Милотинова: Страната ни трябва да защити българите в РСМ

Гордана Силяновска трудно излиза от капана на предизборните обещания
14 май 2024 13:33, Анисия Иванова
104

При полагането на своята клетва за президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова произнесе името на страната само като Македония, вместо Северна Македония. Първите действия на новия президент станаха повод за остра реакция както на Гърция, така и на България.

"Още при първата стъпка на Гордана Силяновска видяхме, че трудно излиза от капана на своите предизборни обещания. Затова политиците трябва много да внимават какво говорят в предизборна кампания. След полагането на клетвата от нейна страна и споменаването на името на държавата само като Македония, това предизвика мигновена реакция на гръцкия министър-председател Мицотакис, както и на гръцкия посланик", коментира журналистът и водещ на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова в "България сутрин".

Още по темата
Европейската комисия също реагира. Урсула Фон дер Лайен каза, че Преспанският договор трябва да се спазва.

"А вчера говорител на ЕК, запитан от журналист какво трябва да направи РСМ, за да отбележи напредък, каза, че Скопие трябва да спазва всичко, поето като ангажимент, включително двустранните договори с Гърция и България. Включително и протоколите към договорите", уточни Милотинова пред Bulgaria ON AIR.

Протоколите към договорите за добросъседство с България са два. Те са част от преговорната рамка и в тях са включени важни за България и македонските българи въпроси като промяна в учебниците съобразно историческата истина, отваряне на архивите на УДБа, спиране езика на омразата към македонските българи, реабилитация на жертвите на комунизма, голямата част от които са македонски българи и т.н.

"Изявлението от Брюксел за пореден път казва, че договорът, както и протоколите към него трябва да се спазват. В предизборната кампания на политиците от РСМ беше това избягвано да се говори и дискутира с македонската общественост - какви са ангажиментите за изпълнение. Имаше типична антибългарска реторика. Премълчава се пред македонското общество, че вписването на българите в Конституцията е само първи ангажимент по пътя на РСМ към еврочленство", каза журналистът.

Относно името на РСМ Милотинова напомни, че то е сменено с конституционна промяна: "Конституционната промяна и подписването на Преспанския договор отприщи пътя на РСМ към членство в НАТО. Смяната на името не беше случайно".

Ясно е, че не може да има компромиси при конкретните заявления от страна на Брюксел, коментира тя.

"Албанските партии са "за" евроинтеграцията на РСМ, за вписването на българите в Конституцията. Преговорите на Мицкоски ще бъдат трудни. Ако продължава това поведение на официално Скопие, ще продължи настояването на Тирана за отделянето на Албания от двойката. РСМ ще изпадне в ситуация да догонва", смята Милотинова.

При продължаване на втвърдяването на тона, вероятно ще продължат и репресиите срещу македонските българи, изрази опасението си журналистът. И тук е ролята на България да ги защити. "И друг път сме говорили за нуждата от създаване на Фонд за правна защита на тези хора. Отново да попитам - какво стана с него, защо не е създаден, след като предишното правителство се ангажира с това," попита журналистът.

"Дано РСМ намери начин да промени тона и да тръгне по пътя на евроинтеграцията. Само от нея зависи. Топката е в Скопие," обобщи Милотинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
4
 
! Отговори
Атмаджа преди 1 месец
Обръщам се към българите,живеещи в С.Македония:ако се чувствате застрашени,върнете се в България!Македонците явно имат чужда подкрепа,сигурно затова се държат по този начин.Не си мислете,че някой ще ви помогне с протестни ноти.На българските политици им е лесно - те не са "на място" и не са застрашени,докато вие може да пострадате.
65
1
 
1
 
! Отговори
Байдрън преди 1 месец
Кооо българин ли думата да се забрави
64
3
 
3
 
! Отговори
ЕС ЗАПОВЕД преди 1 месец
Да се мисли само за украйнци никви бугараци
63
2
 
