В Сърбия ваксинират над 37% от гражданите до края на април

Първа доза досега са получили близо 1 950 000 души
26 апр 2021 16:38, Елка Василева
18
 В Сърбия ваксинират над 37% от гражданите до края на април
Снимка: архив, БГНЕС

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че с пристигналата нова партида от половин милион дози китайска ваксина Синофарм ще може да се ускори ваксинацията в страната и до края на април да бъдат ваксинирани над 37 процента от пълнолетните граждани, предаде Танюг.

Бърнабич, която посрещна днес на летището новата партида китайска ваксина, каза, че Сърбия вече е получила 3 милиона дози Синофарм, а заедно с другите видове ваксини срещу коронавирус общо над 4,5 милиона дози, което дава възможност за масова ваксинация.

Още по темата

Тя посочи, че с първа доза са ваксинирани близо 1 950 000 души, което е около 34 процента от пълнолетните граждани, а целта е процесът да се ускори и до края на месеца да бъдат ваксинирани над 37 процента.
"Трябва да ускорим ваксинацията, за да можем до края на юни да сме напълно сигурни", каза сръбският премиер.

Тя призова хората, които не са се ваксинирали, да не се поддават на фалшиви новини, антиваксърска пропаганда и теории на конспирацията, които се разпространяват в социалните мрежи. Бърнабич подчерта, че имунизацията е единственото нещо, което спасява от коронавируса и може да сложи край на пандемията.

По последни данни в Сърбия са поставени 3 255 000 дози ваксина, от които една доза са получили 1 945 000 души, а две дози - около 1 310 000.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 години
Възхищавам се на далновидността на сръбският народ. В България нито Борисов, нито който и да е било друг от политическата мафия не намери разум и сърце да покани ултракоректната в отношенията с всеки Държава Китай да създаде нещо прекрасно на наша земя. Китайците са единственният народ в света днес, който дължи богатството си на честен труд. Браво, сърби. Поне Вие отсрамете Балканите. Ние пък си каним евреи да правят казина и публични домове. Че са много убави.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинираните със Спутник V и тях ли ги броят за ваксинирани?
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Руската ваксина е векторна като астрата,дори заедно си сътрудничиха. Има също много бъгове от руската ваксина.
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До няколко години може да има бум на автоимунни заболявания от тези РНК ваксини. РНК ваксините имат по-бавни странични ефекти от векторните, но много по-коварни. След 2-3 години хора ще падат по улиците и ще умират само че не от Коронавирус, а от страничните ефекти от РНК ваксините.
4
5
 
14
 
! Отговори
Менте ваксини преди 3 години
В Чили 80 % от населението е ваксинирано вече с китайската ваксина и в момента болниците в Чили са пълни. Гробарите не могат да смогнат да копаят гробове. Има 3 пъти повече болни на 100 хиляди от България. Китайската ваксина е неефективна. В Сърбия в момента има два пъти повече болни от България, а имат 4 пъти повече ваксинирани хора. Самите китайци внасят ваксини от чужбина, щото китайската е неефективна.
3
10
 
5
 
! Отговори
Добре преди 3 години
че някой от нашите "умници" не е внесъл още Спутника у нас.
2
16
 
10
 
! Отговори
На фона на преди 3 години
масовата ваксинация в рассията която тече от доста дълго време, броя на новозаразените расте от 7 -8- 9000 на ден и повече, по официални данни, значи най малко двойно повече реално , което говори за ефективността на т.нар. им. ваксина, това ги чака и сърбите с тия руски ментета
1
13
 
13
 
! Отговори
Ваксинират, да преди 3 години
Но с ментарски китайски и руски ваксини чиито ефект опеделено не е сигурен и се върти около плацебо