Голяма опасност: Градовете в сухите региони са зле подготвени за проливни дъждове

ОАЕ бяха ударени от най-силния проливен дъжд от началото на записите през 1949 г.
23 апр 2024 18:50, Анисия Иванова
21
Голяма опасност: Градовете в сухите региони са зле подготвени за проливни дъждове
Снимка: БГНЕС/EPA

Проливните дъждове, които наводниха Дубай тази седмица, спряха въздушния трафик, повредиха сгради и улици,и накараха експертите по климата и обикновените граждани да се запитат дали един от най-горещите и сухи градове в света трябва да бъде по-добре подготвен за екстремни бури.

Метеоролозите знаеха няколко дни предварително, че към Обединените арабски емирства ще се насочи голяма буря, а властите издадоха предупреждения, в които призоваха гражданите да си останат вкъщи. Въпреки това най-големият град Дубай все пак беше блокиран тази седмица, като един от най-силните дъждове от десетилетия насам наводни улици, домове и магистрали. 

"Системите за управление на дъждовните води в миналото са били считани за "ненужен разход" поради ограничените валежи" в ОАЕ, казва Карим Елгенди, асоцииран сътрудник в Центъра за околна среда и общество в Чатъм Хаус. "С увеличаването на променливостта на валежите в региона и с нарастването на вероятността от такива събития икономическите аргументи за такива системи стават все по-силни."

Причиненото от човека изменение на климата прави екстремните метеорологични явления като горещините и дъждовете по-интензивни, по-чести и по-трудни за прогнозиране. Според дългосрочните научни прогнози Близкият изток ще се сблъска с по-високи температури и намаляване на общото количество валежи. Но според изследователите тези много сухи места ще преживеят и бури, които ще изсипят безпрецедентни дъждове. Това принуждава правителствата да обмислят дали да се адаптират към редките, но разрушителни събития - и как.   

Представители на правителството на ОАЕ не отговориха веднага на писменото запитване за коментар.

"Това е истински контрапункт в мисленето за разходите и алтернативните разходи", казва Линда Ши, доцент, специализирана в адаптирането към градския климат в университета Корнел в САЩ. "Тези събития вероятно ще бъдат непостоянни и непредсказуеми."  

Във вторник ОАЕ бяха ударени от най-силния проливен дъжд от началото на записите през 1949 г. Учените и синоптиците обясняват бурята с голямото количество влага, която се издига от затоплящите се морета в атмосферата, преди да падне като дъжд над Арабския полуостров.

Възможно е бурята да е повлияна от климатичното явление "Ел Ниньо", което води до затопляне на моретата и промяна на метеорологичните условия в световен мащаб. Изменението на климата не може да бъде изключено като фактор, въпреки че са необходими по-подробни проучвания, за да се установи точното му влияние, заявиха няколко климатолози и синоптици пред Bloomberg Green.

"Макар че подобни масивни наводнения са се случвали и в миналото, огромният мащаб и интензивността на валежите, които ги предизвикаха, са точно това, което наблюдаваме все по-често в нашия по-топъл свят", казва Хана Клок, професор по хидрология в Университета в Рединг, Великобритания. "При толкова много дъжд, който пада наведнъж, дори внимателно проектираните отводнителни системи трудно ще се справят с него."   

Наводненията веднага привлякоха вниманието към програмата на ОАЕ за засяване на облаци, която включва впръскване на частици в облаците, които могат да повлияят на валежите. Според Аурооп Гангули, професор по гражданско и екологично инженерство в Североизточния университет в Бостън, обаче ще е необходим "значителен анализ на данните", за да се установи каква роля е изиграла тя за по-екстремните дъждове, ако изобщо е имало такива. "Често големите наводнения в даден град са свързани с градската канализация и свързаните с нея инфраструктури", казва той.

Дубай и ОАЕ като цяло не са били подготвени за такова голямо количество вода, паднало за толкова кратък период. Отводнителните системи бързо се оказаха недостатъчни да поемат потопа. Подземните гаражи бяха напълно наводнени, а водата се стичаше по улици, магистрали и домове.

След отминаването на бурята бяха изпратени цистерни, които изпомпваха водата от улиците, но дни по-късно някои населени места, водоеми и местни футболни игрища останаха наводнени. Последиците продължават да се разпространяват. Рафтовете в някои местни супермаркети бяха все още празни в четвъртък вечерта. Училищата бяха затворени за четири дни, а държавните служители бяха помолени да работят от вкъщи, където е възможно. В петък следобед международното летище в Дубай съобщи, че разрешава заминаващите полети, но ограничава броя на входящите полети през следващите 48 часа.

"Градовете в сухите региони може да са особено зле подготвени за проливни дъждове, тъй като сградите, ландшафтът и инфраструктурата не са проектирани с оглед на отводнителния капацитет", каза Закари Ламб, доцент в катедрата по градско и регионално планиране в Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ. "Изменението на климата нарушава дългогодишни предположения за ландшафтните и климатичните условия, които са били основа за проектирането и планирането на сгради и градове в продължение на поколения."    

