Ердоган нарече Нетаняху нацист, той го обвини за кюрдите

Турският президент е един от най-яростните критици на Израел
11 мар 2024 13:36, Елка Василева
28
Ердоган нарече Нетаняху нацист, той го обвини за кюрдите
Снимка: архив, БГНЕС

Размяна на реплики между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и израелския премиер Бренямин Нетаняху през последните дни втвърди още повече тона между двете страни, съобщава турското електронно издание "Дейли сабах".

Полемиката започна, след като Ердоган нарече на митинг в Истанбул Нетаняху и неговото правителство "нацистите на нашето време, редом до Хитлер, Мусолини и Сталин" заради "хуманитарните престъпления, които са извършили в Газа".

Нетаняху на свой ред заяви, че отказва да бъде поучаван от Ердоган, когото обвини, че "използва натиск в собствената си страна срещу кюрдите и критиците" на правителството.

Ердоган е един от най-яростните критици на Израел от началото на войната в Газа, която започна след нападение на палестинската групировка "Хамас" в Израел на 7 октомври, което според Израел е отнело живота на най-малко 1160 души. Израел отговори със сухопътна и въздушна офанзива, в резултат на която според министерството на здравеопазването в Газа са загинали най-малко 30 878 души, предимно жени и деца, напомня "Дейли сабах".

Към новата размяна на реплики се включиха и други официални представители от Турция. Говорителят на турското външно министерство Йонджю Кечели напомни, че Израел е съден в момента по обвинение в геноцид пред Международния съд.

"Никоя друга страна, освен израелското правителство, не носи отговорност за престъпленията, извършени срещу палестинския народ в Газа. Членовете на израелското правителство, които се стремят да създадат фалшив наратив, не могат да прикрият тези факти", заяви в неделя говорителят на турското МВнР и добави, че "съвестта на човечеството и международното право несъмнено ще гарантират, че израелските власти ще понесат отговорност".

Йомер Челик, говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, заяви, че отговорът на Нетаняху на обвиненията на Ердоган е "без никаква стойност".

"Световната съвест осъжда Нетаняху за това, че заплашва регионалния и световния мир", каза той. "Ще продължим да разобличаваме престъпленията, които Израел извършва срещу човечеството, пред всички възможни платформи", добави Челик.
 
Директорът по комуникациите на турския президент Фахреттин Алтун коментира, че Нетаняху "отново се е нахвърлил срещу нашата страна, за да прикрие собствените се престъпления".

"Няма такова количество лъжи, дезинформация и измама, които могат да прикрият историческите кланета, които той е извършил срещу невинни цивилни", написа Алтун в социалната мрежа "Екс". "Историята вече го е осъдила като най-катастрофалния лидер за този регион, както и за собствената му страна", посочи още той, добавяйки, че Турция ще продължи да отстоява твърдо позицията си за "истина, справедливост и деколонизация в Палестина" и своята "пълна солидарност с нашите палестински братя и сестри".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
3
 
! Отговори
истински мъж преди 1 месец
Ердоганя е изкукал стар шебек.Ми то исляма е нещо по-лошо и от фашизма.Избиването на невинни хора в ислямския свят го нямат за нищо.Потъпкването правата на хората в ислямския свят е първа необходимост.Е за женския статус да не говорим.В ислямския свят жената е по-долу и от камилата.Невежеството на хората в ислямския свят е задължително.За наука,високи технологии да не говорим.И този стар фес има наглостта да говори за Израел?
26
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Турци и евреи са избили десетки милиони българи по време на Османското робство...
25
1
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Турците са тюрки и са по близо до жълтата раса и монголите , реално генетично нямат нищо общо с арабите.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ердоган е хитрец ,руднсжитежму построиха атомна центра и накара централа преди продаваме ток на Турция сега нашите политици от ПП така направихме че ще купуваме ток от Турция на 1,20 лв за киловат и то без нощна
23
0
 
5
 
! Отговори
Боко СуперСтара преди 1 месец
Бай Ердоган каза на палестинците:"Не ме гледайте какво правя а ме слушайте какво говоря на Натеняху"
22
3
 
6
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
До Анонимен 15 Ко стана с армадата от 1000 гемии дето турчина щеше на праща? Туй шубето голям страх, да знаеш...
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И двамата са бандити, ама САЩ и ЕС не им въвеждат санкции и не въоръжават противниците им. Що ли?
20
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие луди ли сте да сравнявате украинците с палестинците??? Едните са нали братя во Христа, а другите внуци на ония, дето ни клаха пет века!? Мачкай, Биби! Мачкай, Зеленски!
19
3
 
7
 
! Отговори
До еврейска дефиници преди 1 месец
Не правиш разлика между левите и десните евреи. Едните са глобалисти и неомарксисти (Сорос), а другите (Нетаняху) върли националисти.
18
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нетаняху е пич. Показва на европейците как трябва да се действа с исляма.
17
11
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Мразя тоя отрязан турчин и в червата но тук няма как да бъде по-прав. Израел в момента прави това което дори и нацистите не са правили с евреите през ВСВ!
16
19
 
11
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Турчина е ятак на терористите от Хамас. Дългата ръка на Израел ще ги спипа рано или късно. И той го знае. Веднъж хванат на хорото с Иран и световния тероризъм, си осъден на глад, мизерия и изолация. И той го знае.
15
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На евреите и през ум не им минава да се дръвчат на турците . Това не са безпомощни палестинци
14
2
 
10
 
! Отговори
Еврейска дефиниция преди 1 месец
национализъм в Израел = отстояване на интересите на държаватанационализъм в останалия свят = крайнодесен "екстремизъм"/нео-нацизъм/фашизъм
13
7
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Гладни араби тичат след самолет а той хвърли половината си пакети с помощи,в морето ,хората падат от изтощение и глад и се давят за пакет храна....това предизвикаха евреите,геноцид и смърт а света гледа потънал в кръв и нищо.....
12
5
 
5
 
! Отговори
Разумен преди 1 месец
Най-добре да се уговорят и в един и същи час да си раменят по 10 стратегически ракети с ядрени глави поне 50МТ Това ще реши всички противоречия!
11
3
 
24
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Еврейския ционизъм е по жесток от фашизма.
10
2
 
14
 
! Отговори
Доброзвяр преди 1 месец
Разделяй и владей. Кюрди, мюсюлмани, християни, еврей, украйнци и руснаци, русофили, и русофоби, черни и бели, и да се бият всичките за да може един да се окаже. Разделяй и владей. Вегани и месоядни, екозащитници и предприятия бълващи отрови но обичат природата щото плащат карбон такса - разбираш ли.
9
3
 
6
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Не съ карайте, бе, Бийте съ!!!!! -))))
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами... и двамата са прави хахаха