Хиляди на протест в Тел Авив поискаха сделка за заложниците

Демонстрантите призоваха за предсрочни избори
23
Хиляди на протест в Тел Авив поискаха сделка за заложниците
Снимка: БГНЕС

Днес се навършиха се шест месеца от изненадващото терористично нападение на радикалната палестинска групировка "Хамас" в Южен Израел. Жертви на атаката на 7 октомври м.г. бяхаоколо 1200 души, повечето цивилни, а 250 бяха взети за заложници в Газа.

Снощи в Тел Авив се проведе демонстрация с искане да се сключи сделка за освобождаването на всички, останали в плен на групировката. В протестиращите се вряза автомобил, при което са ранени леко петима души. Десетки хиляди протестираха срещу правителството на премиера Бенямин Нетаняху и призоваха за предсрочни избори, предаде БНР.

На станалите традиционни ежеседмични протести се стигна до сблъсъци с полицията, има най-малко петима арестувани. Според местни медии в Тел Авив около 45 хиляди души са се включили в протеста, а според организаторите присъстващите са били 100 000. За днес също е организирана демонстрация - в Ерусалим, протестът ще бъде пред Кнесета под наслов "националната победа е равна на връщането на заложниците".
Около 250 израелци и чужденци бяха взети за заложници от екстремистите на 7 октомври. Смята се, че 129 все още са задържани в Газа, 34 от които се смятат за мъртви. При нападението на "Хамас" в Южен Израел бяха убити над 1100 души, повечето от които цивилни. Ответната офанзива на Израел доведе до над 33 000 жертви в Газа според здравното министерство на палестинския анклав, управляван от "Хамас".

"Нищо не може да оправдае ужасът, причинен от "Хамас" на 7 октомври. Призовавам за безусловното освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас" и други въоръжени групировки", призова генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в специална обръщение по повод половингодишнината от нападението.

Междувременно катарската телевизия "Ал Джазира" съобщава за интензивни боеве между израелските сили и палестински бойци в град Хан Юнис в Ивицата Газа. "Хамас" твърди, че са били убити 14 израелски войници по време на засада.

По-късно днес се очаква в столицата на Египет - Кайро, да бъдат подновени преговорите за примирие. "Хамас" съобщи вчера, че ще изпрати делегация, а военновременният кабинет на Израел ще се срещне днес, за да реши дали ще участва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: ХамасИзраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мислех, че копейките шмъркат нещо, за да ръсят постоянно глупости . Сгрешил съм - те се раждат дрогирани.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига ги защитавайте!Избиха и хора от хуманитарната мисия!Ционизма и фашизма са най-голямото зло на планетата! Да избиваш наред,без грам жалост към деца и бебета,какво е?Не виждам по-какво се различават от тези,които нападнаха израелски граждани.
20
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Сделка няма да има.Ще има ресто докрай там.
19
3
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Така, докато газят в кръв, с леки молби към нентаняху , ако е удобно" не така". Разбира се , няма да бъде обявен за военнопрестъпник. Случва се, позволено им е
18
2
 
9
 
! Отговори
ХАМАС е Израелски преди 1 месец
проект - да измести движението за освобождаване на Палестина. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!
17
2
 
2
 
! Отговори
за Орбан - веднага преди 1 месец
За Орбан още не са се събрали протестиращите разтръбихте, а срещу Хабиби десетки хиляди кой ден протестират - чакахте да се разотидат ли да да мецнете?
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Египет до отвори границата за жени и деца, и до ги нахрани богато.След това ултиматум до мъжкото население за предаване и проверка.Който не е воювал да бъде освободен,останалите от Хамас да бъдат изтребени докрак.Ако сега Израел ги изпусне,пак ще копаят тунели и складират ракетки.
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да има сделка,защото ще спре войната и НетаНаЯху няма да може да получи втора херния от мъкнене на пачки,които си е взел за себе си от помощите.
14
3
 
3
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 месец
да де, ама единственият начин да се разпръснат теа демонстранти е да долети някой и друг Шахед от някъде...и без друго им ги обещаха...
13
6
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Понеже се начетох на глуповати вицове из коментаторското пространство,та викам да попредложа да се подсетят някои,че Палестина абсолютно никога не е била палестинска. Държавата Израел бе създадена на основание такова,че преди две хиляди години тази държава бе унищожена от Рим и Арабия. След Втората Световна Война Държавата Израел бе решение на ОБЩИЯТ СБОР ОТ СВЕТОВНИ НАРОДИ. Земята ,върху която се застрои Израел бе СОБСТВЕНОСТ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ,А НЕ НА НЯКАКВА НИКОГА НЕ БИЛА ПАЛЕСТИНСКА ДЪРЖАВА.
12
7
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Протестиращите са палестинци и сефарадски евреи,а не Ашкеназки Израилтяни. Това е едно на ръка.Второ на второ на протестиращите им давам зелена светлина да се договарят с Хамас,а не да хленчат на Правителството. Никой не вързал някой от негодуващите да сглоби контактна група и бъде организирана среща ,изискваща освобождаването на заложниците или поне осветляване на истината дали реално са живи. Мисля,че с този си коментар поставям в матова ситуация врякащите сефаради и палестинци. Действие!
11
5
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Чеф...те,все за пари говоря и все на жертви се правата,но вече са убиици и агресори.
10
6
 
12
 
! Отговори
Кой преди 1 месец
Кой можеше да повярва че евреите,вечните жертви ще направят такава касапница по жестокост равна фашиските?!
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Форумната копейка и в неделя заработва денги.
8
8
 
9
 
! Отговори
Израел!!! преди 1 месец
Кой нападна пръв Палестина преди 80г.и убива и граби земите на арабите?!
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кои заложници? Нали Израел изрина всичко в Газа. Какви заложници още бълнуват. Израел изби и своите.
6
6
 
12
 
! Отговори
Факти преди 1 месец
Израел понася големи загуби в жива сила и техника но крие.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бой до последната арабела :)))
4
3
 
12
 
! Отговори
Там преди 1 месец
Евреите от 80г.грабят земята и убиват араби.Нападението на Хамас е в окупираните територии,значи са искали да ги освободят от евреите?!
3
8
 
8
 
! Отговори
евроатлантици преди 1 месец
А кой нападна Израел Марсианците ли.