7
 
! Отговори
Атмаджа преди 1 месец
Македонците,за разлика от българите не напират, нито за ЕС,нито за Шенген и т.н.Имам предвид правителствата на двете държави.По действията на македонските политици се вижда,че им е все тая за ЕС,докато за българските политици е немислимо да не са част от "европейското семейство".За тях това е равносилно да останат сирачета.
62
2
 
6
 
! Отговори
Атмаджа преди 1 месец
Българите от С.Македония могат да продадат имотите си и да се върнат в България.Може да ви звучи всякак,но когато някъде не си приет добре и обстановката е враждебна,най-добре е да се махнеш оттам.България няма как да защити гражданите си там,а едва ли би влязла във война със С.Македония.Явно македонците ги подстрекават други антибългарски настроени страни.Да се плашат с вето е като да плашиш куче с кокал.
61
2
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Щеше да стане скандал голям, ако вместо българи произнешеше татари. Е тогава вечр щехме да вкараме единия си танк в Скопие.
60
3
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Тая нали била учила с българчета в Охрид? Сега схванах, защо не спомена бугарите в речта си. Ми те македонците са ***, те затова и пропусна.
59
2
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Представете си сега, изберем президент и той вместо България трябва да каже Бугариа. Е нали ще го замерят с камъни, как да стане, хаха.
58
4
 
3
 
! Отговори
Дръта баба македонка преди 1 месец
Знае че нямаме армия да защити българите във сев Мак едония и затова си позволява да хули истинската си родина България -- па и знае че ако се обединим няма да има власт а ще я набутаме веднага във някой дом да я хранят и дъжат под ключ ..
57
2
 
4
 
! Отговори
Маке преди 1 месец
Аман од овие душегрижници како Милотинова. Ништо не им фали на македонските ***. Заштитени се како бели мечки.
56
1
 
0
 
! Отговори
Любен Константинов А преди 1 месец
До кога македонците ще разпространяват лъжи, че съм убил 12 македонски деца, които са били само на 15 години?
55
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
каква е тая Милотинова? В Македония има под 700 българи.
54
1
 
3
 
! Отговори
Така е! преди 1 месец
Иначе няма Евросъюз. Тази другарка е далеч по-умна от стрина Ниновица, чиито син е в гнилите САЩ и няма хабер да се връща в Рая с името "България".
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що ***.Ко им има.Шта нийе у реду.Сваког пута када посетим Македонийу,причам вредан йезик и они могу то реци слободно,бугаре веома поштуйу.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Учете историяВъобще не е така. В България всичко е чудесно докато 300 хиляди руско-украйнски клошара не ни атакуват по заповед на Сталин. Ти учи история.
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Учете история Само српската армия в Македония е 200 хиляди и как нема да убият 20 хиляди. Но бг губи 50 хиляди от сръпската окупация та кой е виновен.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Патрушев е назначен за помощник на президента.
49
4
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
И ето ,че се случва един уникален паралелизъм,който ще доведе до логичното Единодържавие на Държавите Израел и България. Защото ,при все историческите факти,при все,че съседите ни живеят на заграбени от нас територии,сме сами срещу всущипки,но не защото искаме това да е така,а защото мръсната съвест на съседите ми ги въвлича в една верижна реакция и безкрайна воля да ни унищожат поради достойнството ни. Ако България и Израел се обединят в една Държава в този свят тя ще бъде ЕДИНСТВЕННАТА ЛОГИЧНА
48
5
 
7
 
! Отговори
Учете история преди 1 месец
Отстоявайте историята си, уважавайте миналалото. История позорище. Какъв Ботев, какъв Левски, Левски убил дете за да си спаси живота, Ботев застрелян от своите хора. И Ботев, и Левски и Бенковски и всички се провалят. Русия спасява България. След освобождението кланета, българоубийства. Фашистка България става съюзничка на Хитлер, българските фашисти вилнеят и убиват 24 хиляди души в Македония и 65 хиляди жители на Гърция, и отново Русия спасява България. Единствено 45 години при соца България има достойно (сравнително) минало, но и там се проваля.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Даскала Какво очакващ след 500 г. турско и 100 г. сръбско управление. Същшите са яничере са станали като румънците които ни нападнаха в 1913 г.