В Скопие гневни на Лисабон, че македонският бил част от българския език

РСМ призова представители на ЕС да се въздържат от квалификации
30 юни 2021 16:22, Елка Василева
244
В Скопие гневни на Лисабон, че македонският бил част от българския език
Снимка: архив, МВнР

Правителството в Скопие проверява как се е стигнало до изявлението за същността на македонския език, което португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш направи пред БНР и други медии, предаде агенция МИА.

Още по темата

Закариаш изрази надежда, че Словения, която поема ротационното председателство на Евросъюза от 1 юли, ще помогне да бъде намерено решение на проблема, породен от ветото на България върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

„Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни“, каза Закариаш.

След това изявление на Ана Паула Закариаш властите в Скопие заявиха, че моментът е крайно чувствителен и европейските представители трябва да се въздържат от квалификации по въпроси на България и Северна Македония, които не познават.

По-рано македонският премиер Зоран Заев приветства усилията и предложенията на португалското председателство, като заяви, че в преговорната рамка е записано, че „преводът на законодателството и правните актове на ЕС ще е на македонски език“, припомня БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
северомакедонците нарочно фокусират върху езика, а на нас фокуса е в омразата която се излива ежедневно срещу нас, учебниците им подготвят младата смяна, там се провежда открит геноцид над българите, всякакви етноси имат там, но виж ти българи няма, а който е такъв го преследват.А ЕС просто е марионетка на сащ и затова натискат БГ, макар че като член н аЕС, които си внасйме за това милиарди всйка година трябва да ни защитават. Затова Излизане от ЕС и скъсване без бавене, да си симат северомакетата при тях. Ние ще сме с Англия и Китай - #1 икономика в света.
181
1
 
18
 
! Отговори
МъкеЕвропеец. преди 3 години
Луно... луно... земьо македонска ....... ето защо Мъск усилено избягва да колонизира Луната и се е насочил към Марс . Не иска да предизвиква дипломатически скандал между САЩ и новата членка на Евромакедонската Общност. Тя, Европа отдавна е приела основателката на европейската цивилизация - Северна Македония ... ама още не знае .
180
1
 
35
 
! Отговори
5 преди 3 години
500г. сме били под турско, не са се и опитвали да ни сменят езика. За 45 г. комунистите не само изфабрикуваха друг език в Македония, но и друг народ, който така ни мрази, както арменец не мрази турчин!
179
0
 
4
 
! Отговори
Ами преди 3 години
До БайХСам си си отговорил. Именно защото си фантазират, че са най- великите и от тях е произлязла цивилизацията!
178
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безкрайна е глупостта и простотията македонска..............тия нямат равни във вселената!!!
177
1
 
24
 
! Отговори
До БайХ преди 3 години
Те македонците се мислят за най-великите на света................хаха..................те американците в САЩ признават, че говорят на английски.............но тъ.пите макета................говорели на македонски................хаха!!
176
1
 
28
 
! Отговори
БайХ преди 3 години
Не мога да ги разбера тези македонци. Португалия и Бразилия са две различни суверенни държави и бразилците не им е проблем това ме говорят португалски. Достатъчно примери има за френски, английски и т.н езици. Защо не продължат да си бъдат македонски и да си признаят че говорят български..
175
4
 
2
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 3 години
До Анонимен Анонимко пак е пил от антируските хапчета за успокоение! Не може да им прости на руснаците "обладаването" му в московския арест през 2015 година!
174
0
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 193 преди 3 години
Това е история, освен това хората, които направиха ВОСР през 1917 г. бяха обучени и вербувани на запад...........прочети биографията на Ленин..............а хората са прости масово (80 % или 90 %) не само в Русия, но и в целия свят!!Доказателства..........колкото искаш!!!
173
1
 
18
 
! Отговори
До До България над в преди 3 години
Господ няма да остави България...............България ще я има напук на всички врагове, вътрешни и външни!!!
172
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Френската енциклопедия пише, че в БЮРМ се говори български диалект. Руският учен Лихачов, също отбелязва, че македонският е български език. Заев и на тях ли, ще напише протестни нати?
171
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
180 Руснаците са с промити мозъци и ниско интелигентни, поради това. Никой, никъде не ги иска и обича. Заблудени са и в религията, която са приели за официална, защото почитат непогребаната мумия, на сифилиттика Ленин в центъра на Москва, положена в мавзолей. Непограбването е най-големият грях в християнството. Атеисти, които разбиваха църквите с метални галета и изциваха свещеници през 1917. Убиха си и царя, и цялото му семейство.
170
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
181 Защо не атакувахте гърците, които блокираха македонците 28 години, за НАТО и ЕС?
169
1
 
16
 
! Отговори
До България над всич преди 3 години
Над всичко е само Господ Бог ! А иначе за Македония си прав !
168
1
 
17
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Все едно бразилците да са бесни, ако някой каже, че говорят португалски ! Или американците, че езикът им е производен на английския ! Или мексиканците и други латиноси - същото за испанския !
167
2
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Нямам 1 ст. доверие на сърбин и руснак
166
0
 
14
 
! Отговори
рашо преди 3 години
Чакайте малко, эа какво спориме, официалния еэик в Македония не е ли албанския?
165
1
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Кой има доверие на сърбин?!?! Албаниц като каже дума спазва.
164
2
 
10
 
! Отговори
oz преди 3 години
България вече има нов съсед - Велика Албания...................а Македония е само една буферна зона м/у България, Албания, Сърбия и Гърция!!!
163
1
 
16
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
Никой няма право да краде БГ-история...........................за Македония-какво да говорим...........за истинските българи..........Мизия, Тракия, Македония са само географски понятия..........по стечение на обстоятелствата, има държава СРМ, населението на която са антибългарски зомбита, които заслужават само бой по дебелите глави...............а ЕС да го гледат през крив макарон!!!