Отдадоха под аренда земя в Добричко за 40 лв. за декар

За парцела от 135 декара край с. Огражден е подадена най-високата оферта на есенната сесия от търгове
15 ное 2006 16:07, Десислава Попова
Масив от държавния поземлен фонд в Добричко, отдаден под аренда за пет стопански години, достигна цена от 40 лева за декар. За парцела от 135 декара край с. Огражден, община Генерал Тошево, е подадена най-високата оферта на есенната сесия от търгове за отдаване под аренда на близо 10 300 декара държавни ниви в региона, съобщиха от областната дирекция "Земеделие и гори".

Край Генерал Тошево земята е най-скъпа и наддаването за някои от парцелите там тръгна от 11 лева за декар. Стопаните са спечелили на търговете близо 8 800 декара полета, сочат обявените резултати от наддаването. Спечелилите оферти са при средна цена от 9 - 10 до 23 - 27 лева за декар.

Областната дирекция "Земеделие и гори" предложи тази есен и над 15 200 декара от държавния поземлен фонд за отдаване под наем за една стопанска година. Близо 13 600 декара са пласирани на търговете в почти всички добруджански общини. Парцели край село Росица, община Генерал Тошево, са спечелени за 30- 33 лева за декар. Повечето от класираните на първо място оферти за наемане на полета в областта са по 20 - 22 лева за декар.

Общо над 400 оферти са участвали в есенните търгове за отдаване под аренда и под наем на държавния поземлен фонд в Добричко, обобщават от областната дирекция "Земеделие и гори". Повечето участници - земеделски кооперации, еднолични търговци, предприятия от хранително-вкусовия бранш, са от региона, но има и фирми от София, Варна и Ямбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание