развивам към интериорен и екстериорен дизайн. Hotel Insomnia ми е особено любим, той е и съвсем нов. Хареса ми също, че докато при продуктовия дизайн винаги трябва да се чака, докато започне производство, сградата за проекта си беше готова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание