Португалия призна: Върху България е упражняван натиск за Македония

Да уважаваме българската позиция, да не внасяме проблеми в ЕС, призова Ана Паула Закариаш
29 юни 2021 07:00, Анисия Иванова
289
Португалия призна: Върху България е упражняван натиск за Македония
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш изрази надежда изборите през юли да доведат до намиране на решение върху ветото на България за започване на преговори със Северна Македония за членство в ЕС.

Министър Закариаш, чиято страна ще предаде ротационното председателство на Словения на 1 юли, очаква, че като страна от същия регион тя ще помогне за намирането на решение на проблема, но подчерта, че българската позиция трябва да се уважава и да не се внасят разногласия в ЕС. Министърката разговаря с журналисти в Лисабон, съобщи БНР.

"Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат".

Още по темата

Министър Закариаш определи като "важен момент" да не се внасят в ЕС разногласия между две страни:

"Ние трябва да уважаваме българската позиция и направихме това. И е важно в ЕС да не се внасят разногласия и проблеми между две страни. Искаме те да се решат преди дадена страна да се присъедини към Европейския съюз. Затова не можахме да започнем, защото трябваше да дадем време на България да реши това със Северна Македония преди свикването на междуправителствената конференция".
Министър Закариаш каза, че и върху България е упражняван натиск за намиране на компромис:

"Тук има баланс, така че ние оказвахме натиск и върху България, защото бяхме поставили на масата добро предложение - да се разгледа, да се види дали може да проработи. Също така работим и със Северна Македония и се опитваме да видим дали идва момент, в който да постигнем  съгласие по въпроса. Но този натиск все пак има граници".

На въпрос дали е реалистично тези избори да променят позиция, около която има много широк обществен консенсус, както и на репликата, че България не е против европейската перспектива на Северна Македония, а просто иска да спре с антибългарската реторика и съвместната историческа комисия да поднови заседанията си, министър Закариаш отговори:

"Това, което усещам е, че моментът не беше подходящ. На България ѝ трябваше повече време, за да обсъди тези въпроси. Дали ще има избори, или не, смятам, че преговорите със Северна Македония трябва да продължат, особено по отношение на пътната карта, която трябва да е ясна. И двете страни се опитват да изразят позицията си - България винаги е казвала, че не е против членството на Северна Македония в ЕС, напротив, иска да е там. Но добавя, че трябва да има яснота по някои аспекти. Затова понякога е необходимо повече време, повече предпазливост и дебатите трябва да продължат. Сигурна съм, че колегите ни от Словения, които са от същия регион, със сигурност могат да подкрепят този процес и да помогнат за придвижването му напред с всички сили.  Мисля, че нашите усилия бяха оценени и от България, и от Северна Македония. Но е необходимо време между баланса на натиска, който оказваме и разбирането на ситуацията, която трябва да се постигне. Като председателство ни се искаше да отбележим тази точка, но трябва да разберем обстоятелствата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сталин ни дава Добруджа и ако Хитлер си беше кротувал, и Македония и Морава щяха да са бг. Но понеже го напада и той се съюзява с Англия и САЩ.
179
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато ген.Жостов по време на Балканската война пита турчин от Одрин има ли издевателства от страна на българските войници по местните села, турчинът отговаря: "Они са грамотни момчета, не правят золуми като нашия башибозук!"Войничета-нашите деди са били селяни. Като им е замирисало на пролетна земя, дори са помагали на местните.
178
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Х Никакъв коминтерн няма в 1878 г. на Берлинския конгрес, а Англия е против България и държи Моравската долина за Сърбия и част за Турция, защото е важен пътя за жп и магистрали към Турция и Гърция. Българите се потурчват от Сърбия, а Турция ги коли ако вдигат въстания.
177
3
 
