Взривяват бивша тютюнева фабрика в Плевен, ще градят мол

Инвестицията в плевенския мол е 32 млн. евро
В Плевен утре ще бъде разчистена чрез взривяване сградата на бившата тютюнева фабрика, където започва изграждане на съвременен развлекателно-търговски комплекс от типа мол. Очаква се около 7 часа сутринта да започне отцепването на района от полиция и охранители. В 8 часа ще бъде извършено взривяването за около минута-две от фирма "Възстановяване и строителство", съобщиха от ръководството й.

Международни консултантски фирми дадоха положителна оценка на проекта за изграждането на комплекса в Плевен, съобщи бизнесменът Аладин Харфан, управител на фирмата, която ще осъществи проекта. Общата инвестиция в съоръжението ще бъде около 32 милиона евро.

По предварителни разчети до март тази година теренът трябва да е почистен и изкопан на 4 метра дълбочина. Строителството на мола е планирано да започне през април и трябва да приключи до април 2009 г.

За осъществяването на проекта е регистрирано "Мол Плевен" АД, поясни Харфан. Амбициите са комплексът да бъде разположен на 50 хил. кв. м, като 20 хил. от тях ще са под земята. Ще има подземен паркинг с 572 паркоместа. От 30 хил. кв. м над земята за търговска площ са предвидени около 20 хил. кв. м.

До 3 на сто от общата площ на мола ще бъде за детски атракциони, до 10 на сто е предвидена за изграждане на 6 киносалона; два ресторанта и заведения за бързо хранене ще заемат до 1.5 на сто от общата площ, предвидено е и до 16 на сто от площите да бъдат предоставени на големи търговски вериги. Супермаркетите в бъдещия мол ще заемат до 11 на сто от мястото, за търговски площи са предвидени до 14 на сто, а за бутици - до 26 на сто. Увеселителните заведения, в това число и боулинг зала, ще заемат около 5 на сто от площта.

Проектът за плевенския мол е на архитект Тони Златарева, която ще работи в екип с чуждестранни архитекти. Плевенският комплекс ще създаде най-малко 450 работни места, каза Харфан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание