"јл ƒжазира": —јў см€тат, че »ран може да атакува »зраел на 14 април

»зраел об€ви, че "следи отблизо планирана атака"
13 апр 2024 23:15,  расимир јнгелов
40
"јл ƒжазира": —јў см€тат, че »ран може да атакува »зраел на 14 април
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

ќфициален представител на американската администраци€ за€ви пред катарски€ телевизионен канал "јл ƒжазира", че —јў см€тат, че »ран може да атакува територи€та на »зраел рано сутринта на 14 април в отговор на удара по консулството на »сл€мската република в ƒамаск.

"ƒълбоко сме обезпокоени от перспективата за широкомащабно нападение срещу »зраел", за€ви официални€т представител. "—ъществува гол€ма веро€тност »ран да предприеме нападение срещу »зраел рано сутринта утре, в недел€", добави той.

ћеждувременно министърът на отбраната на —јў Ћойд ќстин е уверил колегата си …оав √алант в "непоколебимата подкрепа на —јў" по време на телефонен разговор, съобщи говорител€т на министерството на отбраната на —јў ѕат –айдър, цитиран от ƒѕј.

ќще по темата
ќстин е за€вил, че »зраел може да "разчита на пълна подкрепа от страна на —јў" срещу евентуални атаки от страна на »ран и неговите съюзници.

¬оенното напрежение в Ѕлизки€ изток се увеличи значително след предполагаеми€ израелски въздушен удар по комплекса на иранското посолство в сирийската столица ƒамаск в началото на април, при който загинаха двама бригадни генерали, отбел€зва ƒѕј.

ƒържавното ръководство в “ехеран заплаши да отвърне на удара.

Ќа фона на покачващото се напрежение »зраел об€ви, че "следи отблизо планирана атака" срещу него от страна на »ран и съюзниците на “ехеран в региона. “ова за€ви израелски€т министър на отбраната …оав √алант, без да даде повече подробности за заплахата, предаде –ойтерс.

¬ из€влението си √алант за€ви, че израелците тр€бва да се съобраз€ват с всички заповеди, които могат да бъдат издадени от военното командване, което прослед€ва пристигащите ракети и други въздушни заплахи, за да информира обществеността дали да се укрие.

ƒнес в »зраел б€ха отменени планираните за следващите дни училищни екскурзии и други младежки дейности, свързани с началото на празника ѕасха, и въоръжените сили б€ха поставени в пълна бойна готовност поради възможна атака от страна на »ран.

√лавни€т военен говорител контраадмирал ƒаниел ’агари об€ви тези мерки на брифинг по телевизи€та и за€ви, че десетки бойни самолети са били вдигнати във въздуха като част от състо€нието на готовност.

–однините на служителите в германското посолство в “ехеран днес напускат »ран поради страховете, че напрежението между него и »зраел може да ескалира, предаде ƒѕј.  

√оворител на германското външно министерство пък съобщи, че в момента се предприемат мерки за сигурност и във ведомството е свикан кризисен щаб. ѕовече от 100 германски граждани са се регистрирали в списъка на министерството за готовност при кризи (т.нар. „≈лефанд“) – система, ко€то позвол€ва на германците в чужбина бързо да бъдат информирани от официални представители на страната за насто€щата ситуаци€ и да бъдат включени при потенциални антикризисни мерки.

¬ петък германското външно министерство призова всички германски граждани да напуснат страната и издаде предупреждение срещу пътуването в страната, казвайки, че ситуаци€та със сигурността може внезапно и бързо да се влоши.

ћеждувременно по данни на –ойтерс  анада е предупредила гражданите си да изб€гват пътувани€ до »зраел, ивицата √аза и «ападни€ бр€г, повишавайки оценка на риска на региона поради повишената заплаха от атаки на израелска територи€. ¬ъншни€т министър ћелани ƒжоли за€ви в социалната мрежа „≈кс“ късно снощи, че канадците в района тр€бва да обмисл€т как да го напускат.

"— повишени€ риск от атаки на израелска територи€ ситуаци€та с регионалната сигурност остава силно нестабилна и може без предупреждение да ескалира", написа т€.

ѕравителството в ќтава по-рано предупреди канадците да изб€гват пътувани€ към региона, ако не са належащи.