24
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Няма как България да признае измислената държава Македония, още повече да я подкрепи за членство в ЕС. Била е чат от България, а иска да се признава тяхно малциинство в България.
176
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Х Точно това е че не е коминтерна. Потурчването на българите на сърби или македонци почва още от 1820 г, от сърбите. Продължавеа 200 г. до 1991 г. Имат предимство сърбите че Турция е по-далеч и Англия са на тяхна страна.
175
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До No Coment Македонците и моравските сърби са потурчени от сърбите и турците българи от Македония, които се преместват от Македония към Моравската долина и Истанбул. Сърбиите ги правят сърби или македонци а турците турци. Моравската долина е бил границата между България и Сърбия преди Турция да завладее България.
174
2
 
9
 
! Отговори
No Coment преди 3 години
След Александър Велики,втората по значимост историческа фигура е на Крали Марко който е възпят в много македонски и сръбски песни.Та той се е бил срещу турците до момента в който турците му казали,че ако спре да се бие ще си остане ,,онбашията'' отново на Прилеп,и че султана ще му даде както редовна армия,така и много пари за подръжката и и също пари за нови крепости.И великият Крали Марко се съгласил.Абе бил си е същият като тея днешните там,сърбомани и кремлински лакеи.
173
4
 
19
 
! Отговори
Х преди 3 години
До 76 Ама то освен "бай Мите македонеца" има и "бай Иван добруджанеца". Що ли не си основат една Добруджанска държава хората населяващи тези земи, а? Добре е да се прави разлика между географска област и държава. Нека си бъдат отделна държава хората в днешна Северна Македония, но да признаят, че като нация и език са сформирани с документ на Коминтерна. Преди това са си били чисти българи от географската област Македония. Сега там живее и доста народ с албански произход
172
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПадаряЧе сега нямаш ли излаз до адриатическо море? Обзалагам се, че до игуменица се стига по-бързо отколкото до вльора.
171
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъркаш Сърбия с Югославия,макетата са най-големите югословени сред народите на бившето СФРЮ.Това е така защото комунистическа Югославия им даде новата идентичност.
170
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен тези са си чисти сърби, а не българи. За толкова години сърбите са им промили необратимо мозъка. Да правят и да вървят където си искат. Да признаят че до 1945 сме имали обща история и да вървят по дяволите с тяхната народност и претенции. Които не искат да са българи да върнат паспортите и да вземат събски
169
9
 
20
 
! Отговори
Военен брокер преди 3 години
Македонската и нашата история са доста подменени от комунистическите агенти и пропагандисти.Колко човека знаят за бонбандировките на Добрич и Варна от Болшевиките.Колко човека знаят, че Маджаров не е се е бил с турците ,а зааедно с турците срешу гърците. Колко човека знаят ,че сме обърнали в бяг болшевиките и румънците в Първата световна? Колко човека знаят ,че през 1918 сме били двойно по голяма държава от сега.И ,че трагедията ни е причинена от народи, които смятаме за братски(сърби,руснаци..
168
10
 
11
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
Когато Македония и Албания влязат в ЕС ще имаме излаз наа Адриатическо море и ще сме на 40 км от Италия
167
27
 
5
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
Гърците дори мълчат , а ние ги стопираме.ЕС е едно семейство защо не искаме македонците в семейството ? В ЕС ще имаме повече инструменти срещу сръбската,руската и гръцката подривна дейност в отношенията ни с македонските ни съседи.
166
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българският народ вече не е нито единен нито страшен ,а народ чуждопоклоннически ,без национално достойнство и самосъзнание ,възприел чужди ,,ценности '',народ който не иска да вземе съдбата си в свои ръце и е готов да изпълнява всичко което му наредят ! От катастрофата през 1918 г до ден днешен българите са разделени !
165
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както северомакедонците ни наричат "татари,окупатори и фашисти", така и ние ще ги наричаме българи.
164
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както античките ни наричат "окупатори", така и ние ще ги наричаме "българи".
163
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай стига с тая македония, хората искат да се казват македония, не българиа, или истинската българия. къв е проблема толкова, това ми звучи като на пияни на една маса спорят цяла вечер ............. глупави историци
162
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балансът на натиска...Най - после ,мъдър политик- г- жа Закариаш.
161
2
 
10
 
! Отговори
до иван преди 3 години
И аз това щях да напиша за македонската работа - хубава, ама...