Задава ли се още по-голяма война в Близкия изток?

САЩ не желаят ескалация на конфликтна, а Иран няма ПВУ
30 сеп 2024 15:26, Анисия Иванова
93

Ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала беше една от най-влиятелните фигури в Близкия Изток. Той бе убит при удар в Бейрут.

"Ситуацията е доста сложна. В Израел премиерът Нетаняху използва външнополитическата военна активност с цел да запази своите позиции и води все по-радикална политика. "Хизбула" няма да изчезне, но ще бъде със сериозно намалена мощ", коментира Пламен Димитров от Информационния център на Министерство на отбраната в предаването "България сутрин".

Според международния анализатор Давид Леви пейджърите бомби са били вкарани в "Хизбула" преди повече от пет месеца и са били разпространени от терористите на "Хизбула".

"Това е нещо, което ще го видим във холивудски филми и ще бъде изучавано от военни стратези. Имаше за цел да бъде насочено към конкретни терористи. Неизбежно е да има странични жертви", добави той.

Димитров обясни, че кой е лидерът на "Хизбула" зависи от Ливан.

"Хасан Насрала имаше тежест. Включи се във войната в Сирия, която започна 2011 г. на страната на президента Асад, което автоматично направи "Хизбула" противник на Обединените арабски емирства. Беше водач не само на военното крило на "Хизбула", но и на политическото", каза Димитров.

Д-р Мариян Карагьозов от Института по балканистика на БАН каза пред Bulgaria ON AIR, че "Хамас" не е унищожен и няма решение какво ще се случи след края на войната.

"Всяка надежда за това регионът да не се срине в грандиозен регионален конфликт се крепи на благоразумието на Иран. Ливан не разполага с никакви средства за противовъздушна отпрана. Израелските удари по въздух ще продължат, без да се стига до сухопътна операция. Израел бомбардира и Сирия, нанасят се удари и по цели в Йемен. Израел разширява периметъра на своите военни операции", посочи д-р Карагьозов.

Леви отбеляза, че на 8 октомври "Хизбула" е започнала обстрел срещу Израел. По думите му над 11 хил. ракети са изстреляни до момента.

"Единствената причина, поради която Иран и Израел не влизат в директна война, е абсолютната военна невъзможност на Иран да води такава война, защото няма авиация, няма противовъздушна защита", уточни той.

Според Димитров президентът на САЩ Джо Байдън не желае да започне голяма война в Близкия изток, в която да бъде въвлечен и Иран, защото това автоматично означава покачване на цените на петрола. Димитров е на мнение, че няма нищо по-чувствително за американския избирател от цените на бензина. Д-р Карагьозов се съгласи, че американската администрация не иска конфликтът да нарасне.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от Русия
Мисията на Марк Рюте в НАТО: Сплотете Запада, успокойте Изтока, помогнете на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До долния. "Клетите евреи" ли. Ционистите ли са клетниците ?!? Те са едни наглеци. Може да спечелят но с американски пари и оръжия също като украинците без САЩ са кръгли нули.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Сухопътната операция вече започна. Агресора вече мина границата във всеки смисъл на думата.
86
0
 
0
 
! Отговори
По-голяма война? преди 4 дни
Едва ли. Израел е създаден от управляващите САЩ (Ротшилд е един от тях) с цел поддържане на напрежение и налагане на политики. Това значи, че там конфликтът ще е вечен. Клетите евреи не могат да се осъзнаят, че чрез куп красиви лозунги ги използват. Двустранна политика на САЩ пък пречи на арабите да се обединят.
85
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 4 дни
Колко ще продължат войните зависи от Бил Гейтс. Питайте него, нали той каза че трябва за загинат милиарди за да могат богопомазаните да дишат.
84
0
 
1
 
! Отговори
MI 6 преди 4 дни
До MOSADСпоко Varg не е терорист , най-обикновен расист , вълк единак , има картотека в диспансера...
83
0
 
2
 
! Отговори
Географията е важна преди 4 дни
Семитите си воюват от 2000 години, не ни занимавайте с проблеми между братовчеди. Във пустинята водата и земята е малко без войни няма да има контрол на насселението. Затова си се бият между братовчеди. Араби и евреи са семити -рода , но геогравията ги принуждава да се бият. Ррелигиите са само за оправдание.
82
1
 
2
 
! Отговори
кореняк преди 4 дни
Израел ще яден един голям бой от арабите.... като не искат мир на им война ! И ще си заслужат да си изгубят отново държавата...
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нищо не се задава, ама защото Иран се сниши. Колегата долу, обаче не е прав. Иран не се страхува от Израел, а от САЩ. Израел без САЩ са нула. Много народ на малка територия. Иран ще ги смачка. Просто се притесняват от реакцията на САЩ. Ако Израел е толкоз велик защо все САЩ ги спонсорират с милиарди за военна помощ непрекъснато. Огромна държава не разчитам чужди помощи.
80
0
 
0
 
! Отговори
MOSAD преди 4 дни
До VargXM....A ? .....XM...
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Каква война? Тя преди да почне войната завърши. Иран се страхува да воюва затова използва само терористични проксита. А и трите ирански проксита Хамас, Хизбула и Хути са нокаутирани. Иранските молли може и да са луди ама не чак дотолкова да тръгнат с голи задддници срещу Израел.
78
0
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 4 дни
Искаха смърт, и я получиха. На кого по-напред да помага Иран? Военното ръководство и политическо на терористите не съществува вече. Каква война ще водят останалите брадати, които са чели само една книга?
77
5
 
3
 
! Отговори
Varg преди 4 дни
ИЗРАЕЛ ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН С ОГЪН
76
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 4 дни
Сега какво чакаме? Да видим дали Русия ще се отблагодари на Иран за дроновете, които получи с балистични средства за масово поразяване, а за да е по-красиво ще се окажат от Северна Корея:)
75
3
 
5
 
! Отговори
И.Б. преди 4 дни
Съществува договор, иницииран от ООН, на територията на Ливан южно от река Литани да не се разполагат военни съоръжения, представляващи опасност особено за северен Израел. Договорът бе нарушен от Хизбула. Тя струпа точно там танкове, ракети и прочие. Затова Нетаняху им отговори с противодействие.
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Как е фолцваген?
73
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Според русофилите Германия трябва да обяви война на Австрия и на Швейцария, понеже са немскоговорящи, България трябва да атакува Македония, понеже там говорят на български диалект, Португалия да нападне Бразилия, Испания да атакува почти цяла Южна Америка плюс Мексико и разни други, Великобритания да нападне САЩ, Австралия и други. Нали по примера на Русия... Русофили, вие освен за ракети, за самолети и за война, за друго мислите ли? Не знаех, че в трета възраст хората стават толкова агресивни.
72
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Европа се лиши от пазарите на Русия и от пазарите на Китай. Европа стана инвестиционно непривлекателна, никой не инвестира в ЕС - цената на производство нарастна колосално, в какво да се инвестира.
71
3
 
7
 
! Отговори
Пригожин преди 4 дни
То там война няма. Има як пердах от страна на Израел към Хизбула и прокситата им.
70
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Който зло мисли, зло намира." Сърбия и Русия мислеха злото на България, като създадоха Македония. Получиха войни - Косово и Украйна. На всичкото отгоре Косово е на югозапад от Сърбия, а Украйна на югозапад от Русия. Точно както Македония е на югозапад от България. Събдата си знае работата.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До До 66 - Аз проблеми с възприятията и реалността нямам. Там се пращат хора като теб например. Видимо имаш проблеми и с възприятията, и с емоциите. Успех с лечението!