В Скопие гневни на Лисабон, че македонският бил част от българския език

РСМ призова представители на ЕС да се въздържат от квалификации
30 юни 2021 16:22, Елка Василева
244
В Скопие гневни на Лисабон, че македонският бил част от българския език
Снимка: архив, МВнР

Правителството в Скопие проверява как се е стигнало до изявлението за същността на македонския език, което португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш направи пред БНР и други медии, предаде агенция МИА.

Още по темата

Закариаш изрази надежда, че Словения, която поема ротационното председателство на Евросъюза от 1 юли, ще помогне да бъде намерено решение на проблема, породен от ветото на България върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

„Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни“, каза Закариаш.

След това изявление на Ана Паула Закариаш властите в Скопие заявиха, че моментът е крайно чувствителен и европейските представители трябва да се въздържат от квалификации по въпроси на България и Северна Македония, които не познават.

По-рано македонският премиер Зоран Заев приветства усилията и предложенията на португалското председателство, като заяви, че в преговорната рамка е записано, че „преводът на законодателството и правните актове на ЕС ще е на македонски език“, припомня БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
10
 
! Отговори
Скопски преди 3 години
2...И Симеон Радев и Ал. Балабанов през 1942г. насотояват до мин. на просветата Йоцов за поголямо включване на мк. диалектите в образовната системалПроблема е че днес в самата Македония не се спазва македонският литературен език, а на практика хората особено в Скопие ползват т.н. жарговен , един вид на хибрид преполн със сърбизми, едно франкещайно подобие од език, резултат на сърбската културна хегемония...През 80-те г. дори инициативи имаше за србскиа като втор език, на практика билингвалност.
141
0
 
13
 
! Отговори
Щ преди 3 години
Шефът на парламента им говори в Европарламента на албански!!! Не ги зачита за слива! Гонят вятъра!
140
26
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония ще влезне в ЕС с македонски език и македонска нация. Колкото и да не им се иска на властимащите в българско.
139
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скопие вместо да се гневи на Лисабон да се гневи на председателят на Народното собрание на РСМ,Талат Джафери,който в Брюксел на симпозиум с евробюрократи се изказва на албански език ,при положение ,че официалният език в международните отношения на РСМ е македонският!
138
1
 
21
 
! Отговори
Португалия преди 3 години
Португалската министърка го казва ясно и с простички думи /рядкост в чиновническия език/, очевидно, за да бъде разбрано и от последния гражданин на РСМ. Дотук с преговори, убеждаване и т. н. Т.нар северномакедонски език е неразделна част от българския език, тъй като е построен върху западнобългарски диалект. Във времето след 1944 г. ужасно изкривен и загрозен от сърбизирането му - но е западнобългарски диалект.
137
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двата езика са напълно равностойни, създадени са чрез официализиране на местно наречие за нуждите на новата държава - след 1878 и 1944 съответно. Ако е заради разликата от 50 год - тя е нищо за "хилядолетната история" на Балканите. И понеже местните славянски наречия по тези земи си приличат, затова и официалните български и македонски си приличат.
136
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 140Може и да не ти се вярва ,но точно в Сърбия са най-близки до българският вариант за историята на Македония.Сърбите признават ВМРО за бг организация,за тях цар Самуил,братя Миладинови ,К.Шапкарев ,Г.Делчев и др.са етнически българи.Словения и хърватите за съжаление почти на 100% признават македонските претенции.
135
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макаците искат да се зачита техният индетитет и мнение по историческите въпроси ,щото те били много компетентни .Е,и г-жа Закариаш си има мнение по въпроса и мнооого по-компетентна от хората с македонскиот индетитет.
134
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казали са истината, която всички знаят. Голяма работа.
133
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много е странно някакви полуграмотници да се моткат из Македония и да разправят, че земята е тяхна.
132
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези до оня ден се прегръщаха и целуваха, сега се мразят. Хайде да видят ЕС какво означава див балкански субект от Струмица. И после да му вярват!
131
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лампичката им светна! Бравос!
130
2
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Права е госпожата. Това не е ново, всеки го знае.
129
3
 
47
 
! Отговори
5 преди 3 години
500г. сме били под турско, не са се и опитвали да ни сменят езика. За 45 г. комунистите не само изфабрикуваха друг език в Македония, но и друг народ, който така ни мрази, както арменец не мрази турчин!
128
1
 
39
 
! Отговори
ddd преди 3 години
Американските преэиденти Георге Бушовски, Дончо Тръмповски, Бильо Клинтовски са македонци, Баро Обамовски е половин македонец.
127
1
 
39
 
! Отговори
toto преди 3 години
До Георги Димитров,брато, българите не са ти проблема, албанците са ти проблема, не энам эащо не ви увират главите. Ако си отстоявахте българската идентичност във времената сега нямаше да имате тоя проблем. Нека се върнем наэад във времето, първо бяхте българи, после гърци, после сърби, сега сте македонци, а след 10 години ще сте албанци. Пмисли хубаво Гоше, преди да эабиеш ножа в гърба на брат си.
126
4
 
25
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 3 години
Голем цирк предстои и със словенците, защото техният език в миналото също е бил част от българският език. Същото важи и за хърватите и сърбите, като словенците и хърватите са племена отделили се от Българската племенна общност, но без отрицанието, с което го направили сърбите. Та, наистина ще е интересно, как ще подходят словените;))) Добре е, в случаят, че сърбите не са част от ЕС
125
2
 
25
 
! Отговори
Емил босилеград преди 3 години
Кога искпеш македонец излиза чист българин и мряна вода
124
1
 
51
 
! Отговори
Алоо, Скопие преди 3 години
Няма, какво да се чудите, как се е стигнало до такова изявление. Просто хората четат световна история! Като не са запознати с тези въпроси, вече са се запознали! Още не са решили дали да ви приемат в ЕС, вие започнахте да командвате, кой, кога и какво!
123
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудно какво ще правят, когато албанците станат мнозинство там. Дали ще претендират, че албанския език е македонски, защото това ги очаква тези.