Съветник на президента на РСМ е с БГ гражданство, но ни нарича... "окупатор"

Проф. Жидас Даскаловски е подновил паспорта си през 2022 г.
22 окт 2024 17:15, Инна Ангелова
83
Съветник на президента на РСМ е с БГ гражданство, но ни нарича... "окупатор"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жидас Даскаловски, съветник по външната политика на президента на РСМ Гордана Силяновска-Давкова е гражданин на България над 20 години. Той е и отявлен противник на вписването на българите в конституцията на РСМ.

Проф. Даскаловски получава българско гражданство на основание български произход през далечната вече 2003 г., подновил е паспорта си през 2022 г. В последното десетилетие македонският професор използва различни определения за България - от "по-голям брат" до "окупатор”, а преди подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество говори за български “нож в гърба” на Македония и заплахи за вето

Днес той защитава идеята на премиера Християн Мицкоски за т. нар. "конституционни промени с отложено действие", зачеркната от Европейския съюз.

“Няма нищо лошо в конституцията да има българи, черногорци, хървати, но нека да го направим така, че да не се излъжем, както направихме с Гърция, когато правителството на Зоран Заев подписа споразумение, което трябваше да отвори вратите, но не го направи. По тази логика, нека бъдем предпазливи, да направим вписването с т.нар забавено действие“, казва Даскаловски, който е университетски преподавател.

“За политиците от София, които повтарят, че имало език на омразата и че трябвало да спре, и за блудниците от СДСМ: признайте македонците, езика и името - и тук, и там, така няма да има повече напрежение. Уважението и братското поведение ще донесат братски отношения”, настоява Даскаловски през февруари 2023 г.

Няколко месеца по-късно критикува политиката на тогавашния премиер Димитър Ковачевски по отношение на България и Брюксел и казва, че липсват “осезаеми резултати в икономиката, подобряване на демокрацията и масова корупция”. Според него "българските блокади" ще продължат въпреки обещанията на правителството и чуждестранните дипломати".

"Въпреки че хитлеристка Германия и България ги освобождават от сръбското иго, жесток репресивен режим, македонците искат свобода и собствено управление, а когато не го получават, въстават срещу окупатора", заявява той преди две години.

Професорът твърди, че срещу самоопределящите се за македонци в България има институционализирана дискриминация.

"Решението на Конституционния съд от 29 февруари 2000 г. и Декларацията на българския парламент от 6 март 1990 г., с които официално се постулира, че в България няма конкретна македонска етническа група, както и парламентарната декларация от 9 ноември 2019 г., трябва да бъдат отменени. Тези решения служат като идеологическа и правна основа за дискриминация. Правителството трябва официално да декларира, че македонското малцинство повече няма да бъде отричано или дискриминирано и че неговите права ще бъдат защитавани", пише Даскаловски в своя профил във Фейсбук на 18 юли тази година. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от Русия
Александър Вучич няма да отиде срещата на БРИКС в Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
Поредното доказателство, че са психично-болни.
17
1
 
19
 
! Отговори
Горд Българин преди 13 часа
мЪка сте голяма вие мЪкедонците. Никой не ви брои за живи. Споко те албанците ще ви оправят само за 20 години. След това няма да има и помен от вас.
16
1
 
22
 
! Отговори
Cartman1912 преди 13 часа
Тези хорица докато се правят на жертви и реват по целия свят, албанците им превзеха страната. Явно за тях е за предпочитане да изчезнат съвсем и държавата им да е албанска, отколкото да си признаят истината, че са българи, но с промит от сърбите мозък.
15
1
 
14
 
! Отговори
Горд Българин преди 13 часа
До РСМ От вас по вдлъбнати легени няма в цялата галктика, ако ме разбираш, какво ти казвам смешнико.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
Уважаеми "Македонци". Македония е област в днешна Гърция, а не е държава. За миналото, към коя държава е била тази част от Гърция няма да коментирам, но Вие вероятно ще се досетите, предвид, че голям а част от Вас имат двойногражданство, едно от кето е точно тотази държава. Сещате ли се... ами да, България.В този смисъл, хора населяващи различни геогравси райони и области, като Тракия, Добруджа, Македония и т.н. не са граждани на отделни държави.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
Да го праим тогава Президент на РъБъ :)))
12
19
 
3
 
! Отговори
РСМ преди 14 часа
Мизерни Бугарски ссиггани
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Ето че те сами си признават, че са българи.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Човекът е искал да има реално гражданство, а не да е гражданин на измислена преди 30 години държава.
9
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 14 часа
Зоран Заев подписал споразумение, което трябвало да отвори вратите към ЕС, но не го направило? Че вие самите, спазихте ли поне малко от това споразумение, че да претендирате ? Що не си върнеш поне българският паспорт, че да имаш сурат! !
8
0
 
23
 
! Отговори
предлагам преди 14 часа
Веднага да му отнемат паспорта - за уронване престижа на България!
7
1
 
21
 
! Отговори
Паню Баирски преди 14 часа
Жалки македонски дървеняци, как не разбрахте, че нямате нито нация, нито език и не ставате за нищо! Паяци!
6
0
 
14
 
! Отговори
Всички са Българи преди 14 часа
да не ми се правят :D Ама и там ще секнат грантовете по някое време, та ще видим кой какъв бил.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Значи вече и той е окупатор.
4
1
 
31
 
! Отговори
Барселона преди 14 часа
Уморихме се вече да четем простоиите на братята от Югозападна България...
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Че какво пречи да му отнемеме българското гражданство?
2
1
 
23
 
! Отговори
Ще преди 14 часа
се повторя за пореден път, но едва ли има по-глупави същества от макетата. Толкоз!
1
1
 
32
 
! Отговори
Горд Българин преди 14 часа
ТОЛКОВА СА ЖАЛКИ ТЕЗИ, ЧЕ ЧАК СА СМЕШНИ.