В Скопие гневни на Лисабон, че македонският бил част от българския език

РСМ призова представители на ЕС да се въздържат от квалификации
30 юни 2021 16:22, Елка Василева
244
В Скопие гневни на Лисабон, че македонският бил част от българския език
Снимка: архив, МВнР

Правителството в Скопие проверява как се е стигнало до изявлението за същността на македонския език, което португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш направи пред БНР и други медии, предаде агенция МИА.

Още по темата

Закариаш изрази надежда, че Словения, която поема ротационното председателство на Евросъюза от 1 юли, ще помогне да бъде намерено решение на проблема, породен от ветото на България върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

„Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни“, каза Закариаш.

След това изявление на Ана Паула Закариаш властите в Скопие заявиха, че моментът е крайно чувствителен и европейските представители трябва да се въздържат от квалификации по въпроси на България и Северна Македония, които не познават.

По-рано македонският премиер Зоран Заев приветства усилията и предложенията на португалското председателство, като заяви, че в преговорната рамка е записано, че „преводът на законодателството и правните актове на ЕС ще е на македонски език“, припомня БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
45
 
! Отговори
бай Лазо преди 3 години
На другия край на Европа, чак у Португалия разбраха истината за македонския език, само оттатък Вардаро се правят на yлaви...
101
1
 
7
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
До България 110.Тази сутрин говорих с централата на НФСБ.И им зададох точно този въпрос.И какво ми отговориха......господине Вие знаете ли какъв вой ще настане...с две думи,всички силни на денят го знаят това решение на проблема с гласуването но не им изнася...на всички...Така че кервана си върви и кучето си лае...Ставала промяната със закон без ВНС...но няма кой да си сложи главата на дръвника...Това е истината
100
1
 
29
 
! Отговори
така ли преди 3 години
Заев ги призовал да се въздържат от квалификации! Ама кой е Заев - дребен премиер на дребна държавица. Преди това обаче ги гледаше с обожание и ги насърчаваше да натискат България. Да не говорим колко пари потроши по разни лобисти из Европа и света да говорят против България и да ни "натискат". Тогава ги одобряваше, а сега пише гневни ноти и призовава. И въпреки турнетата му, накрая - едно голямо нищо за Заев и компания!
99
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
никога няма да влязат
98
1
 
5
 
! Отговори
До 102 преди 3 години
Ако учат тва което са откраднали... няма да смогнат да научат все пак макденоя я има от сътворението на населението, това е люлката на живота
97
1
 
31
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Като са гневни, ВЕТО до дупка. Да говорят на джагалски тогава. Или признават, че езика им е Български или да говорят на езика на глухонемите ако искат. Иначе вето.
96
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Георге МиленковскиТи си сърбин, щом пишеш такива неща и ти плащат, за да продължавате да разделяте българите и македонците. Знаеш ли кое е най-хубавото? Колкото и да се напъвате сърбите, вечно ще сте по-зле от нас българите. Справка - последните около 2000 години. Изключение са там няколко десетилетия. Даже по сръбско радио съм чувал "ние сме имали един цар, а българите са имали 2 държави". Хайде бегай в българския град Белград и да не забравиш да си поискаш стотинките за коментара...
95
27
 
4
 
! Отговори
знам ва преди 3 години
що е маке ,се е юнак!за разлика от наште близачи на измислена хистория!
94
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонският не е език, а македонска литературна норма, т.е. деформирана и селянизирана версия на българския. Македонците са тези, които трябва да се въздържат от квалификации.
93
0
 
34
 
! Отговори
1212 преди 3 години
До Анонимен 104 Макетата още си мислят, че с кражби, татари, фашисти и тн. ще влязат в ЕС.
92
43
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българите още мислят, че с псувни и ура ще превземат Македония.
91
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Македонец" се кара на сина си - Как ще имаш 2 по история? Толкова ли не можа да наизустиш 2 страници!?
90
0
 
21
 
! Отговори
1212 преди 3 години
До Георге МиленковскиИ как ке стане тая работа? Как ке идете? Ай идете.
89
2
 
26
 
! Отговори
Луд преди 3 години
Португалски не разбирам без преводач, но "македонски" си го знам от бебе ха-ха
88
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Георге МиленковскиТака както сте тръгнали ке идете само у Велика Албания
87
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
португалците не са го изтървали това за езика просто така - наложило се е да проучат много добре проблема и очевидно са стигнали до истината. Те също ъака предложиха спорните въпроси да се решат от независими учени арбитри, но както може да се досетим маймуните отказаха. Ще се спокам от смях ако скочат и на еврогейците
86
2
 
41
 
! Отговори
Мухаха преди 3 години
Обичам да посещавам БЪЛГАРСКИ сайтове и да чита БЪЛГАРСКИТЕ новини под които коментират мъкедонски ***. - Абе антички , как го разбирате тоя непознат, чужд и нямащ нищо общо с македонския - БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Сигурно ходите на специални 5-6 годишни курсове и само най интелигентните от вас успяват да се справят. Респект.
85
62
 
1
 
! Отговори
Георге Миленковски преди 3 години
Нема таквос нешто као С. Македониja има сал РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИJA! И ако мора македонскиот jaзик ке биде наследник на српскиот, ама никогаш на бугарскиот! Идемо во Еуропската униja и бес бугариja и португалиja!
84
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
леле как сме се заровили в костите на предците. истинска балканска сапунка.
83
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахахах какви са тези Скопие? Гневни са че са крадци ли? Да бъдат!