¬чера президентът на —јў ƒжо Ѕайдън за€ви, че очаква »ран да нападне »зраел „по-скоро, отколкото по-късно“ и предупреди “ехеран да не предприема действи€.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


40
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
33
2
 
2
 
! ќтговори
¬еднъж-завинаги! преди 1 месец
ћюсюлманите не и дават сметка, че не могат да спечел€т война срещу  осмическа јмерика, а това се казва политическа неграмотност и некомпетентност. —коро, също както ’амас , ще започнат да ви€т за спиране на войната, но този път н€ма да им се размине...
32
4
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќ€ма по слабоумно същество от русофила. “ъъъпи та чак вдлъбнати.
31
10
 
9
 
! ќтговори
«апознат преди 1 месец
 акто винаги краварите зна€т кога и кой щ нападне защото това е т€хна инсценировка
30
10
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јйде сега и нашите евроатлантически пудели да се изкажат, че са били изненадани.....за пореден път!
29
9
 
8
 
! ќтговори
ћуахаха преди 1 месец
∆о Ѕайƒэн се ¬кара във ¬ойни, които н€ма начин как да —печели и то в »зборна √одина, но н€ма  ак - все пак —јў не е —вободна ƒържава, а е  олони€ на ёде€ от 1913, когато ѕредател€т ”дроу ”илсън («а това му и направиха —тату€ в —офи€) предаде ‘едерални€т –езерв на ёдеюЋихварите и реално —јў - беше заличена напрактика и остана само на харти€!
28
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
» още CNN: има веро€тност от самолетоносача јйзенхауер да бъдат изстрел€ни ракети
27
5
 
3
 
! ќтговори
до 27 преди 1 месец
ўе засип€т ама на най...нормално е »ран да отговори с атака...а представи гоулемлиберасте ако иран бе нападнал с ракети западни посолство...само по себе си това акт на война..а също така едваличифутите са атакували посолството на »ран бе да се обад€тнаконекрадците отвъд океана
26
9
 
5
 
! ќтговори
ёдею’азарите преди 1 месец
скоро - ќтново ще са Ѕездомни - –уси€ ще «аличи ”крайна, »ран ще «аличи »зраел! а —јў и ≈— на ръчно командване от “елјвив, ще ѕочертват и ѕоследните Ѕели - за ¬ойните на ’азарите!!
25
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕо CNN дават на живо, от преди 1 мин новината е че »ран е изстрел€л балистични ракети към »зраел, и хората се отправ€т към бомбоубежищата
24
4
 
6
 
! ќтговори
да припомн€,че преди 1 месец
Ќатан€ху отказа да помогне на ”крайна срещу путин , а сега бере плодовете на това глуповато решение---първо ’амас, а сега и »ран....все съюзници на путин атакуват »зраел.  ой беше казал,че при€телите на врага ми са и мои врагове... ќтделен е въпросът кои са при€телите на путин---джихадисти, талибани и а€толаси....ћного бих се радвал на  опейкин да каже нещо за ƒжихадистите, талибаните и а€толасите...но да внимава, ако се обиди путин---има прозорци, басейни и новичок...
23
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ћи те дроновете вече излет€ха, бре другари. ќтворете истинските новини и си сверете часовниците.
22
3
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—јў преместиха н€колко кораба и са в пълна бойна готовност. ¬ случай че чapшафите удар€т »зраел, —јў ще ги засип€т с ракети :))(
21
9
 
5
 
! ќтговори
ѕоследни Ќовини преди 1 месец
вече не 1, 3 –о€ка от »рански ƒронове  амикадзе се нас€т към »зраел! до 2 часа почват да ѕадат, при което ѕ¬ќ-то се ѕобърка и »ран ще ”дар€т с Ѕалистични –акети - »ран до „асове ще ќсвободи най-сетне  олони€та на ёде€ —јў от –0бството, в което са вече почти 100 години!
20
8
 
3
 
! ќтговори
ћохамед преди 1 месец
»ранците да анексират израел в стил ƒонбас и да се приключва с този театър, че идат и по важни събити€ като ≈вро 2024 и първото пътуване на човек до луната :))
19
3
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕосолството ще защити »зраел. ѕутин е диктатор
18
8
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»ран вече удари »зраел и никой не може да ги спре да го прав€т гаврата със сащ и господарите им от »зсраел продължава.
17
9
 
7
 
! ќтговори
ёдеите то€ ѕът преди 1 месец
ще си Ќамер€т ћайстора - носи се –о€к от »рански ƒроново  амикадзе към т€х! ќчаква се може ми с ƒроновете сато след 2 часа стигнат и ќбъркат ѕ¬ќ «ащитата да полет€т и Ѕалистичните ¬исоко точни ракети - »ран има јрсенала и технологиите до ”тре - »зраел - да н€ма!
16
11
 
8
 
! ќтговори
‘ют преди 1 месец
„аршафите наистина са полудели. “ова ще бъде първата и последна атака за т€х.
15
5
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬ »зраел нали един възкръсна? —ега да помага!
14
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—ъс см€тане не става. “р€бва си разузнаване.