Дубай не е единствен, който е изправен пред този проблем. Миналата година супербуря скъса язовири в Либия и предизвика наводнения, които опустошиха град Дерна и отнеха живота на най-малко 5000 души. Миналата година части от Пекин също бяха потопени, след като китайската столица беше ударена от най-силните валежи за последните 140 години. Наводненията отмиха домове и причиниха смъртта на десетки хора, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

"Дубай може да се подготви само за това, което смята, че е в рамките на вероятността за бъдещето", казва Лиза Дейл, специалист по адаптиране към климата в Колумбийския университет в САЩ. "Прогнозите за бъдещите метеорологични модели се основават на минали метеорологични модели, което прави много правителства неподготвени за въздействия от изменението на климата, които не са исторически обичайни."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Близък Изток
Херцог: Най-голямата заплаха за света е желанието на Иран за атомна бомба
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Природата се самозащитава. Валежите последвани от наводнения охлаждат атмосферата. Изпаренията на падналата вода отнемат от енергията и охлаждат.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези са толкова необразовани и ментални че не знаят къде живеят. Може ли да има град с небостъргачи, без канализация по улиците. Разходът на енергия в този район е 7-19 тона петрол -еквивалент. Дано вали още повече.
18
0
 
1
 
! Отговори
Сашо Скиора преди 1 седмица
Те и за сняг са по-слабо подтовени.В Норвегия пък нямат готовност за сухи зими с по 25 градуса температура...
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е, и?! Бели държави, ще се оправят. За разни иранци и подобни голтаци не ме интересува, всички богати араби са съюзници на САЩ. Бели държави. Вие си гледайте селските коптори и панелите, че една застрахована съборетина няма и ще ревете после на държавата да ви оправя, ама няма да ви огрее.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва Ноев ковчег за оцеляване, с лодки и коли не става, но кой ли ще успее да се качи.:))
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най високата сграда в Дубай и светът няма канализация. Камиони чистят септичната яма всяка нощ. Да се радват че не и покафявяло по улицата където закъсаха тия коли.че и в българия пазар няма да им се отвори от миризмата
14
0
 
1
 
! Отговори
Дубайчо преди 1 седмица
Арабите имат долари за 1000 години напред да ги буха дъжд , сняг , торнадо и пясъчни бури. Само им гледайте сеира.
13
0
 
5
 
! Отговори
Джамбазо преди 1 седмица
Сега автокъщтите ще се напълнят с мухлясъли нов внос коли на малко километри от арабите.
12
0
 
1
 
! Отговори
Ач преди 1 седмица
До АнонименТо на 500 метра височина ве ръб кво плуване
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо им няма в Дубай, карат си джиповете в реките и живота си върви. Като му угасне колата някъде я зарязва насред водата нищо, че ще пречи. Като не са си предвидили нищо отводняващо ще страдат, ето че се случва и там да има проливен дъжд. Паветата са ги редили направо върху пясъка и сега са пропаднали на доста места. Ще има много работа за бачкаторите от Индия и Пакистан. Този кич който създадоха с небостъргачите и хотелите ще им изяде главите. Земята ще се освободи сама.
10
0
 
1
 
! Отговори
евроджендър преди 1 седмица
Пълни глупости
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ония в шуменското плато да му мислят как ще плуват :)))
8
0
 
3
 
! Отговори
Шейхо преди 1 седмица
Арабин дъжд праи , нормата за 75 години за 48 часа праи , не язди камила кара Г класа, пика в златна тоалетна, арабин много умен и велик-жив дявол .
7
2
 
12
 
! Отговори
Кауза пердута преди 1 седмица
Има птограми за ръсене на прах във въздуха да спирал лъчите на слънцето, за пускане на мутирали кумари .В Добай дъждовете бяха предизвикани от машини всичко е явно и обявено. Сеч в Амазонка-климатика на Земята с темпове една България като площ на година. И икат няма да ядете месо, няма да карате коли , ще избием животните като за начало, после малко войни -стрелят по стотици хиляди снаряди някой от обеднен уран -нема проблем. Иначе проблема бил в кравите оти пръцкали. Е аре малко по сериозно.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цитат:\Наводненията веднага привлякоха вниманието към програмата на ОАЕ за засяване на облаци, която включва впръскване на частици в облаците, които могат да повлияят на валежите. \, Е пооляли са се ОАЕ в засяване на облаци, явно за да няма щети, торнадо, бури и наводнения, трябва мярка с експериментите им. С природата шега не бива, явно това я унищожава и тя отвръща с подобни реакции.
5
0
 
0
 
! Отговори
МОНТАНЕЦА преди 1 седмица
Я.СТИГА.СТИЯ.ЦИКЛОНИ.БЕ.РАЧЕВИЗКУКУРИГА.ЛИ.БЕ.НЕКА.ТЕ.УДАРИ.ЕДНА.ГРАДУШКА.А.ТИ.ПРОБИЕ.ГЛАВАТА.МЕРИ.СИ.ПРИКАЗКИТЕ.КАТО.ГОВОРИШ.ЗАВРЕМЕТО.БЕ.ДЪРТ.ИЗКУФЕЛНИК.НА.ТЕБ.И.ПЕТЪР.ЯНКОВ.В.МОНТАНА.НЕВЯРВАТ.ИЗКУФЕЛНИК.КАЗАХ
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
*сантиметра трябваше да пише, техническа грешка. 4 до 10 инча дъжд паднаха за 24 часа. Смехотворно.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"ЕКСТРЕМНА БУРЯ" - До 20 сънтиметра вода за 24 часа! КАЗВА СЕ ДЪЖД! А че арабеските не са се сетили един дренаж да направят, ами те и канализация за най-високия небостъргач нямаха и идваха 100 камиона всеки ден, да извозват хубавините! Нищо, малко по малко ще се научат как се прави град
2
1
 
5
 
! Отговори
Хейт преди 1 седмица
Строихте, строихте, та се забравихте! То не бяха изкуствени острови, то не бяха ски писти насред молове, то не бяха небостъргачи на по няколкостотин етажи... Пък сега изведнъж сте неподготвени? А пък аз все се питах цялата тая грандомания кога природата ще я отнесе?
1
0
 
2
 
! Отговори
Още Аллах преди 1 седмица
Онази територия е на алласите и техният Господ да им е на помощ.