Сърбите са върнали 13 500 незаконни оръжия и боеприпаси

Амнистията беше обявена от правителството за срок от един месец
14 май 2023 21:53, Нели Христова
19
Сърбите са върнали 13 500 незаконни оръжия и боеприпаси
Снимка: БГНЕС

Днес сръбските власти организираха изложба на 13 500 оръжия и боеприпаси, предадени от гражданите на страната от началото на май досега в рамките на обявената амнистия, съобщи АФП. Амнистията беше обявена от правителството за срок от един месец след две престрелки в началото на май, при които бяха убити 17 души, а 21 бяха ранени.

В град Смедерево, на 50 км от Белград, се провежда изложба на оръжия и боеприпаси. Според сръбския президент Александър Вучич, който обеща да "разоръжи страната", почти половината от оръжията, предадени от населението, са законни, с разрешително. Въпреки това собствениците са решили да ги предадат. Според решението на сръбските власти събраните оръжия (сред които има и гранатомети) ще бъдат изпратени първо в оръжейните заводи, а след това евентуално във въоръжените сили на страната. Амнистията приключва на 8 юни. След това на собствениците на оръжия, които нямат разрешително ще бъдат налагани глоби. Както отбелязва АФП, Сърбия е сред европейските страни с най-голям брой огнестрелни оръжия на глава от населението. Голяма част от тези оръжия са останали от 90-те години на миналия век, когато на Балканите се водеха бойни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 9 месеца
Групировките това и чакат. Гледайте сега какво ще стане. Май наистина няма нужда да настигаме другите. Те сами ще станат по - зле от нас.
11
0
 
1
 
! Отговори
SS преди 9 месеца
Комунистите ( сега ,,демократи" ) В Бг-я добре знаят какво е казал навремето Енгелс ! Кое правителство ще си позволи да се гаври с народа,ако знае ,че всеки в дома си има пушка и 200 бойни патрона ? ПОВЕЧЕ НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ !!!
10
5
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 9 месеца
Оръжие и земя не се продавали - свърши тая отдавна, баси все едно последните 70 години си работил тая земя , а ? Продаваш и бегаш - който иска и може да я работи. А за оръжието - колкото по-далеч толкова по-добре
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оръжие и земя не се продават, не се дават.ТОЧКА. Най големите престъпници, най големите убиици са самите държави, неможе една държава да има монопол върху насилието над гражданите. Трябва да има въоръжен и добре редулиран народ!
8
0
 
10
 
! Отговори
Трябва да си Луд преди 9 месеца
за да се РазОръжиш - Доброволни и станеш Жалък БезЗащитен Р0б! Още Бен Франклин го е Осъзнал преди 3 века вече почти и за това е Гарантирал Правото на Свободното Притежаване на Оръжие в Американската Конституция - Честни Политици - Няма защо да се Страхуват от Въоръжено до Зъби НаСеление!!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо не е това 13 500. В Сърбия незаконните оръжия са повече от самите сърби.
6
2
 
22
 
! Отговори
SS преди 9 месеца
Няма разумен човек който да си предаде оръжието !!!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Малко са в България има много повече оръжия, смешни са сърбетата :)))
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От около 6 млн население, върнали 13 хил незаконни оръжия. Е, така е, винаги има някакъв процент будали.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Сърбия е сред европейските страни с най-голям брой огнестрелни оръжия на глава от населението. Голяма част от тези оръжия са останали от 90-те години на миналия век" - и тази най-въоръжена държава, за повече от 30 години, нямаше проблем с оръжието. И ВНЕЗАПНО няколко масови убийства за седмица, и ВНЕЗАПНО стана адски важно да си предадат оръжието. Което имат от 30 години. Без никакви проблеми през това време. ОК
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Йеее една психоатака и стадото е готово за стригане. После в кошарката и готвиш за клане
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
невъоръжен гражданин е поробен гражданин. винаги